Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47057 311
Oxalis Fragrans
無論葉跟花都超可愛的品種加上有香味就更愛這個品種了。

好祈待啊!有香味的品種

好祈待啊!有香味的品種

開左四朵花了,真係好香呀!

開左四朵花了,真係好香呀!
Monse 發表於 2007-11-19 12:11:09 |顯示全部樓層

Oxalis Callosa

雖然跟Oxalis Fragrans好似但佢沒有香味的,小巧精緻的葉片,可愛啊

佢個樣跟Oxalis Fragrans 好相似啊

佢個樣跟Oxalis Fragrans 好相似啊
回復

Monse 發表於 2007-11-19 12:19:18 |顯示全部樓層

Oxalis obliquifolia

估唔到葉仔細細開咁大朵花喎,當初選這個品種是因為佢既花芯有旋轉紋,但我種出來的沒有這個效果,有點失望架呢!

大大的白色花朵最吸引我

大大的白色花朵最吸引我
回復

Monse 發表於 2007-11-19 12:25:41 |顯示全部樓層

Oxalis Hirta

已經有花蕾了,看看下星期能否捕捉入鏡頭給你們看。

佢成日都追著D陽光走攪到彎彎曲曲

佢成日都追著D陽光走攪到彎彎曲曲
回復

Monse 發表於 2007-11-19 12:28:35 |顯示全部樓層

Oxalis Glabra

D葉好特別啊可。

這個品種都有一個很小的花蕾了

這個品種都有一個很小的花蕾了
回復

Monse 發表於 2007-11-19 12:36:37 |顯示全部樓層

Oxalis Purpurea White & Pink

是向日葵送我的,有一個一蚊銀咁大架。謝謝你慷慨的分享啊。
Oxalis Purpurea Pink 也是人家送我的,謝謝小蝶慷慨的分享啊

27.10.2007向日葵送的兩盆酢醬草Oxalis Purpurea White (13.10.07).jpg
18 Nov 2007 Oxalis Purpurea White (Fm Joe).jpg

而這個是台灣花友分享回來的

而這個是台灣花友分享回來的
回復

heiheimama 發表於 2007-11-19 12:42:08 |顯示全部樓層
毒引加深了!....
回復

屠子步 發表於 2007-11-19 13:11:46 |顯示全部樓層
Monse, 請問你種了多久至有咁大?
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:08:39 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-19 13:11 發表
Monse, 請問你種了多久至有咁大?

1.5個月到啦,陽光充足就大得快D架啦,你們都要努力啊,我祈待看你們訂的品種,咁出年大家可交換唔同品種的酢醬草了。
回復

tata 發表於 2007-11-19 14:12:17 |顯示全部樓層
好靚呀, 泥面嗰啲係咩嚟架? 蘭石?
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:34:39 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-19 14:12 發表
好靚呀, 泥面嗰啲係咩嚟架? 蘭石?

係loft買架入口自德國,防菌及保濕,用完下次用水洗吓就可再用架,兩個Size細包$45.00大既$120.00。
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:44:43 |顯示全部樓層

Oxalis Simplex

原本佢D葉好可愛架,但我唔識種,攪到佢一D都唔可愛,咁多種酢醬草球根佢算係最細粒了,種得出已偷笑啦。
18 Nov 2007 Oxalis Simplex.jpg
回復

lolo 發表於 2007-11-19 14:48:20 |顯示全部樓層
Monse,
O.Braziliensis早陣子發芽, 便放他到陽光下。 但兩天後芽芽又枯了, 情况像早兩個月時一樣, 是否天氣仍未太適合他發芽呢?!
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:49:06 |顯示全部樓層

Oxalis goniorhiza

佢個樣比較柔,希望佢爭氣要努力健康起來啊。
18 Nov 2007 Oxalis goniorhiza.jpg
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:54:53 |顯示全部樓層

Oxalis Versicolor

原先以為這個品種死晒,看看插牌原來還在而死晒的是Oxalis Buttercup 可惜既呢這個品種超喜歡連芽都未出球根就在泥土腐爛了
18 Nov 2007 Oxalis Versicolor.jpg
回復

lolo 發表於 2007-11-19 14:56:32 |顯示全部樓層
Monse,  Oxalis Fragrans是什麼香味呢?
回復

Monse 發表於 2007-11-19 14:57:31 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-19 14:48 發表
Monse,
O.Braziliensis早陣子發芽, 便放他到陽光下。 但兩天後芽芽又枯了, 情况像早兩個月時一樣, 是否天氣仍未太適合他發芽呢?!  

挖出來換過D泥睇吓點,我星期六都同佢換過晒D泥呀。
回復

Monse 發表於 2007-11-19 15:00:24 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-19 14:56 發表
Monse,  Oxalis Fragrans是什麼香味呢?

唔知點樣形容給你聽喎,好香架,但唔係清香果隻。
回復

lolo 發表於 2007-11-19 15:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-19 14:57 發表

挖出來換過D泥睇吓點,我星期六都同佢換過晒D泥呀。

一個月前挖過出來   球球的外皮沒了   杏黃色的小球仍在  
芽芽再枯是否温度過熱   在窗邊確實熱得很
回復

lolo 發表於 2007-11-19 15:06:22 |顯示全部樓層
另想請教   要多久更換一次植料呢
回復