積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324463 4062
JicJicmom 發表於 2009-3-26 10:46:52 |顯示全部樓層
今早上一上天台 , 影左幾盤進展好大0既仔仔女女相 ~
舊年 ( 係呀 ! 舊年呀 ~ 八月呀陰功 ......) 滑嘟嘟送我0既辣椒 ( 好似係地獄 ...定魔鬼 ...定....唔記得...)
咁耐佢葉都唔多塊, 仲係要捲左0既 ..... 剪左芽頂2枝 , 立刻標到叭叭聲 ~
P1140874 (Small).JPG
花老師牌珍珠菜 , 我會開始試下插枝囉 , 唔知得唔得呢 .....
P1140884 (Small).JPG
倒手香生到癲左, 相反娘家0既倒手香就死淨一棵, 我要拎d返娘家補番貨呀 ~~
P1140885 (Small).JPG
P1140888 (Small).JPG
唐生菜大左好多 , 果然溫度高低影響得佢好緊要 ~~
P1140876 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-26 11:11:46 |顯示全部樓層
唐生就食得喇~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-26 11:21:46 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(82).gif唐生就食得喇~
BanbieChan 發表於 2009-3-26 11:11

係囉 ~~~ 公主你擦定牙等食 ~~
點煮好呢 ......
甜麵豉醬煮都好喎 ~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-26 11:23:45 |顯示全部樓層
係囉 ~~~ 公主你擦定牙等食 ~~
點煮好呢 ......
甜麵豉醬煮都好喎 ~~
JicJicmom 發表於 2009-3-26 11:21

呢個好掂呀~
回復

nuage 發表於 2009-3-26 13:20:08 |顯示全部樓層
今早上一上天台 , 影左幾盤進展好大0既仔仔女女相 ~
舊年 ( 係呀 ! 舊年呀 ~ 八月呀陰功 ......) 滑嘟嘟送我0既辣椒 ( 好似係地獄 ...定魔鬼 ...定....唔記得...)
咁耐佢葉都唔多塊, 仲係要捲左0既 ..... 剪左芽頂 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-26 10:46

生得好健康好靚﹗希望你棵真珍珠菜扦插成功﹗add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-26 13:38:36 |顯示全部樓層
生得好健康好靚﹗希望你棵真珍珠菜扦插成功﹗add6icon
nuage 發表於 2009-3-26 13:20

多謝你呀 NUAGE ~~ 表姨同阿姨都問我有無得比佢地 , 我會試下插枝囉 ~唔得就唯有掘2棵比佢地喇 ~~ 阿 MONSE 又幫我同鄰居拎左一棵 , 呢一棵會比我阿娘種的 ~
回復

新仔 發表於 2009-3-26 14:21:44 |顯示全部樓層
積媽好掂啵!

唐生菜種到好似朵玫瑰咁
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-26 14:34:04 |顯示全部樓層
積媽好掂啵!http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/off60/off60%20(14).jpg

唐生菜種到好似朵玫瑰咁http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/off60/off60%20(16).jpg
新仔 發表於 2009-3-26 14:21

花老師0個D更似 !!!!!
回復

may.sun 發表於 2009-3-26 16:40:26 |顯示全部樓層
花老師0個D更似 !!!!!
JicJicmom 發表於 2009-3-26 14:34

積媽話:宜家呢d係lum咋,遲d成棵菊花咁大tim ar~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-26 17:37:51 |顯示全部樓層
積媽話:宜家呢d係lum咋,遲d成棵菊花咁大tim ar~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(16).gif
may.sun 發表於 2009-3-26 16:40

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
黎緊要種青莧菜 , 快快趣收左D生菜又再黎過喇 ~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-26 18:06:40 |顯示全部樓層
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
黎緊要種青莧菜 , 快快趣收左D生菜又再黎過喇 ~~
JicJicmom 發表於 2009-3-26 17:37

一到夏天又雄心壯志ga la~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 22:02:31 |顯示全部樓層
561# JicJicmom
花老師牌珍珠菜 , 我會開始試下插枝囉 , 唔知得唔得呢 .....
=================================

積媽好!
盆菜咁密可以分盆架, 佢生長得好快嘅越生越多, 有水有肥(氮,磷)就得架罅!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 17:37:01 |顯示全部樓層
561# JicJicmom
=================================

積媽好!
盆菜咁密可以分盆架, 佢生長得好快嘅越生越多, 有水有肥(氮,磷)就得架罅! ...
花園仔 發表於 2009-3-26 22:02

係喎 ~~ 生到咁仲插乜鬼 .....分盤仲有著數 ~
多謝老師提點呀 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-27 17:40:08 |顯示全部樓層
好肚餓呀~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 17:40:09 |顯示全部樓層
終於知咩事唔發芽了 !!!! 多謝菇 go 呀 ~~~ 今晚積媽有新棵蓆 !!!!! 我唔信今次唔成功 !!! 嘿 ~
下星期至開估 ( 唔成事都無人知 ....)
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 17:47:10 |顯示全部樓層
好肚餓呀~~~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(26).gif
farfeifar 發表於 2009-3-27 17:40

阿花你幾時出來架 ??? 你後面收左d咩呀 ???
你想食倒手香呀 ? 淨食正d呀 ~~ XDDDDDDDDDDDDD
回復

farfeifar 發表於 2009-3-28 01:35:11 |顯示全部樓層
576# JicJicmom
我都真係未試過食棵倒手香呢, 呢期佢都生得好勁呀~
碰碰香好大棵, 成個球咁, 大過我個頭hehe~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-28 10:24:48 |顯示全部樓層
幾日雨之後 .......
食得未呢 .......
P1140936 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-3-28 10:38:36 |顯示全部樓層
幾日雨之後 .......
食得未呢 .......
JicJicmom 發表於 2009-3-28 10:24

想食米食lor~~(今日5記得買菜呢)
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-1 00:32:14 |顯示全部樓層
今日問左花老師個問題 ~
有關椒椒的 ~ 呢張相就係阿天生不足一號同二號喇 ~~~
一號 : 明明我播0既係青椒 , 咩事會變左尖椒 ......
P1140989 (Small).JPG
P1140990 (Small).JPG
二號
P1140993 (Small).JPG
P1140992 (Small).JPG
回復