Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47553 311
Monse 發表於 2008-1-4 14:04:37 |顯示全部樓層

Oxalis Purpurea White 成長過程

點解種種吓D葉會捲曲既?
18 Nov 2007 Oxalis Purpurea White.jpg
25 Non 2007 Oxalis Purpurea White.jpg
25 Nov 2007 Oxalis Purpurea White ( 2 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis Purpurea White.jpg
2 Dec 2007 Oxalis Purpurea White ( 2 ).jpg
30 Dec 2007 - Oxalis Purpurea White.jpg
回復

Monse 發表於 2008-1-4 14:07:40 |顯示全部樓層

Oxalis fragrans

我發現這款酢醬草每日會係四點鐘開花直至午夜架!
30 Dec 2007 - Oxalis fragrans.jpg
回復

loklok 發表於 2008-1-4 14:14:36 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-4 14:07 發表

係?!
太好了
我想要喲

因我每天17時回家,花花都睡了
回復

Monse 發表於 2008-1-4 14:16:10 |顯示全部樓層
這款酢醬草好怕凍同埋濕架,在影相前我已經剪了好多枯黃左既爛葉,黎幾日咁凍真係驚佢岩唔住呀!
30 Dec 2007 - Oxalis adenodes.jpg
回復

Monse 發表於 2008-1-4 14:24:05 |顯示全部樓層

Oxalis Versicolor

仍然開好多花啊,不過覺得佢開始走下坡了,可能是天氣凍的關係呀!

濛查查

濛查查
30 Dec 2007 - Oxalis Versicolor ( 2 ).jpg
回復

loklok 發表於 2008-1-4 14:34:03 |顯示全部樓層
大部分相的對焦都在石屎地
哈哈
回復

tata 發表於 2008-1-4 14:48:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-4 14:07 發表

酢醬草都有時差
回復

Monse 發表於 2008-1-4 16:19:28 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-1-4 14:14 發表
係?!
太好了
我想要喲
因我每天17時回家,花花都睡了

loklok
Yi, 你無黎款Oxalis fragarns咩,但係黎度得一棵咋,等我回家看看有沒有分支苗生出來才決定能否分享給你吧。

原帖由 loklok 於 2008-1-4 14:34 發表
大部分相的對焦都在石屎地
哈哈

唔準笑人架吓,都話用襯部800萬像數碼相機就對唔到焦咯300萬像果部就無事但遇岩無電呀麻,我要把握時機影相比你地睇,睇黎要攞本說明書謎吓路。

原帖由 krista 於 2008-1-4 14:48 發表

酢醬草都有時差

前排唔係咁嫁(約3-4點就開始開花),但最近幾天才發現這種現象(唔通佢都有冬令時間)…嘻。
回復

joey 發表於 2008-2-18 16:59:02 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-4 14:24 發表
仍然開好多花啊,不過覺得佢開始走下坡了,可能是天氣凍的關係呀!

真係好多花wor!
回復

Monse 發表於 2008-3-7 23:05:11 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-2-18 16:59 發表

真係好多花wor!

你有無種酢醬草呀,你睇幾熱鬧,我最近都幫酢醬草影左相但唔係好識用新電腦攪相片所以咁耐都無相片貼上來。
回復

貓印 發表於 2008-3-8 18:47:18 |顯示全部樓層
我都好想要多d唔同款既酢醬草丫~~
依家都只係有2-3款
如果出去買要去邊處買嫁??
回復

Monse 發表於 2008-3-8 20:49:57 |顯示全部樓層
原帖由 貓印 於 2008-3-8 18:47 發表
我都好想要多d唔同款既酢醬草丫~~
依家都只係有2-3款
如果出去買要去邊處買嫁??

好複雜吓咕喎,我係2006年10月係美國訂球根但要一年後才有貨,我都係2007年10月先收到貨,其間仲發生好多麻煩野添,至於其他花友是經花友loklok做中間人在台灣訂回來的!現家才種可能太晚了,現在正是花期,遲啲天氣暖啲酢醬草就會進入休眠期。
回復

貓印 發表於 2008-3-8 22:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-8 20:49 發表

好複雜吓咕喎,我係2006年10月係美國訂球根但要一年後才有貨,我都係2007年10月先收到貨,其間仲發生好多麻煩野添,至於其他花友是經花友loklok做中間人在台灣訂回來的!現家才種可能太晚了,現在正是花期,遲啲天氣暖啲 ...

休眠期即係會點??
我依家屋企果幾盆都生得唔錯....
但我平時只係淋水,
真係唔知要點樣保護佢囉~~

香港唔會有得買嫁??
好可惜丫~
我都好想種多幾種,
多d欣賞佢既可愛~~
回復

heiheimama 發表於 2008-3-8 22:57:00 |顯示全部樓層
原帖由 貓印 於 2008-3-8 22:44 發表

休眠期即係會點??
我依家屋企果幾盆都生得唔錯....
但我平時只係淋水,
真係唔知要點樣保護佢囉~~

香港唔會有得買嫁??
好可惜丫~
我都好想種多幾種,
多d欣賞佢既可愛~~ ...

休眠即係整棵花會凋謝,挖開泥土只會剩下球根.夏天天氣酷熱,不利酢醬草生長,要入秋才可以再種,到冬天至初春再開花.

你可以去台灣bid,找台灣朋友代收,或者請求賣家直接寄香港.有時ebay都會有得賣,不過要指定寄國際地址先至可以幫襯.

不過monse說得很對,現在已經是酢醬草的開花期末,基本上不適合下種.~
回復

貓印 發表於 2008-3-8 23:24:01 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-8 22:57 發表

休眠即係整棵花會凋謝,挖開泥土只會剩下球根.夏天天氣酷熱,不利酢醬草生長,要入秋才可以再種,到冬天至初春再開花.

你可以去台灣bid,找台灣朋友代收,或者請求賣家直接寄香港.有時ebay都會有得賣,不過要指定寄國際地址先至可以幫襯.

...

休眠期噤淨返粒球根既話要點處理??
可以再種嗎??
回復

Monse 發表於 2008-3-10 01:29:51 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-8 22:57 發表

...

多謝希媽媽
解釋得好詳細呀
回復

Monse 發表於 2008-3-10 01:37:12 |顯示全部樓層
原帖由 貓印 於 2008-3-8 23:24 發表

休眠期噤淨返粒球根既話要點處理??
可以再種嗎??

唔知我有無講錯,如有歡迎各花友指證
應該收藏於陰涼亁爽的地方待秋天再種回泥土裡就可以架啦,當然每天都要淋啦。
回復

alextang 發表於 2008-3-11 21:37:15 |顯示全部樓層
人到來至知你中毒太深啦。哈哈。
種多D酢醬草,沒可以減下D毒啦。
不過就是沒得醫的。嘻
回復

Monse 發表於 2008-3-12 19:48:10 |顯示全部樓層

Oxalis

燦爛的雙色冰淇淋

回復

lolo 發表於 2008-3-12 20:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-12 19:48 發表
燦爛的雙色冰淇淋

映前映後都咁吸引  
回復