Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47544 311
Monse 發表於 2007-12-11 14:06:11 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-11 13:47 發表
Oxalis Simplex生咗咁多呀? 我個都未有氣息, 但係撩過嚟睇仲喺度, 係咪生得慢啲架?

印象中佢好快出芽(一星期度啦),其實我種果陣時都死左好多,當時唔知道原來佢長出來的苗好像毛毛咁,淋水時用力過猛死了好多。
回復

Monse 發表於 2007-12-11 14:09:13 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-11 14:06 發表

Oxalis B女 好覩呀   Simplex生得都好密   欵欵都可愛到不得了  

lolo
我地等緊你的酢醬草啊,努力加油啊。
回復

lolo 發表於 2007-12-11 14:09:45 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-11 14:02 發表
LokLok
雀斑出葉了好開心喔,多謝你能讓我擁有雀斑小姐。

生得咁快嘅   我隻仲係得條芽
回復

lolo 發表於 2007-12-11 14:17:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-11 14:09 發表

lolo
我地等緊你的酢醬草啊,努力加油啊。

睇住剛貼嗰啲先啦   
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-11 14:20:02 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-10 13:15 發表
呵呵...終於被我拍到開花的樣子喇,雙色冰淇淋。 好美啊!

呢只好靚好得意啊!花如其名哦,好想
回復

Monse 發表於 2007-12-14 16:54:25 |顯示全部樓層

Oxalis Simplex 開花 Lu

14 Dec 2007 Oxalis Simplex ( 1 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis Simplex ( 2 ).jpg

heiheimama 這盆是給你的,開花喎!

heiheimama 這盆是給你的,開花喎!
回復

Monse 發表於 2007-12-14 16:56:09 |顯示全部樓層

Oxalis goniorhiza

今早拍的花照。
14 Dec 2007 Oxalis goniorhiza ( 1 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis goniorhiza ( 2 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis goniorhiza ( 3 ).jpg
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-14 17:06:10 |顯示全部樓層
真的好吸引噃!
回復

wong 發表於 2007-12-14 17:07:01 |顯示全部樓層
真係好好好靚

我得versicolor
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:14:41 |顯示全部樓層

Oxalis Pes-Caprae

一星期後又大棵左啦
14 Dec 2007 Oxalis Pes-Caprae.jpg
14 Dec 2007 Oxalis Pes-Caprae ( 1 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:20:13 |顯示全部樓層

Oxalis Glabra

我覺得佢D花好似 Oxalis hirta 呀!
14 Dec 2007 Oxalis Glabra ( 1 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis Glabra ( 2 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis Glabra ( 3  ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis Glabra ( 4 ).jpg
回復

heiheimama 發表於 2007-12-14 17:31:20 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 16:54 發表

我心愛的Oxalis Simplex啊!~
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:31:24 |顯示全部樓層

Oxalis luteola Glauca 真相大白

原來不是 ayclui的小孩,是自己訂的其中一個品種本以為全軍覆沒添,三粒只得一粒生存啊!好漂亮的葉子。
14 Dec 2007 Oxalis luteola Glauca ( 1 ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis luteola Glauca ( 2  ).jpg
14 Dec 2007 Oxalis luteola Glauca ( 3 ).jpg
回復

tata 發表於 2007-12-14 17:33:30 |顯示全部樓層
Oxalis luteola Glauca的葉肥大肉厚
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:34:59 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-14 17:31 發表

我心愛的Oxalis Simplex啊!~

係呀 heima 好快會到你手家啦,你見唔見到你那盆有花蕾啦€(幸運架呢)。
回復

heiheimama 發表於 2007-12-14 17:36:08 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 17:34 發表

係呀 heima 好快會到你手家啦,你見唔見到你那盆有花蕾啦€(幸運架呢)。

係呀係呀,真多謝呢,唔駛種就有花睇!
回復

Monse 發表於 2007-12-14 17:42:00 |顯示全部樓層
原帖由 樂峰寶箱 於 2007-12-14 17:06 發表
真的好吸引噃!

你有無中毒買番幾款種吓!

原帖由 wong 於 2007-12-14 17:07 發表
真係好好好靚

我得versicolor

多謝來賞花,看看LokLok仲有無球根多,宜家種都未遲架。

原帖由 krista 於 2007-12-14 17:33 發表
Oxalis luteola Glauca的葉肥大肉厚

係呀我都覺得好有質感好Juice呀!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 23:16:32 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 17:31 發表
原來不是 ayclui的小孩,是自己訂的其中一個品種本以為全軍覆沒添,三粒只得一粒生存啊!好漂亮的葉子。

嘩,啲葉好有特色哦。會唔會啲葉仲靚過啲花嘎!
回復

ayclui 發表於 2007-12-15 00:33:46 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-14 17:31 發表

我都覺得奇怪...我幾時有d咁正嘅o野自己都唔知?
不過佢真係好鬼靚...d紅葉太令人流口水啦!
回復

Monse 發表於 2007-12-15 08:51:01 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-12-15 00:33 發表

我都覺得奇怪...我幾時有d咁正嘅o野自己都唔知?
不過佢真係好鬼靚...d紅葉太令人流口水啦!

係囉! 仲甲夾硬話是你家的小孩屈你食死x添,Sorry 噢。
回復