積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324408 4062
muitau 發表於 2009-10-13 11:00:08 |顯示全部樓層
2010# muitau

妹頭~~~~
唔好心急喇~~ 我睇資料話, 洛神花0既花期係11月-2月, 你棵可能標尾會呢.....XD
我記得老師好似係響開花前2-3星期修枝谷花架 (唔知有無記錯, 你要睇番老師個帖至得....) 你都可以試下.
我 ...
JicJicmom 發表於 2009-10-12 13:06

我又唔係心急既,不過由粒野種到咁大, 唔想埋門一腳林美香遮!
至於老師啲帖,真係要好有心機至search得番啲舊野.....我果時又唔記得take notes

你都差唔多成行囉喎, 心情係咪好輕快呢, 執好野未呀?
我11月都去個短trip,所以又有藉口唔下種住啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-14 00:21:24 |顯示全部樓層
2021# muitau

妹頭 ~~~ 我睇左D台灣資料,話洛神花耐旱耐瘠 , 打風落雨無水無肥都無有怕 ~~
要佢出花 , 就要落肥比佢囉 ~~ 修枝方面, 花老師有提過架 ...... 實際日期我唔記得喇 ~ 你由一個月前左右開始搵起應該唔係太難...... ( 記得做筆記喇 .....)  我自己就因為之前打風, 重瓣蝶豆打到好醜, 一怒之下我同佢飛哂髮 ...點知無一星期, 佢就係咁出花, 於是我想起老師都有同洛神花修枝~~~修枝後可能營養分得好D , 所以可以出花 ...卦~
我呢輪好忙呀, 要做好哂野至可以放心放假~ 如果D客合作D , 我會快D做起D野囉 ~~~ 今日都做好成半工夫喇 ~ 我有大約一星期唔響香港 , 要安排D貨響下星期前走哂, 又或者係我放假時走, 咁就可以就到時間對單做文件囉 ~~因為船程都成個月, 所以呢2個時間走貨, 我至可以有空檔放假~~
回復

muitau 發表於 2009-10-14 10:17:11 |顯示全部樓層
積媽早,

棵洛神而家有好多LUM呀,唔剪喏,家吓我比最多注意力係佢到囉,我覺得佢唔係好耐旱,比佢飲少啲水都頭DUP DUP,因為我有兩棵種到成3尺就去左,所以我特別惜住佢呢,屎剩種嘛,又花左咁多肥係佢身上,學阿花話齋圍番條數唔抵丫嘛.

唔怪得你老細無左你唔得啦,咁鬼多野做...相比下我工作就簡單好多喇, 你放假前預算好啲就放得安心啲啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:41:24 |顯示全部樓層
2023# muitau

早晨呀妹頭~~~
其實呢個世界無話無邊個唔得0既..... 只不過受人二分四, 腦細點衰都好, 都要做好本份囉...... 有交嗌時, 自己都理直氣壯D呀~
我成日都覺得, 好多野唔好怕蝕底, 學多D做多D , 身兼數職時, 腦細想郁你都唔夠膽喇~~
我而家除左會計唔會掂之外, 乜野都做架~~梯圖就係船務統籌, 但做緊0既就係什務統籌.
回番正題 (好怕比人話呢D係無意義推POST呀~~ XDDDDDDDD) 我尋日收左幾粒洛神花喇~ 仲有2-3揪夜香花, 乜解救多蟻成咁 ...... 一放響手無耐....成手都係蟻 !!!
終於影到我0既洛神開花了~~~ 好多花粉呀原來~~
話唔種唔買唔睇 .....唉 ..... 經一經花墟, 又出事......
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:44:04 |顯示全部樓層
仲未計d 朱朱球 ( 4隻) , 自己收+團購 +版友分享比我0既酢醬草 (未過20種) 風雨蘭 (4-5種) .......唉 .......... 真係死得人....
回復

新仔 發表於 2009-10-15 09:48:39 |顯示全部樓層
積媽又有大搞作喇!
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:57:18 |顯示全部樓層
2026# 新仔
新仔大佬早晨呀~~
我舊年ON 9 9 咁 , 一個盤種一個鬱金香球根, 種到我無哂心機..... 一盤二盤又生得唔好, 要執位時又煩..... 今年我要將成包球根種響一個盤入面, 要好澎湃咁 ........
回復

新仔 發表於 2009-10-15 10:02:19 |顯示全部樓層
2026# 新仔
新仔大佬早晨呀~~
我舊年ON 9 9 咁 , 一個盤種一個鬱金香球根, 種到我無哂心機..... 一盤二盤又生得唔好, 要執位時又煩..... 今年我要將成包球根種響一個盤入面, 要好澎湃咁 ........ ...
JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:57

我舊年種嘅較剪蘭球根, 最近又出喇!

仲在隔離生咗 5 個 BB 添! 唔知鬱金香球根會唔會呢?
回復

lamolympia 發表於 2009-10-15 11:28:59 |顯示全部樓層
我尋日收左幾粒洛神花喇
積媽 ~ 其實洛神花有乜野食療功效既呢?
回復

月光光 發表於 2009-10-15 11:34:38 |顯示全部樓層
積媽,我係bunbun買左d洋水仙球根,都想將佢地種晒係一盆度,有6-8粒度啦,用幾大個盆好呀?我未種過球根架Thanks
回復

muitau 發表於 2009-10-15 14:26:40 |顯示全部樓層
2023# muitau

1. 學多D做多D , 身兼數職時, 腦細想郁你都唔夠膽喇~~
我而家除左會計唔會掂之外, 乜野都做架~~梯圖就係船務統籌, 但做緊0既就係什務統籌.
回番正題 (好怕比人話呢D係無意義推POST呀~~ XDDDDDDDD)

2. 我尋日收左幾粒洛神花喇~ 仲有2-3揪夜香花, 乜解救多蟻成咁 ...... 一放響手無耐....成手都係蟻 !!!
終於影到我0既洛神開花了~~~ 好多花粉呀原來~~
JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:41

午安積媽,

1. 咁又係,至蠢既腦細都識得計邊個做多啲既,最緊要仲要係佢真係出錢請你果個至得,
如果係一啲疆化既大公司,啲衰人真係可以為左郁一個人,情願啲野唔做或者等另一個人慢慢set up番,
佢自然有計仔同上面啲董事拆.....呢啲黑箱我都見唔少.
我覺得統籌好勁架,咩都要識, 即係指揮咁囉, 成個"棵蓆"無左果個人係唔得既!
至於有無意思各處鄉村各處例, 每人地頭都可以有唔同規矩, 無所謂啦.

2. 今朝我都見有7朵開左喇, 怪就怪尋日懶諗住有雨落唔上去觀察....
而家咪當佢觀賞花囉, 都好靚好靚丫, 我仲影左相, 不過成日懶upload上來, 因為load親都好慢!  
至於蟻呢個幾月真係多到無朋友, 行得快, 行得慢, 橙色,黑色, 大隻細隻乜都有,
唔知點攪至可以趕盡殺絕, 我懷疑佢地拿拿林儲糧過冬呀.
回復

muitau 發表於 2009-10-15 14:30:32 |顯示全部樓層
2026# 新仔
新仔大佬早晨呀~~
我舊年ON 9 9 咁 , 一個盤種一個鬱金香球根, 種到我無哂心機..... 一盤二盤又生得唔好, 要執位時又煩..... 今年我要將成包球根種響一個盤入面, 要好澎湃咁 ........ ...
JicJicmom 發表於 2009-10-15 09:57

深紫色鬱金香好靚呀, 簡直令我眼前一亮!! 芬芬買架?
成包球根有幾多個架? 太多會唔會亙搶啲營養架?
回復

曇花一現 發表於 2009-10-15 18:53:35 |顯示全部樓層
今年我要將成包球根種響一個盤入面, 要好澎湃咁 ........ ...

oh ... 我的夢想 ... 你要將佢實現呀
回復

may.sun 發表於 2009-10-15 22:23:00 |顯示全部樓層
積媽,左bin個隻我都睇中,不過一包有6or8粒?(5記得lu)我嫌佢多左d,因我同你一樣又係訂左一"咋"球,怕緊到時冇位tim

你去左睇你送給我的貴妃未o即~[{/color]http://www.hkplants.com/viewthre ... p;page=38#pid680996
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-16 09:46:37 |顯示全部樓層
2029# lamolympia
愛美麗~~ 早晨~~~
網上"姑告"來的:
hk.huaxia.com/zt/sh/07-054/598793.html
其實洛神花對我黎講係情意結黎, 我十幾年前飲過一次呢隻茶, 但之後就遍尋不獲. 後來響台灣買到, 所以一直都好想自己種.
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-16 09:48:12 |顯示全部樓層
2030# 月光光

月光光,
我積媽最出名就係用錯花盤架喇 , 所以你問錯人囉~~~
不過我會用7寸以上0既高身盤黎種, 我估包無死喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-16 09:50:21 |顯示全部樓層

2031# muitau

你不如試下老師響衫兄度買0個隻殺蟻野呀~~~ (蟑蟻淨定係咩...唔記得...)我上次響衫兄買左另一隻, 不過係無機0既, 而家都未用.....
"統籌"呢個名梗係正喇~~ 正牌大打什~~~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-16 09:51:57 |顯示全部樓層
2034# may.sun

睇左喇BABY ~~~ 我成日都怕D肥唔夠咁多隻囡分.... 你見唔對路就殺左D細野佢呀~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-16 09:53:54 |顯示全部樓層
妹頭, 曇花,
我都唔知種埋一盤得唔得架, 要咪下書先.
上年唔識野, 滿哂蚜虫又唔夠光 , 長黎黎樣衰到痺!!! 今年我要比D心機.
回復

muitau 發表於 2009-10-16 10:01:12 |顯示全部樓層
早呀積媽, 早呀各位,

棵洛神, 唉, 開便就誇啦啦, 埋便就小喇叭....
今朝同佢轉身check吓有無花lum時發現近牆果便好多介殼虫呀,
仲有幾支枯萎狀, 唉我剪剪剪囉,
好肉痛呀~~~
回復