Monse 的酢醬草世界

作者: Monse 發表于 2007-11-19 12:06:29
47542 311
屠子步 發表於 2007-12-10 13:21:51 |顯示全部樓層
好靚,e到有幾多棵?
回復

Monse 發表於 2007-12-10 14:03:29 |顯示全部樓層

Oxalis Purpurea White

1-4 &第5張雖然是同一個品種但總覺得有點不一樣啊。
Oxalis Purpurea White - 9 Dec 2007 最漂亮是你啊.jpg
Oxalis Purpurea White - 9 Dec 2007 (1).jpg
Oxalis Purpurea White - 9 Dec 2007 (2).jpg
Oxalis Purpurea White - 9 Dec 2007 (3).jpg
Oxalis  Purpurea White - 9 Dec 2007這個是友人送的.jpg
回復

heiheimama 發表於 2007-12-10 14:35:41 |顯示全部樓層
Monse,我暈了 ....(講唔到野)
回復

lolo 發表於 2007-12-10 23:43:58 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-10 13:07 發表

好吧!來個全家福給你們看看,是昨天拍的。

壯觀   流口水中
回復

loklok 發表於 2007-12-10 23:50:33 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-12-10 23:43 發表

壯觀   流口水中

很快就到我了
回復

heiheimama 發表於 2007-12-10 23:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-12-10 23:50 發表

很快就到我了

你地太過份了~
回復

Monse 發表於 2007-12-11 08:50:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-10 23:54 發表

你地太過份了~

heiheimama
你都入左好多貨好快到你放毒架啦
回復

tata 發表於 2007-12-11 10:20:02 |顯示全部樓層
點解可以生得咁爆架?好多粒球根?
回復

八王爺 發表於 2007-12-11 10:52:20 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-10 06:15 發表
呵呵...終於被我拍到開花的樣子喇,雙色冰淇淋。 好美啊!

双色酢 ... 出咗名 靚啦 !
回復

Fonica 發表於 2007-12-11 13:02:19 |顯示全部樓層
Monse, 怎可以那麼壯觀呀,現在很後悔入得太少品種
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:14:44 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-11 10:20 發表
點解可以生得咁爆架?好多粒球根?

每盆兩至三粒球根到啦,有些品種只得一粒發芽咋,我覺得爆盆靚D所以咪咁種法囉,效果都幾好呀呵。

回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:16:40 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-12-11 13:02 發表
Monse, 怎可以那麼壯觀呀,現在很後悔入得太少品種

我都係得十個八個品種咋,無物地方擺啦。
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:23:01 |顯示全部樓層

Oxalis Callosa

沒有上星期般美但仍然靚呀呵!
Oxalis  Callosa - 9 Dec 2007 仍然保持最佳狀態示人.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:29:48 |顯示全部樓層

Oxalis Purpurea Pink

Oxalis Purpurea Pink - 9 Dec 2007 (1).jpg
Oxalis  Purpurea Pink - 9 Dec 2007 (2).jpg
來自台灣的佳麗(小芙蓉) - 9 Dec 2007.jpg
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:36:05 |顯示全部樓層

Oxalis Fragrans

小姐好難服侍呀今日又唔肯開花啦!
Oxalis F. - 9 Dec 2007 香香公主今日唔肯開花呀.jpg
回復

lolo 發表於 2007-12-11 13:39:59 |顯示全部樓層

回復 154# 的帖子

嘩 ...... 正正正
回復

Monse 發表於 2007-12-11 13:43:37 |顯示全部樓層

Oxalis

1.heiheimama 你想要的Oxalis Simplex生得很醜啊!已移植左一棵給你待領了
2.Oxalis B. lolo佢又大左D啦
3.Oxalis Glabra 有花蕾了希望下星期可拍到開花相啦
Oxalis Simplex - 9 Dec 2007.jpg
Oxalis B.  - 9 Dec 2007 lolo 我又大個左啦.jpg
Oxalis Glabra - 9 Dec 2007 有花蕾 Lu.jpg
回復

tata 發表於 2007-12-11 13:47:32 |顯示全部樓層
Oxalis Simplex生咗咁多呀? 我個都未有氣息, 但係撩過嚟睇仲喺度, 係咪生得慢啲架?
回復

Monse 發表於 2007-12-11 14:02:04 |顯示全部樓層

Oxalis Pes-caprae

LokLok
雀斑出葉了好開心喔,多謝你能讓我擁有雀斑小姐。
雀斑小姐 - 9 Dec 2007 開始成長啦.jpg
回復

lolo 發表於 2007-12-11 14:06:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-12-11 13:43 發表
1.heiheimama 你想要的Oxalis Simplex生得很醜啊!已移植左一棵給你待領了
2.Oxalis B. lolo佢又大左D啦
3.Oxalis Glabra 有花蕾了希望下星期可拍到開花相啦

Oxalis B女 好覩呀   Simplex生得都好密   欵欵都可愛到不得了  
回復