Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47551 311
loklok 發表於 2007-12-31 19:01:47 |顯示全部樓層
原來 Monse 都有Oxalis Brasiliensis
回復

ayclui 發表於 2007-12-31 22:04:16 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-31 15:06 發表
終於開花了,看到黃色的花才知道咁多款酢醬草只有佢係黃色咕喎!

Remarks : 點解我用親果部800萬像數的相機都對唔到焦既?

Remarks: Remarks : 因為亞相機都掛住睇花花
芽蟲呢d麻煩o野我見台灣花友有一個好得意嘅解決辦法: 捉 d 飄蟲(甲蟲)BB 放o向有芽蟲嘅花花度, d 飄蟲(甲蟲)BB 會狂食芽蟲o架, 好攪笑, 又環保
回復

Monse 發表於 2008-1-2 15:00:47 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-31 15:46 發表

嘩妳盆好靚呀   我盆得兩葉一芽咋    

我諗你果度真係唔夠陽光,如果夠太陽及水份已經好似我果D一發不可收拾 Lu。

原帖由 threeyee 於 2007-12-31 18:52 發表
嘩!很美啊!點解我的這麼瘦呢?
不過我已很開心了!

點瘦法呀?貼張相黎睇吓!

原帖由 heiheimama 於 2007-12-31 18:57 發表
Oxalis Brasiliensis齋睇葉都很可愛呀!~

Heima你都有這款呀?
這款Oxalis Brasiliensis 是舊年唔知係英國定美國訂番黎架,今年夏天進入休眠期現在剛剛甦醒,佢既葉本身都好有質感受(厚),我都覺得剩係睇葉都好靚呀

原帖由 loklok 於 2007-12-31 19:01 發表
原來 Monse 都有Oxalis Brasiliensis

loklok 你都有這款呀?

原帖由 ayclui 於 2007-12-31 22:04 發表

Remarks: Remarks : 因為亞相機都掛住睇花花
芽蟲呢d麻煩o野我見台灣花友有一個好得意嘅解決辦法: 捉 d 飄蟲(甲蟲)BB 放o向有芽蟲嘅花花度, d 飄蟲(甲蟲)BB 會狂食芽蟲o架, 好攪笑, 又環保 ...

嘩!唔係呀麻! 果d 飄蟲(甲蟲)BB個樣都好恐怖吓喎,佢專係我D牽牛花及大波斯菊度出現,多都咩咁,噴苦楝油都無用呀,佢食蚜蟲架咩,我覺得佢專吸食結成了的種子裡面的汁液令到D種子入面空心無法種植,如果叫我去捉果D飄蟲(甲蟲)BB我情願噴苦楝油,我真係唔敢捉呀
回復

loklok 發表於 2008-1-2 15:03:20 |顯示全部樓層
Monse ,
也許用矽藻素
介紹---聽起來吸引死了

回復

ayclui 發表於 2008-1-2 15:40:10 |顯示全部樓層
題外話: monse 請問你係點樣用"重覆引用" 呢個function呢? 好似#203 咁...  
回復

Monse 發表於 2008-1-2 17:51:37 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-2 15:40 發表
題外話: monse 請問你係點樣用"重覆引用" 呢個function呢? 好似#203 咁...  

我用D好原始方法架,你知啦係公司就算好得閒都唔可以比人見到家麻所以要靜靜雞回覆,我會走入去你地每一個貼Chick引用然後整段copy/cut出來 - 由頭﹝quote﹞至尾﹝quote﹞再貼係Microsoft Word,如是者將所有要回覆的貼都貼晒係Microsoft Word之後就慢慢打囉,答好晒之後,然後整段copy/cut出來貼番“內容”再按“發表帖子”就完成囉。

我相信有其他更快既方法既,或者有沒有其他花友會知道有怎樣可做到啊!唔該呀!
回復

lolo 發表於 2008-1-2 19:50:15 |顯示全部樓層
我就開多一個同樣的網頁版面,  按引用,  再將顯示的已quote文章
整段copy,  之後paste返到要預備發表的網頁版面,  如是者 … c&p 及回答,  完成回覆後便發表。

係咪唔知我講咩?   詞不達意

回復

lolo 發表於 2008-1-2 19:54:56 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-2 15:00 發表
我諗你果度真係唔夠陽光,如果夠太陽及水份已經好似我果D一發不可收拾 Lu。

得西斜陽光咋   都係種露天好
回復

ayclui 發表於 2008-1-2 21:41:06 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-2 17:51 發表

我用D好原始方法架,你知啦係公司就算好得閒都唔可以比人見到家麻所以要靜靜雞回覆,我會走入去你地每一個貼Chick引用然後整段copy/cut出來 - 由頭﹝quote﹞至尾﹝quote﹞再貼係Microsoft Word,如是者將所有要回覆的貼都貼晒係M ...

原帖由 lolo 於 2008-1-2 19:50 發表
我就開多一個同樣的網頁版面,  按引用,  再將顯示的已quote文章
整段copy,  之後paste返到要預備發表的網頁版面,  如是者 … c&p 及回答,  完成回覆後便發表。

係咪唔知我講咩?   詞不達意   ...

我明啦...係咪咁呢
我見台灣友站可以重覆引用, 好方便o架 ~
回復

joke_k_d 發表於 2008-1-2 22:32:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-2 08:00 發表
嘩!唔係呀麻! 果d 瓢蟲(甲蟲)BB個樣都好恐怖吓喎,佢專係我D牽牛花及大波斯菊度出現,多都咩咁,噴苦楝油都無用呀,佢食蚜蟲架咩,我覺得佢專吸食結成了的種子裡面的汁液令到D種子入面空心無法種植,如果叫我去捉果D 瓢蟲(甲蟲)BB我情願噴苦楝油,我真係唔敢捉呀 。

Monse
我睇過一個英國電視嘅 gardening programme,原來瓢蟲幼蟲同埋成蟲階段都係食其他昆蟲,而佢哋食嘅係:非常唔受 gardener 歡迎、專門吸食植物汁液嘅蚜蟲 喺唔想用化學除蟲劑嘅情況下,有啲 gardener 會買瓢幼蟲放落植物度,靠瓢蟲去消減蚜蟲〜〜

我屋企花園都有蚜蟲問題,其中一棵果樹尤其嚴重,跟本冇辦法用噴除蟲劑呢個方法。自從睇咗個 gardening programme 知道瓢蟲係食乜嘢,每次見到我都喺個心度講:「歡迎光臨我屋企嘅蚜蟲 all-you-can-eat 餐廳,唔駛俾錢架 帶多多 friends 嚟都得〜〜」

瓢蟲同埋青青綠綠嘅蚜蟲大餐

唔同生長階段嘅瓢幼蟲......

夏天時我一見到瓢幼蟲就會用牙簽小心撩佢哋落紙巾度,跟住 relocate 佢哋去蚜蟲「重災區」
回復

joke_k_d 發表於 2008-1-2 22:50:05 |顯示全部樓層

Monse, Happy New Year ^o^

我屋企只得一千零一種酢醬草 Oxalis triangularis,
而家都有花開,
借佢嚟祝你:新年快樂,身體健康 ......
屋企嘅花花:快高長大,燦爛常開 ......
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-2 22:58:06 |顯示全部樓層
我又來看花啦Monse。
黃色好靚哦,不過紅色果盆真係開得好燦爛哦。
回復

lolo 發表於 2008-1-2 23:11:32 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-2 21:41 發表
我明啦...係咪咁呢
我見台灣友站可以重覆引用, 好方便o架 ~

ayclui   妳係咪同我講呀
妳咁醒   緊做到啦
回復

ayclui 發表於 2008-1-2 23:12:02 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-1-2 22:32 發表

Monse
我睇過一個英國電視嘅 gardening programme,原來瓢蟲幼蟲同埋成蟲階段都係食其他昆蟲,而佢哋食嘅係:非常唔受 gardener 歡迎、專門吸食植物汁液嘅蚜蟲 喺唔想用化學除蟲劑嘅情況下,有啲 gardener 會買瓢幼蟲放 ...

joke_k_d 多謝你嘅補充
你果句 'all you can eat'笑死我...
瓢蟲幼蟲雖然樣衰, 但會幫手食芽蟲就好好啦...
回復

lolo 發表於 2008-1-2 23:15:19 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-1-2 22:50 發表
我屋企只得一千零一種酢醬草 Oxalis triangularis,
而家都有花開,
屋企嘅花花:快高長大,燦爛常開 ...... ...

好靚   高清嘅畫質   
回復

ayclui 發表於 2008-1-2 23:15:47 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-1-2 23:11 發表

ayclui   妳係咪同我講呀
妳咁醒   緊做到啦

呵呵, 又氹人...唔知 min min 會唔會諗吓加呢個function呢?
回復

lolo 發表於 2008-1-2 23:25:48 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-2 23:15 發表

呵呵, 又氹人...唔知 min min 會唔會諗吓加呢個function呢?

邊個氹人呀   呢庶要講事實架

冇呢個function都冇問題   左抄右貼都幾好玩呀
回復

Monse 發表於 2008-1-3 10:45:26 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-1-2 22:32 發表
Monse
我睇過一個英國電視嘅 gardening programme,原來瓢蟲幼蟲同埋成蟲階段都係食其他昆蟲,而佢哋食嘅係:非常唔受 gardener 歡迎、專門吸食植物汁液嘅蚜蟲 喺唔想用化學除蟲劑嘅情況下,有啲 gardener 會買瓢幼蟲放 ...

“原來瓢蟲幼蟲同埋成蟲階段都係食其他昆蟲”真係架!不過如果成棵植物都係瓢蟲幼蟲爬來爬去我覺得棵花都恐怖吓喎,咪就係好似你貼出黎既圖片一樣咁恐怖Lu,物仲有啲 gardener 會買瓢幼蟲架早知就捉去買啦…哈哈,多謝你圖文並(荗)的講解得咁清潔啊。

原帖由 joke_k_d 於 2008-1-2 22:50 發表

而家都有花開,
屋企嘅花花:快高長大,燦爛常開 ...... ...

我都祝您:花開富貴,笑逐顏開….等緊春臨大地看你家的花花囉….

原帖由 呵呵笑 於 2008-1-2 22:58 發表
我又來看花啦Monse。
黃色好靚哦,不過紅色果盆真係開得好燦爛哦。

呵呵笑
你其他品種的酢醬草種成點呀?

lolo / ayclui
你兩個…你兩個…唔好打架啦…..唔好打到攬埋一舊碌左出街……….哈哈…
回復

lolo 發表於 2008-1-3 17:14:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-3 10:45 發表
lolo / ayclui
你兩個…你兩個…唔好打架啦…..唔好打到攬埋一舊碌左出街……….哈哈…

ayclui好好人   唔會打我嫁
回復

ayclui 發表於 2008-1-3 22:44:57 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-1-3 17:14 發表

ayclui好好人   唔會打我嫁  

我好耐無打人啦
回復