是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16868 274
金剛 發表於 2010-6-8 19:50:48 |顯示全部樓層
唔知大家仲記唔記個影片..因為受到好多爭議...電視台所以攞出嚟討論同分析
影片係講有個女仔養咗條蛇...買咗幾隻活倉鼠俾條蛇吃...之後將個餵吃過程拍成影片放喺網到~~
好多人話佢殘忍同變態...你有可睇法呢?
回復

金剛 發表於 2010-6-8 19:54:00 |顯示全部樓層
回復 258# kerorozIL
我都聽人講過吃四季豆會眼盲,我一笑置之 天下無知的人何其多!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-8 20:10:43 |顯示全部樓層
其中一條食物鏈,鼠係初級消費者,蛇係二級消費者
幾好呀,比佢食返佢野生時既食糧
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-8 20:16:02 |顯示全部樓層
D人當倉鼠係寵物,先覺得殘忍同變態
咁白蟻比土豚食,大家又會唔會覺得殘忍同變態?
我係問話佢殘忍同變態既人,唔係金剛你
回復

金剛 發表於 2010-6-10 18:23:37 |顯示全部樓層
人如果沒有了祥和之氣是很可怕的~~
人與猛獸的分別,就是人多了靈性的發展,
能分別善與惡,有一份良知!
如果這個遺失了,如同飛禽走獸一般無異
回復

孖吉 發表於 2010-6-10 19:54:46 |顯示全部樓層
肉食動物進食,也被人暗駡 不分善惡,沒有良知。莫非這叫肉食動物的原罪?

推己及人是好,強加於人只會增加雙方痛苦
回復

無啦啦 發表於 2010-6-11 00:11:06 |顯示全部樓層
天堂.地獄都是我們自己造的,
回復

corina 發表於 2010-6-11 00:11:53 |顯示全部樓層
回復 266# marcuslee
同意,我屋企只有我同媽咪食素,爸爸家姐都食雜,我唔會叫佢地食素,佢地唔會叫我食肉,不過同一家人出街食飯就一定去齋鋪,我真係好多謝佢地~
回復

金剛 發表於 2010-6-11 18:27:48 |顯示全部樓層
同一句話每個人讀解不一~~
但願世界更多美好的人與事
人世間的煩惱只因有"我執"
離開"我執"一切煩惱斷 ~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:15:52 |顯示全部樓層
唔知大家仲記唔記個影片..因為受到好多爭議...電視台所以攞出嚟討論同分析
影片係講有個女仔養咗條蛇...買 ...
金剛 發表於 2010-6-8 19:50

蛇食肉, 唔變態, 正常得很. 蛇食肉, 天生的.
影佢地那個人, 不知用心何在. 沒有看過那套片, 不敢亂下結論.
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:16:33 |顯示全部樓層
回復  marcuslee
同意,我屋企只有我同媽咪食素,爸爸家姐都食雜,我唔會叫佢地食素,佢地唔會叫我食肉,不過同 ...
corina 發表於 2010-6-11 00:11

互相尊重, 很好啊~~~ 好sweet 的一家~~add6icon
回復

八王爺 發表於 2010-6-13 09:29:49 |顯示全部樓層
咁咪應咗果包: 同枱食飯,各自修行!
回復

金剛 發表於 2010-6-14 17:12:42 |顯示全部樓層

回復 270# jellyfishy
大自然野生動物為了生存而覓食,是好自然的事情.
問題就在於,這些動物被困於籠裡....有些動物園飼養了獅子,飼養員用了活生生的兔子給獅子食用,都會所到很多非議.
為何這樣做,有的為了吸引觀眾進來,從而可以收取入場費,而製造一個野生覓食模式給大家看.表面看似獅子食兔子好正常!
在森林裡,每種動物都會有自己的生存方法,在弱肉強食的環境,也需要經過一番追追逐逐,競爭才得以飽肚.
關於個影片,用活倉鼠餵蛇,電視台已找了律師去分析解答,她有否獨犯虐畜條例.
律師說,關鍵在於她在整個餵飼過程,有否笑,或說出一些說話,例如: 抵佢死等,要看她的動機是什麼,如果有這些言論是可以檢控她虐畜的.
回復

金剛 發表於 2010-6-14 17:13:01 |顯示全部樓層
有些人講到食,就好似天經地義,吃就大哂,但佢哋食嘢根本唔係醫肚啦!純粹係追求口慾滿足、味覺滿足、視覺滿足!
活魚刺身個厨師仲會保證條魚一定未死!唉!魚身就切了幾十刀,但條魚就未死,
你想像吓條魚有幾痛苦!為了什麼?保持最新鮮? 厨師刀法? 我只覺得可恥到極!

仲有西班牙鬥牛,目的又是什麼?戰勝隻牛就係大英雄,喺咪同隻牛有十怨九仇呢?!!

點解要刺到隻牛周身傷?? 用隻牛作發洩對象? 唔通咁樣就代表與眾不同? 還是你嘅仇人好愛牛? 我百思不解!!
回復

八王爺 發表於 2012-11-21 10:00:11 |顯示全部樓層
最近又惹爭議的話題!
回復