積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324458 4062
JicJicmom 發表於 2009-4-7 01:12:33 |顯示全部樓層
阿老師你D野叫肉酸 ??!!! 咁我地呢D,要破柴燒左佢黎 OWN 草木灰喇 !!!!
老師你D防虫網又經濟又骨子又實用 ! 花棚又企理 , 真係恨 C 我 ~~~
回復

may.sun 發表於 2009-4-7 11:29:16 |顯示全部樓層
637# JicJicmom
無辦法喇 , 人要靠自己架~ 尤其係女人!!
我自己整個花棚仔 , 醜就醜怪D....但始終係自己心水野呀~ 好滿足架喇我 ~~^^
靠屋企個 "師傅" , 餓死都未有野食得 ......
========================

老實 ...
花園仔 發表於 2009-4-7 01:06

我就喜歡厘句---------->無辦法喇 , 人要靠自己架~ 尤其係女人!!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-7 13:31:21 |顯示全部樓層
我地一齊努力研究 !!!
以前響西貢住, 路邊成日都有辣椒 , 0個D椒椒一D捲葉都無 .
相反 , 自家種0既, 無厘頭就會捲 .........落盤落地都係會捲 .......
莫非呢D真係天生天養 ?
JicJicmom 發表於 2009-4-7 01:02

無厘頭就會捲 .......
<----係啦, 我個d卷晒...除o左d bb之外
回復

花園仔 發表於 2009-4-7 15:33:02 |顯示全部樓層
積積媽好,
剛剛寄咗D種籽俾你呀! 全部自留架!

細香蔥(蝦夷蔥) -- 幾棵咁多咋! 不過會越生越多架!
青潺菜(普通嘢)
紅潺菜(紅色梗)
白色胭脂花(紫茉莉)
芫荽
羅馬生菜
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-7 16:28:30 |顯示全部樓層
多謝老師呀 !!!!! 咁攪法我要再去多一次陳正記喇 ~~~
一隻菜盤唔夠用呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-8 09:59:27 |顯示全部樓層
小寶牌紫椰菜個心好實呀~~
P1150174 (Small).JPG
早2日將蛇莓走莖放到藍莓盤內 , 死下死下咁 , 今早發現又好應節咁復活了~~~  
P1150175 (Small).JPG
另外 , 尋晚忍痛將小兒麻痺0既士多啤梨抆走左 , 將壯健D0既小寶牌士多啤梨轉左去個 1/2 草莓罐度, 希望佢生得好喇 ~~ 3 條走莖都好粗壯 , 已經入哂罐罐0既口袋入面 ~
今晚再影相 ~
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-8 10:45:17 |顯示全部樓層

D超迷士多啤梨

都比我殺晒喇~
回復

farfeifar 發表於 2009-4-8 13:52:13 |顯示全部樓層
647# BanbieChan
why???????????????????????????
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-8 17:48:48 |顯示全部樓層
647# BanbieChan
why???????????????????????????
farfeifar 發表於 2009-4-8 13:52

因為D士多啤梨太大粒喇~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-8 22:48:39 |顯示全部樓層

今日早左少少返屋企, 所以影到d相囉 ~~
今次影左d蕃茄苗 ~~~
P1150186 (Medium).JPG
最快跑出係種子包0既 Mini tomato - garden pearl
已經有花喇 ~~
P1150190 (Medium).JPG
最壯0既係花老師迷茄 , 其次係chris tsui 手信種子包0既 sweet 1000 F1( 右手邊數過黎第一及二盤)
P1150185 (Medium).JPG
尤其係花老師迷茄 .... 早2日比樓上盤小椒兜頭 dup 落黎壓住 .... 好似老師話齋 : 響冰度跌低 , 就響0個度起番身 ~ 勁 !! 絲毫無損呀 !!!
小寶牌士多啤梨 , 搬左去新屋喇 ~~
P1150196 (Medium).JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2009-4-8 23:02:00 |顯示全部樓層
積媽~
睇見你個天台,我覺得你係超人~
要返工,要照顧積積,雞包...仲要照顧咁多植物,而且全部都照顧得咁好~
回復

may.sun 發表於 2009-4-8 23:29:21 |顯示全部樓層
積媽妳棵F1係乜傢伙
回復

farfeifar 發表於 2009-4-8 23:42:47 |顯示全部樓層
652# may.sun
搶答, f1好似係串串車厘茄來的~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-9 00:51:59 |顯示全部樓層
積媽~
睇見你個天台,我覺得你係超人~
要返工,要照顧積積,雞包...仲要照顧咁多植物,而且全部都照顧得咁好~
ChrisTsui 發表於 2009-4-8 23:02

在遠方的 chris ~~~~ 你剛才一小時聽到在遠方的我透大氣嘛 ?
唉 ~~~~~~~~~~~~~~~
我一路淋水一路同自己講 ...... :
"呢盤玩多2個月架咋...."
"呢盤遲d就無架喇"
"呢d....呢d 同 呢d .... 拎哂入娘家就會好好多架喇 ......"
回復

may.sun 發表於 2009-4-9 08:14:16 |顯示全部樓層
652# may.sun
搶答, f1好似係串串車厘茄來的~
farfeifar 發表於 2009-4-8 23:42

thx~積媽掛自抖大氣乜都睇5到
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-11 00:32:54 |顯示全部樓層
積媽忠告各位 , 貓貓危害粟米 .........
嗚 ............ 衰仔寶寶 ......
P1150216 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-4-11 09:38:11 |顯示全部樓層
寶寶所為 佢鈡意食買幾條過佢等佢食到厭lor~~
回復

llaus 發表於 2009-4-11 09:46:29 |顯示全部樓層
真是無仇報添!!!
回復

小寶 發表於 2009-4-11 10:18:54 |顯示全部樓層
寶寶所為 佢鈡意食買幾條過佢等佢食到厭lor~~
may.sun 發表於 2009-4-11 09:38 AM

好彩我係"bo bo"啫, 無俾人罵~
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-11 11:23:29 |顯示全部樓層
超甜粟出咗事 咁要秋天至種過喇
回復