Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47547 311
lolo 發表於 2007-11-28 11:21:24 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 11:13 發表

係你果D玲蘭呀,我成十一月初先種既種左三隻根塊一個星期多D佢就出左五芽仔,黎張相剛剛係星期日影既不過蒙囉,睇著先,星期日再影比係睇等我今晚索吓香唔香先。

你係果邊凍慣左麻!我地香港低過十五度已經凍架啦。

在bunbun見過   ~$80   好心動
回復

tata 發表於 2007-11-28 11:26:31 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 11:13 發表

係你果D玲蘭呀,我成十一月初先種既種左三隻根塊一個星期多D佢就出左五芽仔,黎張相剛剛係星期日影既不過蒙囉,睇著先,星期日再影比係睇等我今晚索吓香唔香先。

Kris ...

bunbun好似四月(唔知有無記錯)就會有球根買, 之前喺日本見到通街都係, 勁靚~ 其實咩季節種好啲呢
回復

tata 發表於 2007-11-28 11:27:16 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-28 11:21 發表

在bunbun見過   ~$80   好心動

lolo,

係近期見過?
回復

lolo 發表於 2007-11-28 11:38:29 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-28 11:27 發表

lolo,
係近期見過?

不   約在三四個月前   想想他可能不合適香港環境   之後 ...  
回復

tata 發表於 2007-11-28 12:40:24 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-28 11:38 發表

不   約在三四個月前   想想他可能不合適香港環境   之後 ...  

係呀, 我都屎過兩次, 但真係好鬼靚
回復

joke_k_d 發表於 2007-11-28 16:59:43 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 04:13 發表

真開心開到花呀
我幾驚會晌香港一落盆佢地就瓜呀
係喎..... 我記得今年春天屋企果 d 由出芽至開花大約係3個禮拜~~
唔會唔香卦

今日我呢邊有陽光都係零度咋
回復

lolo 發表於 2007-11-28 19:14:13 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2007-11-28 16:59 發表

真開心開到花呀
我幾驚會晌香港一落盆佢地就瓜呀
係喎..... 我記得今年春天屋企果 d 由出芽至開花大約係3個禮拜~~
唔會唔香卦

今日我呢邊有陽光都係零度咋 :i ...

妳住歐洲温帶即係邊度呀?
回復

loklok 發表於 2007-11-28 19:26:22 |顯示全部樓層
幾乎整過歐洲都是溫帶喲...
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-28 21:08:33 |顯示全部樓層
鈴蘭啊?好靚好清純嘅白花仔?快啲影相上嚟啊!
回復

joke_k_d 發表於 2007-11-29 21:42:50 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-28 12:14 發表

妳住歐洲温帶即係邊度呀?

嘿嘿~
我住晌捷克
回復

ayclui 發表於 2007-11-29 23:37:47 |顯示全部樓層
嘩...好遠啊
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:27:04 |顯示全部樓層

昨天拍的酢醬草照片

好喇!一星期過去了,讓我們看看今個星期的酢醬草生長如何?
首先出場是從沒有露面的 Oxalis hirta
終於被我拍到她開花了,好靚呀呵...嘻嘻...嘻
2 Dec 2007 Oxalis hirta ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis hirta ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:37:20 |顯示全部樓層

Oxalis callosa ( 2 Dec 2007)

佢開既花比之前開既大朵左同埋D顏色靚左好多呀。

2 Dec 2007 Oxalis callosa ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis callosa ( 2 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis callosa ( 3 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:41:57 |顯示全部樓層

Oxalis goniorhiza

原來佢D花咁細咕喎,Sorry !焦距錯左,唉嘎!我既攝影技術有待改善,咁多位忍耐吓啦
2 Dec 2007 Oxalis goniorhiza (  1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis goniorhiza ( 2 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis goniorhiza (  3 ).jpg
回復

豔豔 發表於 2007-12-3 15:42:19 |顯示全部樓層
好靚女呀...........................毒...........
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:46:48 |顯示全部樓層

加插 - 尋親記

ayclui
是你家的小孩嗎?印象中好像是今年四、五月從你家來的我連名字也給掉了,我會好好幫你照顧好啊。
2 Dec 2007 Oxalis ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis ( 2 ).jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:50:52 |顯示全部樓層

Oxalis Brasiliensis 已醒過來啦

lolo
你家的Oxalis Brasiliensis 醒了沒有,你睇吓佢厚厚好有質感的葉子多可愛。  
2 Dec 2007 Oxalis Brasiliensis.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-3 15:53:28 |顯示全部樓層

Oxalis Purpurea Pink

自己一手一腳由種子開始種的都終於開花啦
2 Dec 2007 Oxalis purpurea Pink ( 1 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis purpurea Pink ( 2 ).jpg
2 Dec 2007 Oxalis Purpurea Pink ( 3 ).jpg
回復

Fonica 發表於 2007-12-3 15:57:15 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-3 15:46 發表
ayclui
是你家的小孩嗎?印象中好像是今年四、五月從你家來的我連名字也給掉了,我會好好幫你照顧好啊。

哈,原來ayclui都有不少酢醬草喎
回復

Fonica 發表於 2007-12-3 15:58:29 |顯示全部樓層
Monse......毒.......毒......毒得很呢
回復