Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47545 311
loklok 發表於 2007-11-26 18:36:10 |顯示全部樓層
沿用番之前的台幣單位,將數目除4才等於港幣,( )內的是數量

(2) 200  Oxalis flava - Lavender Form(o.lupinifolia)
(3) 150  Oxalis obtusa Buttercup
(1) 50    Oxalis purpurea Pink
(3) 120  Oxalis obtusa Coral
(3) 80    Oxalis adenodes
(2) 160  Oxalis purpurea Cherry
(1) 220  Oxalis comosa
(1) 180  Oxalis obliquifolia

其他:
(1) 250  Oxalis purpurea var bowiei
(2) 150  Oxalis adenophylla (此品種高手才適用)
回復

tata 發表於 2007-11-27 00:03:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-26 17:57 發表
佢就係咁多酢醬草裡面生得最靚女架啦(整體黎講)

死啦死啦, 呢隻好毒呀, 救命呀
回復

Monse 發表於 2007-11-27 08:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-27 00:03 發表

死啦死啦, 呢隻好毒呀, 救命呀

咁你有無訂到這款呀?
回復

Fonica 發表於 2007-11-27 09:27:15 |顯示全部樓層
我都無這款呀
我訂了5款,連同 leo & ayclui 分享的都只得7款,比起妳的還差很遠啊
回復

tata 發表於 2007-11-27 09:43:51 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 08:46 發表

咁你有無訂到這款呀?

無呀 我訂咗七款, 之前鐘意嗰啲好多都無貨 :'(
回復

heiheimama 發表於 2007-11-27 11:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-11-26 18:36 發表
沿用番之前的台幣單位,將數目除4才等於港幣,( )內的是數量

(2) 200  Oxalis flava - Lavender Form(o.lupinifolia)
(3) 150  Oxalis obtusa Buttercup
(1) 50    Oxalis purpurea Pink
(3) 120  Oxalis ...

我這個低手學人種Oxalis adenophylla,結果全軍覆沒,好挫敗呀,重徙左百幾蚊!!!!!!
回復

Monse 發表於 2007-11-27 13:11:01 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-27 11:13 發表

我這個低手學人種Oxalis adenophylla,結果全軍覆沒,好挫敗呀,重徙左百幾蚊!!!!!!

我都種左三粒Oxalis adenophylla 到而家都無物動靜呀,睇黎都係凶多吉少囉
回復

lolo 發表於 2007-11-27 13:31:03 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 13:11 發表
我都種左三粒Oxalis adenophylla 到而家都無物動靜呀,睇黎都係凶多吉少囉

咁難呀!?
回復

Monse 發表於 2007-11-27 13:53:16 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-27 13:31 發表

咁難呀!?

係呀!這個品種聽講好難種架,唔試吓又唔心息喎,唔緊要啦試吓種啦可能你種到呢。
回復

lolo 發表於 2007-11-27 14:09:14 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 13:53 發表

係呀!這個品種聽講好難種架,唔試吓又唔心息喎,唔緊要啦試吓種啦可能你種到呢。

希望la
回復

Monse 發表於 2007-11-27 16:13:28 |顯示全部樓層
台灣一個種酢醬草種到好專業私人綱站(不妨入去看看,取取經呀)
http://www.wretch.cc/blog/tido82 ... 57#comment207159664
回復

Monse 發表於 2007-11-27 16:42:37 |顯示全部樓層

Oxalis Glabra

這個品種的酢醬草咁大棵都未開花,上星期已見到有花蕾,一個星期過去花蕾都沒有長大, 唉。
25 Nov 2007 Oxalis Glabra ( 1 ).jpg
25 Nov 2007 Oxalis Glabra ( 2 ).jpg
回復

joke_k_d 發表於 2007-11-27 18:02:04 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 06:53 發表

oh..... Oxalis adenophylla 原來唔怕凍,咁咪啱我種?
回復

Monse 發表於 2007-11-27 18:15:47 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2007-11-27 18:02 發表

oh..... Oxalis adenophylla 原來唔怕凍,咁咪啱我種?

講過好消息你聽呀,我種既玲蘭今日開左花啦,但佢好矮小就學人開花喎,今早太匆忙影唔切相比你睇添,明早會很凍相信都起唔到身影唔到相架喇。
回復

loklok 發表於 2007-11-27 18:22:35 |顯示全部樓層
近排18點才回家(07點離家),每次只看到花花閉合或已乾枯了 ...........
回復

joke_k_d 發表於 2007-11-27 18:33:41 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 11:15 發表

講過好消息你聽呀,我種既玲蘭今日開左花啦,但佢好矮小就學人開花喎,今早太匆忙影唔切相比你睇添,明早會很凍相信都起唔到身影唔到相架喇。 ...

唔係我掘俾你果 d 呀下
預料 13C,唔係好凍啫
我呢邊尋日全日斷續落雪呀
回復

tata 發表於 2007-11-27 18:54:44 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-27 18:15 發表

講過好消息你聽呀,我種既玲蘭今日開左花啦,但佢好矮小就學人開花喎,今早太匆忙影唔切相比你睇添,明早會很凍相信都起唔到身影唔到相架喇。 ...

Monse,

你有種鈴蘭呀, 快啲影張相嚟睇呀, 之前種過兩次都"屎"
回復

loklok 發表於 2007-11-27 19:22:44 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-11-26 18:36 發表

(3) 120  Oxalis ...

這單我放在出售版喔
你地有需要才買啦,不過快d,我會種下種下種埋...
回復

豔豔 發表於 2007-11-27 19:27:17 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-11-27 19:22 發表

這單我放在出售版喔
你地有需要才買啦,不過快d,我會種下種下種埋...

一定好快賣晒..
回復

Monse 發表於 2007-11-28 11:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2007-11-27 18:33 發表

唔係我掘俾你果 d 呀下
預料 13C,唔係好凍啫
我呢邊尋日全日斷續落雪呀

係你果D玲蘭呀,我成十一月初先種既種左三隻根塊一個星期多D佢就出左五芽仔,黎張相剛剛係星期日影既不過蒙囉,睇著先,星期日再影比係睇等我今晚索吓香唔香先。

你係果邊凍慣左麻!我地香港低過十五度已經凍架啦。

原帖由 krista 於 2007-11-27 18:54 發表

Monse,
你有種鈴蘭呀, 快啲影張相嚟睇呀, 之前種過兩次都"屎"

Krista
我舊年上綱訂過返黎種可能是時間唔岩種唔到呀!
25 Nov 2007 玲蘭.jpg
回復