是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16891 274
金剛 發表於 2010-6-4 17:59:17 |顯示全部樓層
回復 201# prodorothyhkg
除了朱古力,還有哪種食材會引致狗隻死亡,包括酒精飲料、  含有一類氰化物(Cyanide) 的生果,例如蘋果、杏仁、櫻桃、桃和李子; 含有Persin脂肪酸衍生物的鱷梨,即牛油果、油梨、樟梨、酪梨,最後是發粉或梳打粉即蛋糕和麵飽也要少吃了
回復

金剛 發表於 2010-6-4 18:10:18 |顯示全部樓層
回復 197# marcuslee
層次都唔同~~唯我獨尊用錯詞!
回復

金剛 發表於 2010-6-4 18:32:35 |顯示全部樓層
回復 209# jellyfishy
有些蔬果上過太空,再攞返落地球種,會種到好大架~~
外國種南瓜種到幾百公斤都好誇張
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:33:49 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg
除了朱古力,還有哪種食材會引致狗隻死亡,包括酒精飲料、  含有一類氰化物(Cyanide) ...
金剛 發表於 2010-6-4 17:59

朱古力,咖啡等不宜比狗食用,是因為有毒物質不會分解而存於體內,如可可鹼,咖啡鹹~
亦有好多係以訛傳訛,話狗食得生果多會糖尿病,其實一個正常人飲汽水果汁多係唔會有糖尿病,糖尿病主因係胰島素同抗胰島素分泌不衡所致,與食糖無關,但係有糖尿病就唔可以食高糖份食物,狗亦一樣~
狗本身可以製造維生素c,所以不需要靠食生果補充,不過狗會時不時會吞下自己大量毛毛,尤其係換毛季節,所以佢會自然咁搵d草食下以助腸內毛球排出,所以少量蔬菜係可以的~
生果同蔬菜固然唔係主食,但少量無妨~
蔬菜及生果確有少部份不宜狗狗食用,不過唔好信網上資料,問下獸醫會清楚好多,打防疫針時不防多問2句.
我地比狗食生果都係佢一啖,我一啖,淺嚼即止,我老公鍾意買日本生果,佢斷估都唔會"ling"晒去喂狗掛add4icon ~
蛋糕有狗狗專用少糖版,多糖反而係蛀牙就真;自家麵包係不含發粉及梳打粉,絕對健康~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:41:01 |顯示全部樓層
又去左狗狗版添add12icon
回復

金剛 發表於 2010-6-4 18:45:42 |顯示全部樓層
回復 224# prodorothyhkg
狗本身可以製造維生素c,人點解唔可以~~
佢一啖,你一啖咪好唔衛生囉~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:46:20 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy
外國種南瓜種到幾百公斤都好誇張 ...
金剛 發表於 2010-6-4 18:32

講起上太空,因為種子受過軸射,加速突變,基因改左,好定壞又係未知數!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:49:46 |顯示全部樓層
狗本身可以製造維生素c,人點解唔可以~~
佢一啖,你一啖咪好唔衛生囉~~ ...
金剛 發表於 2010-6-4 18:45

人同狗係唔同類麻
不過遲d引進狗類基因入人體就唔敢包啦
佢地食野好斯文架,"ling"住一邊,佢地會咬另一邊,唔會咬/掂到手呢
回復

金剛 發表於 2010-6-4 18:56:51 |顯示全部樓層
回復 227# prodorothyhkg
香港有學校都喺內地攞咗d太空種種植
依架d蔬菜咁鬼大...都唔敢食!
有科學家為咗做實驗,同d魚打針..等佢急速長大,流入市塲就大件事!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:57:26 |顯示全部樓層
漏左野,好多生既果仁都含少量氰化物~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 18:59:23 |顯示全部樓層
香港有學校都喺內地攞咗d太空種種植
依架d蔬菜咁鬼大...都唔敢食!
有科學家為咗做實 ...
金剛 發表於 2010-6-4 18:56

科學進步,無法啦,唯有自己事事小心~
回復

金剛 發表於 2010-6-4 19:18:24 |顯示全部樓層
回復 230# prodorothyhkg
果仁...邊d先...係合桃..花生...
定係水果個d..水果個d..都好多有毒
我想知你一啖佢一啖...最後個啖邊個食~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 19:25:11 |顯示全部樓層
果仁...邊d先...係合桃..花生...
定係水果個d..水果個d..都好多有毒
我想知你一啖佢 ...
金剛 發表於 2010-6-4 19:18

杏仁,合桃仁等,生食會中毒,好多關於中醫藥既書都有,我唔拋書包啦,普通料我估網上面有,不過都係果句,要自己過濾!
水果種子真係好多都有少量,所以唔好食埋d種子落肚呀~
好多可以加熱等佢揮發或者分解~

最後果啖梗係狗狗啦,佢地好醒,知道幾時食晒會 "lap"埋佢老豆隻手~
仲有 ,生果要先起核,然後先比佢地食
回復

金剛 發表於 2010-6-4 19:31:40 |顯示全部樓層
回復 233# prodorothyhkg
係呀~~我以前都有過百本中藥書...細個時好鍾意睇..中醫世家出身
回復

金剛 發表於 2010-6-4 20:00:32 |顯示全部樓層
回復 195# sammy
我唔殺蚊唔殺小強~~我睇佢哋唔到
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-4 23:12:13 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy
外國種南瓜種到幾百公斤都好誇張 ...
金剛 發表於 2010-6-4 18:32

我諗起太空種的Optimara 非洲紫羅蘭~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-4 23:25:38 |顯示全部樓層
係呀~~我以前都有過百本中藥書...細個時好鍾意睇..中醫世家出身 ...
金剛 發表於 2010-6-4 19:31

我老豆係西醫~ 不過我唔鍾意食西葯~~add12icon
回復

無比仔 發表於 2010-6-5 00:33:21 |顯示全部樓層
杏仁,合桃仁等,生食會中毒,好多關於中醫藥既書都有,我唔拋書包啦,普通料我估網上面有,不過都係果句,要自己 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-4 19:25

想問我記得狗係唔可以食洋蔥, 會致命, 我有無記錯?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-6 15:33:05 |顯示全部樓層
想問我記得狗係唔可以食洋蔥, 會致命, 我有無記錯?
無比仔 發表於 2010-6-5 00:33

係呀,會破壞紅血球
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-7 09:37:03 |顯示全部樓層
其實我覺得冇需要素食
弱肉強食,睇落好似好殘酷
不過係自然界維持生物數量的定律
況且於食物鏈,人類既角色就係三級消費者.
回復