Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47543 311
Monse 發表於 2007-12-3 15:58:55 |顯示全部樓層

Oxalis obliquifolia

嘩!好大風呀,吹到D花變成咁。

噢!又要等下星期再來賞花 Lu.
2 Dec 2007 Oxalis obliquifolia ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis obliquifolia ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 16:01:42 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-12-3 15:58 發表
Monse......毒.......毒......毒得很呢

唏!好快輪到你地放毒喇。
回復

Monse 發表於 2007-12-3 16:09:50 |顯示全部樓層

Oxalis Lutrola Glauca

差點漏了最遲出芽的小妹妹(三粒得一粒發芽),雖然遲但很健康啊。
2 Dec 2007 Oxalis Lutrola Glauca.jpg
回復

tata 發表於 2007-12-3 16:25:26 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-12-3 15:58 發表
Monse......毒.......毒......毒得很呢

Monse真係有好多毒品, 你睇佢個酢醬草世界有7版就知喇
回復

Fonica 發表於 2007-12-3 16:33:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 16:01 發表

唏!好快輪到你地放毒喇。

哎呀,我的都是小小小小小小小苗,恐怕要到2008年先有花賞呢
回復

lolo 發表於 2007-12-3 16:56:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 15:46 發表
ayclui
是你家的小孩嗎?印象中好像是今年四、五月從你家來的我連名字也給掉了,我會好好幫你照顧好啊。

哦   原來ayclui比我們早更早中酢醬草毒的  
回復

lolo 發表於 2007-12-3 17:00:21 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 15:50 發表
lolo
你家的Oxalis Brasiliensis 醒了沒有,你睇吓佢厚厚好有質感的葉子多可愛。  

Monse,   他們續漸睡醒中    有兩片葉葉了
妳的都給妳養得很美   羨慕ing

回復

lolo 發表於 2007-12-3 17:05:33 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-12-3 16:33 發表

哎呀,我的都是小小小小小小小苗,恐怕要到2008年先有花賞呢

Fonica,  放心   有太陽就有花    
應在兩三個月內回報妳的   
  2008   好近啊!
回復

Fonica 發表於 2007-12-3 17:42:36 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-3 17:05 發表

Fonica,  放心   有太陽就有花    
應在兩三個月內回報妳的   
  2008   好近啊!

太陽應該不成問題,問題就係天氣忽冷忽熱,惆悵啊
回復

loklok 發表於 2007-12-4 12:44:57 |顯示全部樓層
未知Monse種下我的球球沒有
回復

Monse 發表於 2007-12-5 11:56:20 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-4 12:44 發表
未知Monse種下我的球球沒有

今早見到雀斑有芽仔但另外個球根恐怕凶多吉少了‧..嗚....嗚
回復

loklok 發表於 2007-12-5 12:16:19 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-5 11:56 發表

今早見到雀斑有芽仔但另外個球根恐怕凶多吉少了‧..嗚....嗚

O.Bowiei有什麼問題
回復

Monse 發表於 2007-12-5 12:26:24 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-5 12:16 發表

O.Bowiei有什麼問題

來到我家已看到O.Bowiei有一條好長既芽(當時已熟熟地)已經立即種落泥但到現在都沒有起色,唉。
loklok
你有無 O.lobata 葉好似蝴蝶係度飛緊既,我想種這款呀。
Yi,你唔係話要考試架咩做物走上黎呀,專心讀好書啦。
回復

loklok 發表於 2007-12-5 12:58:29 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-5 12:26 發表

來到我家已看到O.Bowiei有一條好長既芽(當時已熟熟地)已經立即種落泥但到現在都沒有起色,唉。
loklok
你有無 O.lobata 葉好似蝴蝶係度飛緊既,我想種這款呀。
Yi,你唔係話要考試架咩做物走上黎呀,專心讀好書啦。 ...

今天假期,所以逛逛
O.lobata我沒有喔
回復

lolo 發表於 2007-12-5 14:34:34 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-5 12:26 發表

loklok
Yi,你唔係話要考試架咩做物走上黎呀,專心讀好書啦。 ...

咁個球根唔會出過另一條芽既咩  
回復

loklok 發表於 2007-12-5 17:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-5 14:34 發表

咁個球根唔會出過另一條芽既咩  

會出過架
回復

lolo 發表於 2007-12-9 12:38:35 |顯示全部樓層
Monse,   有冇全家福睇吓   再引吓大家吖!!
回復

Monse 發表於 2007-12-10 13:07:02 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-9 12:38 發表
Monse,   有冇全家福睇吓   再引吓大家吖!!

好吧!來個全家福給你們看看,是昨天拍的。
Oxalis - 9 Dec 2007 014.jpg
Oxalis - 9 Dec 2007 012.jpg
回復

loklok 發表於 2007-12-10 13:15:13 |顯示全部樓層
不如順道貼個酢醬草名單出來吧,哈哈
回復

Monse 發表於 2007-12-10 13:15:23 |顯示全部樓層

Oxalis Versicolor

呵呵...終於被我拍到開花的樣子喇,雙色冰淇淋。 好美啊!
Oxalis Versicolor - 9 Dec 2007 001.jpg
Oxalis Versicolor - 9 Dec 2007 002.jpg
Oxalis  Versicolor - 9 Dec 2007 003.jpg
Oxalis Versicolor  - 9 Dec 2007 004.jpg
回復