積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324464 4062
may.sun 發表於 2009-4-2 11:02:08 |顯示全部樓層
咁早用三文魚引人
回復

fianfumy 發表於 2009-4-2 14:36:09 |顯示全部樓層
愚人節放假 ~~~ 慢慢攪下個天台先 ~~
辣椒們 ~~
三罐辣椒都出芽喇 ~~
fian 送的地獄辣椒好大隻呀 ~
紫辣椒愈來愈多果 , 登記左分享0既版友仔比多少少時間我呀唔該
花 ...
JicJicmom 發表於 2009-4-1 09:52

積媽 :唔好意思 , 咁遲先睇到 .
睇到啦 ... 真係咁大隻架 , 但好耐先變橙色架 ....
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 14:40:40 |顯示全部樓層
積媽 :唔好意思 , 咁遲先睇到 .
睇到啦 ... 真係咁大隻架 , 但好耐先變橙色架 ....
fianfumy 發表於 2009-4-2 14:36

我會等等等 .........
XDDDDDDDDDDDDD
回復

athernas 發表於 2009-4-2 14:52:54 |顯示全部樓層
愚人節放假 ~~~ 慢慢攪下個天台先 ~~
辣椒們 ~~
三罐辣椒都出芽喇 ~~
fian 送的地獄辣椒好大隻呀 ~
紫辣椒愈來愈多果 , 登記左分享0既版友仔比多少少時間我呀唔該
花 ...
JicJicmom 發表於 2009/4/1 09:52

積媽請問你有冇食秘魯椒呀,食得嗎?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 15:04:23 |顯示全部樓層
積媽請問你有冇食秘魯椒呀,食得嗎?
athernas 發表於 2009-4-2 14:52

我唔食辣架 ~~ 但聽到嗜辣朋友話唔夠辣呀 ~~
我d辣椒種黎送比阿姨架 ~ ^.^
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 15:43:51 |顯示全部樓層
今次生菜我係用 豆渣 + 骨粉 + 花生麩做基肥 ,  生長期間下花生麩水 / 肉骨粉澆菜.
今年年底我要大舉進攻種羅生同唐生呀 ~~~ ^^
回復

farfeifar 發表於 2009-4-2 15:52:57 |顯示全部樓層
我d羅生又係長奶奶呢!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 15:55:54 |顯示全部樓層
長奶奶唔緊要喇 ~~~ 你比多D太陽佢 + 慢慢加泥 , 可以解決徒長問題架 ~~~
( 唔使問D鐵絲網又係防貓大帝架喇 ~~~ )
回復

曇花一現 發表於 2009-4-2 16:15:14 |顯示全部樓層
積媽媽
帶左d野孩子返屋企啦 (maymay靚牌百香果 )
多謝你比個家佢地

回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 17:11:44 |顯示全部樓層
積媽媽
帶左d野孩子返屋企啦 (maymay靚牌百香果 )
多謝你比個家佢地

http://i148.photobucket.com/albums/s32/My_flowers_ol/ ...
曇花一現 發表於 2009-4-2 16:15

嘩 !! 好多謝你呀曇花 !!!!!! 我會養大佢架喇 ~~~ ^^
我一早買定左花盤響度等佢地出小苗 , 而家可以拎黎用喇 ~~~ ^.^
回復

faiwan 發表於 2009-4-2 17:30:00 |顯示全部樓層
1# JicJicmom

積積媽妳的青瓜種太約幾耐和幾高度(cm)才開花結果呢?
回復

maymay靚 發表於 2009-4-2 17:50:56 |顯示全部樓層
曇花, 好快手呀,,, 即刻揍佢地返屋企,,,仲安置好落盆.送比積媽
我今日一早返公司都即落4粒,,, (做後補啦)
回復

曇花一現 發表於 2009-4-2 20:17:51 |顯示全部樓層
曇花, 好快手呀,,, 即刻揍佢地返屋企,,,仲安置好落盆.送比積媽
maymay靚 發表於 2009-4-2 17:50

maymay
你都係姐
快 ... 懇 ... 準
新既工作方式  
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-3 00:51:05 |顯示全部樓層
嘩…食得咁有品味0既??!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-3 00:58:08 |顯示全部樓層
609# 曇花一現

哈哈! 我呢两盆又幾似啵 -- 飛碟形辣椒
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 12:20:52 |顯示全部樓層
1# JicJicmom

積積媽妳的青瓜種太約幾耐和幾高度(cm)才開花結果呢?
faiwan 發表於 2009-4-2 17:30

我上年種0既青瓜, 係唔可以作準 ..... 因為肥料泥土乜野都安排得唔好, 所以葉又枯瓜又甩 , 攪左成幾個月收得2條瓜.
我今年下種0既青瓜 , 都有成一個月左右卦 , 暫未見花 ~
苦瓜就有花喇 ~~
你去花園仔老師個帖度睇下文喇 ~~ 老師度好多資料比你參考架 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 12:21:34 |顯示全部樓層
maymay靚 發表於 2009-4-2 17:50

多謝 MAYMAY 靚靚呀 ~~~~ ^^ 我就黎成個天台都係百香果 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 12:23:31 |顯示全部樓層
609# 曇花一現

哈哈! 我呢两盆又幾似啵 -- 飛碟形辣椒
花園仔 發表於 2009-4-3 00:58

飛碟 ???!!! 老師莫非要將花園仔擴張版圖上太空 ??
XDDDDDDDDDDDDDD
正經的 ~ 老師  , 呢隻辣椒係唔係扁撻撻咁架 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-3 12:46:07 |顯示全部樓層
早前生得大大棵的羅生, 送左好幾棵比各位美女農友 ~~ 剩低0既都唔係太大棵, 所以尋晚又下多一次麩水, 養多一星期至食 ~~
而抆走左0既窿位, 我將一D生極都唔大0既羅生轉左落去 , 希望佢地生生性性可以長大 ~~
然後 , 積媽又將一D生出真葉0既小苗下盤 , 將剩下0既小苗 ( 主要係 SUXING分享比我0既唔同品種四川辣椒 及各式迷你蕃茄) 包好送比阿花 ~~ 希望阿花中意喇 ~
積媽今年一共種左 2盤洛神葵 , 另外有十盤不同品種0既蕃茄 , 青瓜 , 翠玉瓜 , 萍果白青瓜 , 苦瓜 ( 共3款) ,辣椒 ( 共五款)
最近積媽跟進緊0既一堆待出芽0既種子 : 阿花送的 BABY LEAF # 1,2 & 3 , 另外仲有貓薄荷 同 薰衣草 ~
得閒會報告一下呢撮野0既進展比各位知 ~
回復

farfeifar 發表於 2009-4-3 13:37:50 |顯示全部樓層
608# JicJicmom
長奶奶唔緊要喇 ~~~ 你比多D太陽佢 + 慢慢加泥 , 可以解決徒長問題架 ~~~
( 唔使問D鐵絲網又係防貓大帝架喇 ~~~ )

係呀, 呵呵~暫時都幾work...
不過仲未解決到佢地(唔知狗定貓)
成日係我盆邊all尿, 激死...
回復