積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324466 4062
ToTo 發表於 2009-3-20 12:05:15 |顯示全部樓層
哇~你個天台花園,好壯觀呀~~
回復

草民 發表於 2009-3-20 14:33:29 |顯示全部樓層
種得好靚
秘魯紫變紅可以收種子啦,如繼續留0係樹上再熟D就更好啦。
紫色椒可以摘黎食用。
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 14:37:47 |顯示全部樓層
禽日岩岩拆o左隻分享返來的秘魯紫椒取種,
lam o左一下...好辣呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 15:14:46 |顯示全部樓層
秘魯紫變紅可以收種子啦,如繼續留0係樹上再熟D就更好啦。
紫色椒可以摘黎食用。
草民 發表於 2009-3-20 14:33

等我拎去分享版幫你發揚光大 ~~~~ ^^
回復

草民 發表於 2009-3-20 15:23:34 |顯示全部樓層
係幫 ChrisTsui 發揚光大先0岩。
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 15:35:41 |顯示全部樓層
草民 發表於 2009-3-20 15:23

原來CHRIS TSUI 至係皇太后!!!!!
XDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 15:51:47 |顯示全部樓層
草民兄 ~~~ 我有野想問呀 ~~~
有關迷迭香 :
1. 我上次響賓賓買0既迷迭香 , 應該又係蔓生種黎喇. 我想買一棵好似你0個咁0既 "樹" . 其實D小苗有無樣睇架呢 ? 成支樹仔咁 ?
2. 由小苗種起, 養到幾大可以進行高壓法繁殖呢 ?
回復

草民 發表於 2009-3-20 16:22:58 |顯示全部樓層
我都係拾蚊盆買番黎,種年幾兩年就咁老喇,唔使好大都可包泥高壓既。
當年買番黎種左四個月既小苗:
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-20 16:36:18 |顯示全部樓層
積媽好,原來種植真係有冇限驚喜加歡樂昨晚睇完本扦插的書,突然稔起小紅楓,橫掂c梗,就試插2支..wow.今朝第一件事就係睇o下乜料先,復活呀http://a2233.myweb.hinet.net/msn/watchtreedog/watchtreedog%20( ...
may.sun 發表於 2009-3-20 11:31

hi may.sun,
你本扦插o既書o係邊度買o架?我想買呀~
我d扦插死亡率好高,要搵本天書急救~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-20 16:41:18 |顯示全部樓層
草民兄 ~~~ 我有野想問呀 ~~~
有關迷迭香 :
1. 我上次響賓賓買0既迷迭香 , 應該又係蔓生種黎喇. 我想買一棵好似你0個咁0既 "樹" . 其實D小苗有無樣睇架呢 ? 成支樹仔咁 ?
2. 由小苗種起, 養到幾大可以進行高壓法繁 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-20 15:51

草民兄o既迷迭香樹真係好正o架,聖誕可以扮聖誕樹~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 16:43:28 |顯示全部樓層
我都有2本講杆插0既書呀 ~~ 今晚 SCAN 比你睇下 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-20 16:48:39 |顯示全部樓層
係囉, 草民兄個d rosemary成棵樹咁,
我個d想搵條木睇下都冇o既!
係咪唔同種呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-20 16:49:08 |顯示全部樓層
我都有2本講杆插0既書呀 ~~ 今晚 SCAN 比你睇下 ~
JicJicmom 發表於 2009-3-20 16:43

好呀~唔該積媽~^^
回復

草民 發表於 2009-3-20 16:50:15 |顯示全部樓層
扦插主要都係季節同介質影響成敗,一般春天較易成活,
介質我用毫無營養既淡水沙,出根後再加泥,長滿根再移落盆種。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-20 17:11:05 |顯示全部樓層
扦插主要都係季節同介質影響成敗,一般春天較易成活,
介質我用毫無營養既淡水沙,出根後再加泥,長滿根再移落盆種。
草民 發表於 2009-3-20 16:50

我最近用珠石插迷迭香,十幾條(有老有嫩)全部死晒~
但用同一方法插marjoram & basil又可以出根~
另外,大家都認同好粗生o既非洲鳳仙,我插o左入泥幾日又死埋;仲有家樂花,四枝得兩枝可以存活.....
咁我下次試o下用淡水沙啦~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 17:19:07 |顯示全部樓層
草民兄 ~~~ 淡水沙係咪即係河砂 ? 上星期我返娘家拎左2大袋裝修師父倒響度0既沙 , 我唔敢用, 尋日問左話係河砂來 ~~
介質我用毫無營養既淡水沙------> 其實係乜野原理黎呢 ?
環狀剝皮之後 , 枝條傷口會易D出根 ? 出根與否並不在於介質有無營養 ?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-20 18:07:25 |顯示全部樓層
等我拎去分享版幫你發揚光大 ~~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-3-20 15:14

草民 發表於 2009-3-20 15:23

你地好犀利呀,估唔到一盆辣椒,一年多d就繁殖到第三代~
盆母株就o黎要bye bye啦,所以我最近都落o左十幾粒種子,希望可以趕得切o係母株bye bye前結到果~
回復

breadtree 發表於 2009-3-20 18:18:26 |顯示全部樓層
積媽個天台花園好多野, 而且仲好整齊
回復

may.sun 發表於 2009-3-20 22:30:34 |顯示全部樓層
hi may.sun,
你本扦插o既書o係邊度買o架?我想買呀~
我d扦插死亡率好高,要搵本天書急救~
ChrisTsui 發表於 2009-3-20 16:36

hi~~chris 我借ga,你可上網訂
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-21 09:35:44 |顯示全部樓層
尋晚整整下野 , 發現響chris tsui 送我0既風雨蘭盤入面有棵野生左出黎 ~
我會掘出黎另外用盤種, 睇下係乜野黎 ~ 應該唔係野草喇 ~~ 佢好"認真" 咁生出黎架喎 ~~~
P1140583 (Small).JPG
種子衣仲響度 ~~
P1140585 (Small).JPG
好多食用植物都開左花 ~~ .
齒葉薰衣草
P1140586 (Small).JPG
九層塔
P1140587 (Small).JPG
maysun 送我的小潺 ~~~XD
P1140594 (Small).JPG
P1140595 (Small).JPG
佢同碰碰香做左鄰居 ~~
P1140591 (Small).JPG
CHRIS TWUI 送我0既刺芫荽
P1140590 (Small).JPG
回復