是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16883 274
孖吉 發表於 2010-6-1 20:28:35 |顯示全部樓層
重有,佛教有三大支派,淨係中國果支係要戒肉同慾咖咋,邊有真理咖,乜野都係 人 講咖咋!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-1 20:31:59 |顯示全部樓層
咪咁啦孖吉,係我每事都要尋根究底,打爛沙盆問到"篤",自尋煩惱~
所以D教會同佛堂都唔歡迎我去,因為實問到佢地話"因此神是無所不能"混過去,然後趕我走add13icon
我其實只係信有事實根據既野之麻,冇錯架add14icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-1 20:34:17 |顯示全部樓層
你講o個個咁似xx教
信者得救?
oneonewe 發表於 2010-6-1 20:27

wewe
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-2 08:56:01 |顯示全部樓層
因為信教所以食素, 我理解.
鼓勵人食素, 是因為想引導他信教, 這個logic上有問題.
有宗教要求吃素, 但素食目的不一定為了宗教. 這根本是有雲才有雨還是有雨就一定有雲的logic 問題!
我吃素, 完全因為健康和環保, 跟宗教拉不上關係.
樓主八王爺提到吃素, 也是因為"環保,愛護地球"的理由, 現在大家卻討論到宗教問題, 似乎大有出入, 如果想把吃素和宗教拉上關係, 煩請另開新post 討論喇. thank you.
回復

八王爺 發表於 2010-6-2 11:15:25 |顯示全部樓層
謝謝版主出手澄清。
我也只是在學習轉型多吃植物,鼓勵大家努力。
這都是個人喜好,討論討論,交流交流。
回復

sukyee0227 發表於 2010-6-2 14:57:31 |顯示全部樓層
咁王爺仲唔post d 餸出來冲一冲個場佢
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:12:16 |顯示全部樓層
回復 151# prodorothyhkg
我想問你一個問題  如果有人吃了你養的狗  並且對你說 : 我只是吃肉,有何不可!
你會怎樣辦? 愛因斯坦的名言:“沒有宗教的科學是拐腳的,沒有科學的宗教是盲目的
你認為科學的理據就是不變的定律?
宗教的問題上,在此不方便討論,因你提出問題,所以才粗略說一點,大家請見諒!
有日本學者出了一本書叫生命論,內容的大概是生命怎樣由原形質構成分子,再由分子組成細胞,而逐漸形成了動植.原形質本來十二種,尚有其他,近代陸續被發明的一共有九十八種.其中有所謂原子的活動從陰極發出電流通到陽極,一切生物會活動也是這個道理,這就是生命.原子學說也提到
對於生命的解釋  十二因緣  唯識論有詳加分析.
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:13:37 |顯示全部樓層

回復 156# prodorothyhkg
白粥乃是寒涼物  就算不懂中醫理論  睇電視劇d人都有講啦^^
我唔係叫你盡信對白所講的內容 ~~
戒口是因應病情  吃素唔同戒口~~
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:15:05 |顯示全部樓層
回復 159# marcuslee
你想嘢如此簡單  除非你是大根器的人   否則一般凡夫不是這麼容易悟道~~
講相對論都唔係人人明白~~
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:16:25 |顯示全部樓層
回復 161# marcuslee
佛教講信解行證   
如人飲水冷暖知
你提到的三大教派  佛教無分教派的  只分漢傳  南傳  北傳  
小乘佛教同大乘是有所分別的
每個眾生的根器都唔同   
學校讀書都有分幼稚園  中學  大學 研究院  道理一樣~~
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:17:09 |顯示全部樓層
回復 162# prodorothyhkg
打爛沙盆問到"篤",唔係有錯~~
但悟道唔係一朝一夕的事  就好似人家同你講相對論  你都唔係一定明
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-2 15:23:12 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg
我想問你一個問題  如果有人吃了你養的狗  並且對你說 : 我只是吃肉,有何不可!
你會 ...
金剛 發表於 2010-6-2 15:12
白粥乃是寒涼物  不算懂中醫理論  睇電視劇d對有都有講啦^^
我唔係叫你盡信對白所講 ...
金剛 發表於 2010-6-2 15:13

水母,都要借少少位講多2句~
白粥係平和之物,身體寒熱燥涼皆可進食,港/台/韓電視劇我甚少睇,亦可以講冇乜睇,我會睇中醫藥大全/本草本綱目/藥療不如食療等書本~
電視多數都係睇national geographic channel 多d, discovery 其次~
仲有我有個位x堂中醫朋友

香港食狗肉犯法,虐待狗隻要坐監,偷狗是盜竊行為,都係要坐監
如果要錢就打劫銀行,是否行得通?
漠視法紀,任意罔行,.........NO EYE SEE LA!
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:27:35 |顯示全部樓層
回復 164# jellyfishy
我吃素也不是因為宗教信仰  剛巧相反  我是持素後才有信仰的

要用宗教去強迫人家吃素是有問題的~~  我吃素的起源也和八王爺一樣

因為收到資訊 ,知道咗好多濫殺﹑虐畜﹑殘害動物的報導   

我決定吃素是因為韓國合法吃狗肉~~我看到個消息好傷心!!!

我問自己,人家吃狗肉,您可以怎樣呢?   狗狗自小就陪我長大
雖然別的狗狗不是和我一起,何是我可以持什麼道理叫人家不要吃狗呢??!!
有個韓國藝人自己有養狗,被傳媒發現去吃狗肉~~接受訪問時,佢講:都係肉啫,有咩問題?   
我好唔開心   你們知道嗎?!!
人家這樣說都是肉啫~~ 當時,我在想自己也吃雞 吃豬  自小就這樣吃唔覺有咩問題
如果我要說服人不吃狗肉  我首先自己就不要吃肉, 就這樣開始我吃了全素~~
但我改變不到~~人家合法屠宰狗隻依個事實
大家看過香肉店是怎樣飼養狗隻嗎?!!! 佢哋屠宰前還掟隻狗入個鐵籠到...一個籠掟了很多隻狗入去,是用暴力的手段
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-2 15:28:20 |顯示全部樓層
打爛沙盆問到"篤",唔係有錯~~
但悟道唔係一朝一夕的事  就好似人家同你講相對論  你 ...
金剛 發表於 2010-6-2 15:17

相對論我都有d認識,唔太深入的都可以,都唔難理解,如果你有興趣知搵日出黎研究研究~
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:35:55 |顯示全部樓層
回復 172# prodorothyhkg
好坦白講  盡信書不如無書
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-2 15:39:37 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2010-6-2 15:35

好似練緊絕世神功咁
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:42:38 |顯示全部樓層
回復 174# prodorothyhkg
講同真係理解是不同的~~相對論是舉例
有唔明才會發問  想悟道要有謙卑的心
這樣才容易契入真理
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-2 15:48:38 |顯示全部樓層
講同真係理解是不同的~~相對論是舉例
有唔明才會發問  想悟道要有謙卑的心
這樣才容 ...
金剛 發表於 2010-6-2 15:42

唉!相對論並不是舉例,呀坦兄真係要向地底陣返出黎 舉例是用簡單易明手法表達概念~
簡單黎講,愛因斯坦先有大膽概念,再用事實數據去求証,而家d科學家仍然在這方面下功夫!
我只信有真有其事的事實真理~
回埋呢個帖真係唔想再寫啦,你用無形既野同我講有形既野,風馬牛.........
回復

金剛 發表於 2010-6-2 15:55:03 |顯示全部樓層
回復 178# prodorothyhkg
歷史的過程你也看不到,咁你信唔信有秦始皇
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-2 16:56:39 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2010-6-2 15:35

你 post 167 又問人有無睇書.人地refer書中見解,你又叫人不如無書,似乎有點矛盾.
回復