是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16894 274
八王爺 發表於 2010-6-7 09:48:06 |顯示全部樓層
keroro 都喜歡食肉呀?
青蛙黎喎!食好多肉。
只小倉晚晚好勤力玩轉轉輪,佢唔攰架喎!真係奇!
小倉都好少食肉。唔通食植物真係精力充沛啲?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-7 10:19:57 |顯示全部樓層
唔至於喜歡食肉
有肉咪食少少囉
你係咪比佢食市面上的倉鼠主糧呀?
食植物係咪精力充沛我就唔知啦
不過倉鼠係初級消費者,佢地野生既主糧係生產者(植物)
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-7 10:26:28 |顯示全部樓層
仲有,唔好比太多倉鼠零食,食得多唔健康架(個人經驗)
回復

孖吉 發表於 2010-6-7 10:36:00 |顯示全部樓層
keroro 都喜歡食肉呀?
青蛙黎喎!食好多肉。
只小倉晚晚好勤力玩轉轉輪,佢唔攰架喎!真係奇!
小倉都好少食肉。唔通食植物真係精力充沛啲?
八王爺 發表於 2010-6-7 09:48

鼠類大多夜間活動,人如果夜裏未睡,真係會聽到倉鼠玩耍的聲音。

倉鼠食量大,加上人類飼養多餵以高熱量的葵瓜子,如果冇返咁多運動,倉鼠也會有心血管病。有個網頁說餵食要克制:
像葵瓜子、核桃等高熱量的食物要適量給予,以免造成過度肥胖導致心臟病、中暑,或是皮脂肪過厚容易脫毛等問題,嚴格來說,此類食物僅能做為訓練的獎賞之用,一個禮拜約二至五顆便已足夠。

倉鼠我唔學嘞,得2-3年命未免太短
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-7 10:42:30 |顯示全部樓層
短命又點?
心靈創傷?
回復

八王爺 發表於 2010-6-7 11:52:43 |顯示全部樓層
倉鼠 只得2-3年命,想有幾長?
一星期只吃 2-5顆果仁/葵花籽,係咪太刻薄?
回復

八王爺 發表於 2010-6-7 11:54:53 |顯示全部樓層
仲有,唔好比太多倉鼠零食,食得多唔健康架(個人經驗)
kerorozIL 發表於 2010-6-7 03:26

我未買嘢俾佢食,你送果包糧都仲有排食。
佢食好少嘢,但做好多運動。
真係驚佢虛脫死!
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-7 12:02:12 |顯示全部樓層
我未買嘢俾佢食,你送果包糧都仲有排食。
佢食好少嘢,但做好多運動。
真係驚佢虛脫死! ...
八王爺 發表於 2010-6-7 11:54

你等佢食哂主糧先添糧
如果唔係佢會偏食,我既糧好似有瓜子,佢會偏食瓜子
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-7 12:38:04 |顯示全部樓層
其實我覺得冇需要素食
弱肉強食,睇落好似好殘酷
不過係自然界維持生物數量的定律
況且於食物鏈,人類既角色 ...
kerorozIL 發表於 2010-6-7 09:37

我都係主張雜食,不過多菜少肉<==年紀大啦~
回復

八王爺 發表於 2010-6-7 15:56:14 |顯示全部樓層
剛剛收到,立即同大家分享:

您知道茄子跟膽固醇息息相關嗎 ??

不吃茄子的那一位,對,就是你,請好好反省。
降低膽固醇十二法『榜首的茄子』
茄子,又名落蘇,有青茄、白茄及紫茄三種,性能相同。
茄子內含維生素A、B1、B2、C及脂肪蛋白質等。
經科學試驗,茄子含有豐富的維生素P;每公斤茄子含維生素P達七千二百毫克。
維生素P,能增強人體細胞間的粘著力,降低膽固醇,可保持微血管的堅韌性。
多吃茄子,對血管硬化有抑制作用。
在食療上,有降低高血壓、防止微管破裂的特殊功能。
美國醫學界在「降低膽固醇十二法」中,茄子榮居榜首。
茄子不僅能降低膽固醇、高血壓、軟化血管、而且還含有抗癌的成份。
現代科學已知茄子含有「龍葵素」。「龍葵素」能抑制消化系統腫瘤的增殖。
防治癌症專家建議:茄子可作為癌症病人的常用的食物。
茄子還能防治咯血,老人斑、壞血症、對痛風患者,也有一定的效用。
茄子的吃法,最好不用油炒。
可將茄子洗淨切裂縫放於飯鍋中蒸熟,取出,拌入薑末、蔥花、蒜泥、麻油,稍加醋和醬油拌食。
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-7 17:12:04 |顯示全部樓層
"茄子洗淨切裂縫放於飯鍋中蒸熟,取出,拌入薑末、蔥花、蒜泥、麻油,稍加醋和醬油拌食。"

試下先得~
回復

八王爺 發表於 2010-6-7 17:27:35 |顯示全部樓層
唔使咁複雜,我一般只係 切條連蒜蓉蒸熟,加麻油和豉油。
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-7 17:32:29 |顯示全部樓層
唔使咁複雜,我一般只係 切條連蒜蓉蒸熟,加麻油和豉油。
八王爺 發表於 2010-6-7 17:27

試過整節瓜咋, 茄子... 今晚試下~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-7 17:49:30 |顯示全部樓層
"茄子洗淨切裂縫放於飯鍋中蒸熟,取出,拌入薑末、蔥花、蒜泥、麻油,稍加醋和醬油拌食。"

試下先得~ ...
jellyfishy 發表於 2010-6-7 17:12

年幾前已經收到料,茄子含有豐富花青素,可多吃,不過真係要小心,因為佢勁索油,可以焗,燒,點醬油食用,我最喜愛是點 City sxxxx的燒烤汁,正~
回復

八王爺 發表於 2010-6-7 20:56:26 |顯示全部樓層
另一個極端的講法,係我阿嫲講嘅,食得茄子多 會眼盲!
因為茄子係瘦物,好吸油,又吸營養,佢以前係乡下親身経历有乡下人日日食自己耕种出黎,卖唔晒啲茄子,結果盲咗!
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-7 21:14:18 |顯示全部樓層
因為茄子係瘦物,好吸油,又吸營養,佢以前係乡下親 ...
八王爺 發表於 2010-6-7 20:56

嘩~~~ 咁恐怖?!

我今晚整左茹香茄子喇~ 用新仔個食譜~ d 醬可以再少d~~
水煑熟d茄子, 真係用少好多油, so good~!!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-7 22:33:22 |顯示全部樓層

呢樣就真係未聽過add5icon
吸油未消化前就係,但係吸營養唔通喎,茄子向消化過程會向胃部變成漿狀,再經十二子腸,小腸,已經會被吸收所有營養及分解油份,冇理由吸返轉頭,可能係花青素過多出事?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-8 10:44:14 |顯示全部樓層

咁咪係毒果
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-8 12:52:34 |顯示全部樓層
係呀,會破壞紅血球
prodorothyhkg 發表於 2010-6-6 15:33

轉貼
"近年嘅人養狗,成日都話呢樣唔食得,嗰樣唔食得,造成狗狗未能得到身體所需嘅元素!!

好似生蒜就係其中之一,有醫學證據顯示蒜頭中有一種物質係會破壞狗狗嘅免疫系統,所以d人就一d都唔會俾狗狗食,重視生蒜為毒藥!!

其實生蒜的確係會影響狗狗嘅免疫系統,但係同時亦有一重元素可以令狗狗產生對虱同牛蜱嘅免疫!!所以狗狗唔可以經常食或大量食,每月一至兩小片係會對狗狗有益處嘅!!而且被受破壞咗嘅,亦能夠從其他食物中去吸收返!!
"
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-8 15:07:47 |顯示全部樓層
生蒜呢家野我仲未了解清楚,所以都冇寫出黎,因為有報導話對狗有害,但亦有狗用蒜油丸去體味(估計唔work,因為人用蒜油丸人食左都有味,何況係狗),都唔知邊個係神,邊個係鬼add12icon
回復