積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324407 4062
BanbieChan 發表於 2009-10-10 06:23:15 |顯示全部樓層
公主~
三x行o係洗衣街149號~
譚才x都o係洗衣街,比較近花墟o個邊~
ChrisTsui 發表於 2009-9-30 23:12

christsui

唔該晒~
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-11 23:40:11 |顯示全部樓層
呢排天氣好好, 可恨積媽唔可以下種住, 否則佢地就會變哂孤兒仔無人理架喇.....
唯有睇住而家呢d先 :
得番夜香花有野睇 . 送多一隻蟻 ....
P1000270 (Small).JPG
P1000273 (Small).JPG
洛神花都有收成喇, 不過次次都影唔到佢開花.....
P1000275 (Small).JPG
P1000274 (Small).JPG
另外重瓣蝶豆 ,玫瑰花同藍蝴蝶都有花囉~
P1000259 (Small).JPG
P1000263 (Small).JPG
P1000265 (Small).JPG
P1000268 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

花園仔 發表於 2009-10-11 23:45:11 |顯示全部樓層

2002# JicJicmom
==============================

積媽好!
洛神花好早就開架罅, 早D用閃光燈囉! 嘻嘻!

引吓你, 等你早D起身先:
回復

fianfumy 發表於 2009-10-11 23:45:34 |顯示全部樓層
積媽: 小白又開了5朵花女呀 , 但係得一朵授粉成功呀 , 有點失望呀 , 又係孤苦伶仃得一個呀 .....唉 ......
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-11 23:47:39 |顯示全部樓層
2004# fianfumy
fian ~~~ 咪當集中營養谷行佢一隻囉 ~~~~ 比心機呀~~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-11 23:51:24 |顯示全部樓層
2003# 花園仔

2002# JicJicmom
==============================
積媽好!
洛神花好早就開架罅, 早D用閃光燈囉! 嘻嘻!
老師好 ~~~~ ^^ 洛神花都係呢2日開得多d花, 衰在積媽貪睡 , 遲起身錯過佢開花一刻呀~
另外呢 ..... 積媽今次又用錯盤囉~~不過唔怕~ 下次呀!!! 我買左隻大大盤(龍缸咁大 ) 黎種洛神花~ 下年一定會種靚好多 !!
回復

may.sun 發表於 2009-10-12 07:54:26 |顯示全部樓層
積媽: 小白又開了5朵花女呀 , 但係得一朵授粉成功呀 , 有點失望呀 , 又係孤苦伶仃得一個呀 .....唉 ......
fianfumy 發表於 2009-10-11 23:45

fian 妳有冇幫佢地啜啜呀,成功率高好多架
回復

新仔 發表於 2009-10-12 07:58:26 |顯示全部樓層
積媽D花花好靚呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 11:03:51 |顯示全部樓層
2003# 花園仔

老師早晨~~~ 洛神花好靚 ~~~
希望聽日一早唔好落雨, 我見到唔少花LUM 出左黎喇~~
回復

muitau 發表於 2009-10-12 11:16:02 |顯示全部樓層
積媽早呀!

你比我粒洛神可能因為我照顧不周大惰後呀,啲花lum都唔曉大咁喎....
尋日落多啲肥谷谷佢囉!

你朵玫瑰同藍蝴蝶好醒神呀
回復

lamolympia 發表於 2009-10-12 11:54:46 |顯示全部樓層
積媽~你D花好靚呀!尤其是棵藍蝴蝶,好靚........我都未見過依個性品種既?邊到買架?
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 13:02:51 |顯示全部樓層
新仔大佬 , Emily ,
藍蝴蝶係NUAGE舊年年底送比我0既杆插小苗來. 今年花展時我都見過有得賣.
我d花.....得呢2朵架咋...... 已經晒冷了~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 13:06:50 |顯示全部樓層
2010# muitau

妹頭~~~~
唔好心急喇~~ 我睇資料話, 洛神花0既花期係11月-2月, 你棵可能標尾會呢.....XD
我記得老師好似係響開花前2-3星期修枝谷花架 (唔知有無記錯, 你要睇番老師個帖至得....) 你都可以試下.
我因為用錯盤, 所以都生得唔係幾好. 打風又吹跌過, 水唔夠又DEA過..... 但佢真係幾襟捱的, 唔好咁擔心啦 ~~~
回復

月光光 發表於 2009-10-12 13:14:18 |顯示全部樓層
積媽,d花花好靚呀,我棵都cc下咁,又有蟻喎,都唔知點攪
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 13:42:05 |顯示全部樓層
2014# 月光光

月光光~~~ 我棵夜香花之前都係C C 下咁. 後來我搵一日唔係太晒, 陰陰涼天氣轉左個大盤比佢 ( 5寸轉 10寸) . 做足基肥 ( 花生麩+骨粉) , 泥就撈左D豐收一號落去. 轉盤後放左一星期陰涼有散光地方, 比枝竹仔佢搭住. 生定左, 就轉去半陰照地方+ 有架比佢爬. 一上左架, 就生到叭叭聲了~~  你如果個盤唔係大, 試下轉盤有無用.....
回復

月光光 發表於 2009-10-12 14:20:55 |顯示全部樓層
2014# 月光光

月光光~~~ 我棵夜香花之前都係C C 下咁. 後來我搵一日唔係太晒, 陰陰涼天氣轉左個大盤比佢 ( 5寸轉 10寸) . 做足基肥 ( 花生麩+骨粉) , 泥就撈左D豐收一號落去. 轉盤後放左一星期陰涼有散光地方, 比 ...
JicJicmom 發表於 2009-10-12 13:42

唔好意思積媽,可能我無講清楚,係洛神花
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 14:37:40 |顯示全部樓層
洛神花會唔會個盤唔夠大? 我又係估計錯誤, 轉左2次盤都係攪唔掂 ....D 根出哂盤底 + 頭重腳輕.....
我而家同水盤座水, 4-5日一次肥, 好似好左D咁~~~
回復

月光光 發表於 2009-10-12 14:49:16 |顯示全部樓層
洛神花會唔會個盤唔夠大? 我又係估計錯誤, 轉左2次盤都係攪唔掂 ....D 根出哂盤底 + 頭重腳輕.....
我而家同水盤座水, 4-5日一次肥, 好似好左D咁~~~
JicJicmom 發表於 2009-10-12 14:37

我用8吋盆咋,之前係坭面見有根露左出黎,就係坭面加坭,又諗唔到原來係個盆唔夠大
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-12 14:51:42 |顯示全部樓層
哎呀 , 你要快D轉盤...... 我12寸都攪唔掂, 家下買左隻18寸直徑+2尺高0既盤, 下年會用黎種洛神花.
回復

月光光 發表於 2009-10-12 15:09:42 |顯示全部樓層
大"劑"add8icon咁要快d轉盆先得喇,唔係趕唔切開花結果
回復