是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16871 274
金剛 發表於 2010-5-26 17:54:09 |顯示全部樓層
瑜伽的目的是調節身體和心靈,使之達到一種健康的狀態。瑜伽的體位法可以燃燒你很多脂肪,同時,瑜伽也倡導一種健康的生活態度和飲食習慣,減少高脂肪食物的攝入。所以,高級瑜伽練習者,有部份好自然地成為素食者^^
回復

金剛 發表於 2010-5-26 19:21:25 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2010-5-26 19:28:50 |顯示全部樓層

點一盞心光,與萬物相融
回復

孖吉 發表於 2010-5-26 21:42:56 |顯示全部樓層

回復 102# 金剛

如果一定要搵最衰果 d 出嚟做例子的話,重有好多動物因農業而得唔到善待添:
(內容可能比得上畜牧業咁殘忍,大家可以選擇唔睇)
> 農夫為咗要擴大自己的田,採伐樹林,樹上的動物失去棲息之所,四處亂流竄,部份被捕食獸類捉活捉,當腸被扯出來的時候仍是清醒的 ...
> 樹倒下來的時候,樹上的鳥被拋出樹外,全身骨折,不能動彈 ...
> 有的農夫索性用火燒森林來開闢他們的田,森林裏的動物驚惶跳命,但有很多跳不掉,活活給 ...
> 農夫劃了田之後,動物的覓食範圍減少了,為了不要餓死,動物走到圍了欄的田裏,被農夫 ...
> 農夫為了減少動動的滋擾,在田的範圍外設了陷阱,動物可以覓食的範圍更少,中了陷阱的動物骨折,流血 ...
...
...
...

其實問題不是是否食動物的肉,是怎樣對待動物。種農作物的農夫也有只顧金錢收益而殘害動物。而事實上,所有草食性動物、昆蟲都是農夫的敿人 - 絶大部份被打為害蟲的都是素食昆蟲,因為食農作物而得罪。相反,大部份捕獵的昆蟲都是益蟲。害蟲的下場是什麼?不用多說。而在澳洲,袋鼠被農夫殺害成為問題 ... 。所以素食並不代表動物得到善待。

除了以上因素外,素食運動最大的茅盾在於有些動物天生是肉食的,應該如何理解肉食動物?是否天生肉食動物便可以繼續捕食其他動物?而雜食的動物更要拾肉取素?於是世上只有素食動物及肉食動物的選擇是對的。而雜食動物的選擇/進化是錯誤?!

選擇素食是出於善心,但這個選擇是否可以帶來大家想要的結果?我看不到當中合理的邏輯~
回復

corina 發表於 2010-5-26 22:23:51 |顯示全部樓層
依間素食店週刊有介紹過...創辦人是營養師...菜式他有份設計
我聽另一個營養師建議d素食者每星期吃一次喳 ...
金剛 發表於 2010-5-25 17:54

呢間素食店我都去過幾次,唔錯~add14icon
回復

八王爺 發表於 2010-5-27 10:42:57 |顯示全部樓層
佛誕剛剛過咗,今年係第一次沒有吃 蒝茜餅!
回復

金剛 發表於 2010-5-27 16:18:49 |顯示全部樓層

回復 104# marcuslee 我今早看完新聞,有兩條新聞好深刻,富士康12個員工自殺,南韓北韓問題,核武生產....
你知我腦海中想什麼嗎?我係想為什麼人類要製造軍事武器對付自己同類"人類 " 你知道是什麼原因嗎?
為何人類會四分五裂?!  分黃種人  白種人  黑種人   同自己人呢?!
為何不同的宗教也在宣揚" 愛 "?
你知道點解嗎?  有人說: 人類可貴之處在於有反省的能力!
可能終究種種問題的原因,都是" 人心 " 出問題,我們怎樣想就怎樣衍生個世界出嚟
我深信只有善念才可以改變個世界! 我在寫給您的同時...也打開了其他影片....耳筒傳來牛隻的慘叫聲
千百年來碗裡羹,怨似大海恨難平,欲知世上兵刀劫,但聽夜半屠門聲!
我貼了的影片有人敢看嗎?....為什麼有些人敢食不敢看呢?
我只知道提倡素食,就會減少殺戳! 最起碼不會因你而被屠宰~~
回復

金剛 發表於 2010-5-27 16:23:44 |顯示全部樓層
我心裡真的很痛...很痛!http://blog.udn.com/columbialake/2233375
回復

孖吉 發表於 2010-5-27 17:09:13 |顯示全部樓層
我心裡真的很痛...很痛!
金剛 發表於 2010-5-27 16:23

'親愛的,我們在吃......比我們家弟弟還聰明的動物啊!' - 作者咁講會唔會煽情咗啲呢?如果你弟弟二十歲時IQ仍然是和豬一様,你的家會有一個好大的麻煩 =.="
回復

金剛 發表於 2010-5-27 17:28:31 |顯示全部樓層
回復 109# marcuslee 很難比較的...所謂大智若愚^^
一隻狗一歲已經等於成年人
在大自然界...每種物種都有自己生存求生的智慧!
人類的發明很多時都是模仿牠們^^你懂五禽功嗎?
回復

孖吉 發表於 2010-5-27 17:41:33 |顯示全部樓層
回復  marcuslee 很難比較的...所謂大智若愚^^
在大自然界...每種物種都有自己生 ...
金剛 發表於 2010-5-27 17:28

條 curve 根本唔同,動物係腦部發育接近完全才出世,出世就會行會走。人類係腦部未發育完全己經要出世,因為再遲D個腦就大到過唔到盆骨,人類係出世之後好耐大腦先全成熟。

一隻狗一歲已經等於成年人 - 係一隻狗一歲己經成年呀,係成年狗呀,唔係成年人呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 17:45:43 |顯示全部樓層
回復  marcuslee 很難比較的...所謂大智若愚^^
在大自然界...每種物種都有自己生 ...
金剛 發表於 2010-5-27 17:28

對唔住,要插咀~
狗向一歲大發育至人類的14-15歲左右,要發育完全成熟約三年左右
回復

金剛 發表於 2010-5-27 17:47:11 |顯示全部樓層
回復 111# marcuslee 你覺得有分別嗎?我刻意這樣寫^^你無聽過d人叫自己的愛犬做  阿仔  阿女 嗎? 呵呵
回復

金剛 發表於 2010-5-27 17:49:48 |顯示全部樓層
回復 112# prodorothyhkg 個係大概,有必要計足嗎?
回復

孖吉 發表於 2010-5-27 17:49:52 |顯示全部樓層
對唔住,要插咀~
狗向一歲大發育至人類的14-15歲左右,要發育完全成熟約三年左右 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 17:45

哦~ 即係冇我咁聰明啦~

我冇養狗唔知,只看過有報導說狗齡唔係年年7歲咁計,頭果年係等於人齡的18歲咁話。見笑喇~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 17:53:14 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg 個係大概,有必要計足嗎?
金剛 發表於 2010-5-27 17:49

純粹學術上答案~
回復

金剛 發表於 2010-5-27 17:57:16 |顯示全部樓層
回復 115# marcuslee 人類聰明的原因是甚麼?
怎樣才反映一個人聰明呢?
是透過前人的經驗累積再學習,還是.....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 18:00:11 |顯示全部樓層
哦~ 即係冇我咁聰明啦~

我冇養狗唔知,只看過有報導說狗齡唔係年年7歲咁計,頭果年係等於人齡的18歲 ...
marcuslee 發表於 2010-5-27 17:49

果d報導都係估估下,都冇話親自養一百幾十隻狗去做評估~
狗一年=人7歲都唔知邊樹出既,大概都係老作, 人就長命百,普通狗約12-15年(以前醫學冇咁倡明計)就粗粗地算 1年有7歲~
狗由出世計9個月到1年這段時間開始有生育能力,就話人地成熟,果陣佢地d體形都未大定,思想仲係似bb仔咋 人夠11-12歲開始有生育能力啦咁點計~
仲有d資料,狗向1-3歲學習能力最高~
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-27 18:06:02 |顯示全部樓層
果d報導都係估估下,都冇話親自養一百幾十隻狗去做評估~
狗一年=人7歲都唔知邊樹出既,大概都係老作, 人就長 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 18:00

一講到"狗"字, 你就身痕, 哈哈~~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-27 18:06:47 |顯示全部樓層
一講到"狗"字, 你就身痕, 哈哈~~~
jellyfishy 發表於 2010-5-27 18:06

挑起條根麻
回復