是不是要開始吃素了?

作者: 八王爺 發表于 2010-4-15 17:02:17
16862 274
金剛 發表於 2010-5-18 18:53:01 |顯示全部樓層

有個網站可以介紹給大家!您無看錯,全部都是素食add6icon
http://www.wretch.cc/blog/mlcheuk1
http://www.wretch.cc/blog/mlcheuk
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-18 19:11:29 |顯示全部樓層
我覺得生態原本係容許人類食肉的!
回復

金剛 發表於 2010-5-18 19:48:29 |顯示全部樓層

回復 22# kerorozIL
在文明的社會,更應該減少殺戳血腥的鏡頭!add2icon
http://talks.hknewage.com/GT20091003/
不只泥土要講酸鹼度....食物的酸鹼度對人體也很重要的!
下面個網有講到,有空可看看!add6icon
http://v.youku.com/v_show/id_XNDUzNjM1ODQ=.html
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-18 20:01:10 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL
在文明的社會,更應該減少殺戳血腥的鏡頭!

不只泥土要講酸鹼度....食物的酸鹼度 ...
金剛 發表於 2010-5-18 19:48

我覺得唔洗搞到吃素
唔好成日食肉就OK啦
回復

金剛 發表於 2010-5-19 18:12:14 |顯示全部樓層
回復 24# kerorozIL
唔食肉類是唔想牠們被殺害,每個生命都有生存的權利!
生命不是用金錢就可以買回來,然後為己剎那間的口感,而令牠們受痛苦傷害!
好多時我們已習慣地吃東西...腦海裡只想到食物的賣相好唔好味,而忘記這些肉類是怎樣得來!
我相信人類本具有良知良能
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-19 18:30:25 |顯示全部樓層
回復  kerorozIL
唔食肉類是唔想牠們被殺害,每個生命都有生存的權利!
生命不是用金錢就可以買回來,然後為 ...
金剛 發表於 2010-5-19 18:12

你可以有咁既諗法
但我都可以有自己的的諗法!
我相信食物鏈係容許某樣動物食某樣動物的!
回復

金剛 發表於 2010-5-19 19:37:48 |顯示全部樓層
回復 26# kerorozIL
在無選擇的情況下...我理解到弱肉強食這句話!
回復

金剛 發表於 2010-5-20 15:06:23 |顯示全部樓層
今期溫暖人間  雙週刊  附送  香港素食店 一覽表
有興趣的朋友,我可以寄給您!
也歡迎大家加入FACEBOOK 香港無肉星期一 的群組
支持減碳排放的活動,謝謝!
回復

八王爺 發表於 2010-5-20 16:09:33 |顯示全部樓層
我有兴趣!

我食肉時,會冧,果啲係屍体黎,咁就唔食。
尽加食多类型 植物。
回復

金剛 發表於 2010-5-20 16:44:49 |顯示全部樓層
回復 29# 八王爺
當初我決心持素...就是突然感到自己在吃屍體...覺得很怪
就向家人說我以後不吃肉了....就這樣簡單....一直走就十二年
起初持素見人吃葷會唔開心的....後來明白到每個人都有不同的因緣!
其實現在已經好流行吃素!身邊好多人都喜歡吃素!
有很多健康食品店都有很多補充食品,只要吃得均衡,不用擔心營養不夠的!
回復

八王爺 發表於 2010-5-20 17:50:11 |顯示全部樓層
我都係开始緊,因为兩个女都好少食肉,自自然然自己煮餸都用少咗好多肉。
依家最多蒸槃魚俾啲女食,自己就盡量唔食。
不过,返阿媽度食飯,就要小心啲,唔好俾佢篦意到。
我覺得都係心理作用,其實食素唔會營養不良。
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-21 15:34:24 |顯示全部樓層
想問有無吃素的運動員?
回復

金剛 發表於 2010-5-22 11:46:58 |顯示全部樓層
回復 32# jellyfishy
當然有 我就是!
回復

corina 發表於 2010-5-22 12:02:00 |顯示全部樓層
我爸爸下星期生日同意擺素宴,好開心~
回復

corina 發表於 2010-5-22 12:20:18 |顯示全部樓層
點解大家覺得素食咁難既,我中學時期開始素食,初期連蛋,奶類食品都唔食,近幾年先飲返d奶,咁多年我身體都好好,出街食都唔覺有困難,不過試過同同學去食午飯,我同學見到我第一句就話唔去食齋,不過我後來先知佢因為宗教問題唔去齋鋪~
回復

八王爺 發表於 2010-5-22 22:31:15 |顯示全部樓層
哦... 佢咁講可見佢信仰基礎有問题。
回復

corina 發表於 2010-5-22 23:58:45 |顯示全部樓層

回復 36# 八王爺
我唔識呀,不過佢畢業後做咗傳道人,唔緊要la,我都好尊重人地既宗教理念,但自從嗰次之後,我都冇同佢地去食飯,只會同都係食素食既同學一齊食,冇謂la~
回復

corina 發表於 2010-5-23 00:00:13 |顯示全部樓層
回復 33# 金剛
請問你是什麼運動員?是職業運動員嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-23 00:07:18 |顯示全部樓層
其實兩年前我有兩個月完全吃素, 可能沒有刻意check住要吃不同素, 來吸收多種營養, 一下子瘦了十多LBs, 成個人無力打波, 好辛苦.
回復

corina 發表於 2010-5-23 00:14:13 |顯示全部樓層
回復 39# jellyfishy
素食唔係只是剩食菜,仲有菇類,球根類,豆類等.
回復