是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16858 274
八王爺 發表於 2010-5-25 10:56:42 |顯示全部樓層
收割後的 莖葉 拿去做 有機肥。
這是有機耕種的人都知道。
回復

孖吉 發表於 2010-5-25 11:22:50 |顯示全部樓層
收割後的 莖葉 拿去做 有機肥。
這是有機耕種的人都知道。
八王爺 發表於 2010-5-25 10:56

有機堆肥是什麼肥?主要是氮肥!
有機物料做堆肥,是要 靠微生物分解裏面的碳和氮,其中部份碳會留在體內,其餘會轉化為 二氧化碳(溫室氣體) 於回空氣之中。

但 收割後的 莖葉 木質太多了,氮含量己不高 ... 不會是主要的堆肥成份,所以堆肥處理的 莖葉 量不會很多 。反而担心國內農民會燒了 莖葉 成為鉀肥,真接製造溫室氣體!

人食的是縠物,掉的是溫室氣體,放的是屁 (不是駡人呀,是生理的 "屁" 呀)~
回復

孖吉 發表於 2010-5-25 12:05:53 |顯示全部樓層
其實出街食素係有d煩, 但都唔係太難.  去mac donald, 有田園沙律 & 粟米杯.  去kfc可以叫蘑菇飯 & 薯蓉.  麵檔有炆冬菇麵 & 油菜.  視乎決心架咋, 一定叫到野食既.
KandT 發表於 2010-4-20 16:35

素食如果唔識揀都會好唔健康:
田園沙律 - 如果用 油+醋 梗係健康啦,但係用白色的沙津醬,裏面主要成份係油(6 成以上),重會食左蛋黃添 (如果蛋黃係你 concern 的話) ~
粟米杯 - 高升醣指數 - 會易肥、易攰,糖尿病者不宜。如果加埋牛油,更加唔好
薯蓉 - 要用油(牛油)來混薯仔,才會成蓉及香
炆冬菇 - 冬菇吸油,但炆冬菇必用油啵
(油係必要的,但咁樣食法你根本唔知自己食左幾多油囉~)

我都有一段時間素食,但係就發覺响街冇乜嘢好選擇
回復

KandT 發表於 2010-5-25 12:10:33 |顯示全部樓層
田園沙律 - 如果用 油+醋 梗係健康啦,但係用白色的沙津醬,裏面主要成份 ...
marcuslee 發表於 2010-5-25 12:05

所以食素唔一定等於健康同減到肥add12icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-25 14:14:28 |顯示全部樓層
田園沙律 - 如果用 油+醋 梗係健康啦,但係用白色的沙津醬,裏面主要成份 ...
marcuslee 發表於 2010-5-25 12:05

所以對於成日係街食飯的我, 素食係頭痛的事.
剛才lunch食個Ceaser salad, 諗住自己下醋和oliver oil, 點知間餐廳幫我下了白salad汁, 頂~ 肯定佢係為減低成本, 改了個汁. 味道即刻跌watt~~
回復

八王爺 發表於 2010-5-25 15:42:40 |顯示全部樓層
咁你唔係一落order 就叫佢走汁?
回復

適少少 發表於 2010-5-25 16:24:38 |顯示全部樓層
以前..成日去齋舖食飯...發覺 清炒時葉..要落2売油 add9icon
依家唔去囉。
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-25 16:27:09 |顯示全部樓層
咁你唔係一落order 就叫佢走汁?
八王爺 發表於 2010-5-25 15:42

佢以前唔係咁架~ 兩個月無去, 就變左喇~~ add2icon
回復

八王爺 發表於 2010-5-25 17:28:45 |顯示全部樓層
兩個月好多嘢都變咗!
回復

金剛 發表於 2010-5-25 17:54:04 |顯示全部樓層

http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=15490
依間素食店週刊有介紹過...創辦人是營養師...菜式他有份設計
我聽另一個營養師建議d素食者每星期吃一次喳咋糖水,
十穀米都好好,有十種穀類,營養豐富.

成份:
十穀健康米,據科學分析其成份有一百多種有益人體健康的物質,
如維生素B群(B1,B2,B6,B9,B12)、C、A、E、K、D,礦物質(鈣、鐵、鎂、鉀),
微量元素(鋅、鉬、錳、鍺),
酵素,抗氧化物、纖維素、氨基酸、生物素,
具有降血壓,降膽固醇,清除血栓,舒緩神經之功用,
對便秘、高血壓、皮膚病、闌尾炎、失眠、口角炎效果不亞於醫藥,
最重要的是沒有副作用。
回復

八王爺 發表於 2010-5-25 18:58:37 |顯示全部樓層
喳喳 我都係每星期煲一次。
加些 芋頭或 番薯 真係天上人間呀!
回復

金剛 發表於 2010-5-25 19:47:01 |顯示全部樓層
回復 80# marcuslee
在瑜伽房裏,很容易知道哪位同學是素食者 這句話有問題呀~~人一天大約要放屁10至15次。你自己放咗都唔知炸

放屁是人的一種正常生理現象。人在吃食物時,由於消化道正常菌群的作用,產生了較多的氣體。這些氣體,隨同腸蠕動向下運行,由肛門排出。排出時,由於肛門括約肌的作用,有時還產生響聲。所以,放屁是腸道正常運行的一種表現。相反,如果不放屁,或放屁過多過臭,則為一種異常現象。
如果長時間不放屁,說明問題嚴重。新生兒不放屁,要檢查是否為無肛症或肛門發育不全。大人沒有屁放,腹部發脹如鼓,說明腹部脹氣,這就要考慮肛門直腸是否有毛病,如炎症、腫瘤、便秘、痔瘡等,必要時需肛門插管排氣。患有腸套疊、腸扭轉、腸梗阻無屁,是因為屁被腸子堵住。
回復

金剛 發表於 2010-5-25 19:55:44 |顯示全部樓層
回復 83# marcuslee
其實吃葷的人大部份都唔係全部只吃肉啦!即係佢哋食d嘢比只吃素的朋友吃了更多油更唔健康!
有養豬的無良商人會俾d豬吃哮喘藥,d人食咗都唔知,
仲有孔雀石綠餵魚好恐怕
回復

孖吉 發表於 2010-5-25 20:15:00 |顯示全部樓層
回復  marcuslee
在瑜伽房裏,很容易知道哪位同學是素食者 這句話有問題呀~~人一天大約要放屁10至15次。 ...
金剛 發表於 2010-5-25 19:47

你諗多咗喇~ 我冇話只有素食的人才放屁。根據 wiki 講:

當食物蛋白質含量較高(如肉類),屁中硫化氫、吲哚和糞臭素的含量升高,此時屁有明顯的臭味;當食物澱粉含量較高(如薯類),屁中二氧化碳含量升高,此時屁量明顯增多。因為二氧化碳的增加量明顯大於硫化氫、吲哚和糞臭素,而且氣壓增大時,放屁的氣流速度也增大,放屁的聲音也就更響,但是二氧化碳沒有氣味,所以有「響屁不臭,臭屁不響」和「響屁不臭悶屁臭」的說法。

即是說,以量來說,素食者的屁量是比較多 (而討厭的臭屁則是和肉食者有關) 。我是要指出:對於牛放屁排出 溫室氣體 的說法,罪不在牛,而在素食。
回復

孖吉 發表於 2010-5-25 20:20:24 |顯示全部樓層
回復  marcuslee
其實吃葷的人大部份都唔係全部只吃肉啦!即係佢哋食d嘢比只吃素的朋友吃了更多油更唔健康! ...
金剛 發表於 2010-5-25 19:55

你冇講錯呀,但我要講的重點在第一句:"素食如果唔識揀都會好唔健康"
回復

金剛 發表於 2010-5-26 16:10:11 |顯示全部樓層
回復 94# marcuslee
話雖如此說,實際情況是不是這樣呢?素食者的定義是什麼呢?難道雜食者就不吃高澱粉質食物^^
你說 "很容易就知道..."含肯定的意思!
"牛放屁...罪不在牛,而在素食。" 牛與生俱來就吃素,何罪之有呢! 放不放屁無關係!
這個只反映出,牠們對人類沒有威脅性,最起碼你可以親近牠~~
回復

孖吉 發表於 2010-5-26 16:37:47 |顯示全部樓層
回復 96# 金剛

我只知道我是 "大食" 我放的屁又臭又响~ add4icon
回復

金剛 發表於 2010-5-26 16:38:31 |顯示全部樓層
回復 95# marcuslee
是的!其實任何一種食物食得不如法,都存在危機!有一本書" 飲食排毒密碼"萬里機構出版. 裡面介紹了76種天然排毒食物,
雖然這些食物表面吃了對身體健康,但作者列出每種食物的排毒禁區,在食用前有什麼禁忌一一指出.
例如: 食用沒有熟透的四季豆,會發生中毒.
D食物要怎樣煮,才不會影響食物本身的營養價值,好像黃豆,有營養師建議食用原粒黃豆,即加工了的食品盡量減少食.
我喜歡選用天然的食材,很少會去買加工食物.今日去國貨公司想買素食材,見到有幾位內地遊客買醃製食品,
有些感慨,D醃製咸魚同腐乳對人體有益嗎?無益唔健康的食品偏偏要大量製造!
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-26 16:52:10 |顯示全部樓層
你諗多咗喇~ 我冇話只有素食的人才放屁。根據 wiki 講:

當食物蛋白質含量較高(如肉類),屁中硫化氫 ...
marcuslee 發表於 2010-5-25 20:15

你對放屁都咁有研究~ 俾十個叻你~~
回復

金剛 發表於 2010-5-26 17:38:57 |顯示全部樓層
回復 61# jellyfishy
茨實
氣味: 澀  平  歸脾  腎經
功能: 益腎固精  補脾去濕  有助治療尿頻  
禁忌: 大便秘結者不宜
<本草綱目>
*腎脾兩虧,引起的腰膝酸軟,小便不禁,可參考以下食療
材料: 茨實30克   米60克   煮成粥食用
回復