積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324465 4062
nuage 發表於 2009-3-23 23:00:00 |顯示全部樓層
唉 阿 NUAGE 我有負你所託呀 , 海豚仔捲哂葉 , 今晚會落下藥睇下救唔救到 .......
JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:42

唔好咁講啦﹗你都唔想﹗希望D藥對佢哋有效﹗
回復

nuage 發表於 2009-3-23 23:03:34 |顯示全部樓層
我用黎春播0既泥 , 都係跟老師0既方法去吽 ~~ 種左蕃茄苦瓜洛神葵呢一批, 基肥用左豆渣 , 花生軼 , 骨粉 .
我星期六整呢一堆盤 , 仲開左積媽生平第一箱堆肥黎用 !!  ( 登登登登 !!!!!!!! ) 我吽左好耐喇 ~~ 有成半 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-16 14:06

肥肥嘅有機泥﹗今次蕃茄苦瓜洛神葵實變肥仔肥妹﹗
P.S我今日去三興買咗豐收 一號$20包 ﹗老板講係平咗﹗得閒要唔要我幫你入D﹗
回復

may.sun 發表於 2009-3-23 23:03:47 |顯示全部樓層
食得架 ~~~~
吉吉島超市 $ 18.90 / 一大包 ~~
JicJicmom 發表於 2009-3-23 13:20

係米紫皮果款呢
回復

nuage 發表於 2009-3-23 23:06:19 |顯示全部樓層
add6icon
積媽好,原來種植真係有冇限驚喜加歡樂昨晚睇完本扦插的書,突然稔起小紅楓,橫掂c梗,就試插2支..wow.今朝第一件事就係睇o下乜料先,復活呀http://a2233.myweb.hinet.net/msn/watchtreedog/watchtreedog%20( ...
may.sun 發表於 2009-3-20 11:31

add6icon add6icon
回復

paulpaul 發表於 2009-3-23 23:07:40 |顯示全部樓層
呢2棵椰花 ..... 比多一星期佢 ......再係咁唔出花 , 我就 ..........
JicJicmom 發表於 2009-3-23 10:56

我又係有2棵咁野...遲早我又剷佢
回復

nuage 發表於 2009-3-23 23:11:42 |顯示全部樓層
娘家蕃茄 .....無左喇 ....仲係最大0個隻呀 .....嗚 .....
哼 ! 如果我家寶寶響度 , 隻雀一定唔可能咁放肆的 !!!!!!
JicJicmom 發表於 2009-3-22 00:00

咁寶寶咪會好忙囉﹗要外婆、媽媽屋企二邊走﹗
回復

may.sun 發表於 2009-3-23 23:16:42 |顯示全部樓層
add6icon
add6icon add6icon
nuage 發表於 2009-3-23 23:06

要等佢習慣定左先至會安心呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 11:09:40 |顯示全部樓層
早一輪響賓賓買0既辣椒小罐頭出芽喇  ~
朱古力辣椒
P1140828 (Small).JPG
櫻桃辣椒
P1140826 (Small).JPG
印度鬼椒就未見影 ~
P1140830 (Small).JPG
同場加映 : 年輕毯蘭媽媽 ~
P1140850 (Small).JPG
P1140849 (Small).JPG
回復

yannes 發表於 2009-3-24 11:33:22 |顯示全部樓層
嘩~~恭喜哂~!!!要快高長大囉~!!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 11:36:14 |顯示全部樓層
咁寶寶咪會好忙囉﹗要外婆、媽媽屋企二邊走﹗
nuage 發表於 2009-3-23 23:11

寶寶好乖架 ~~~ 唔止2邊走架佢 .......
娘家鄰居成日讚佢 : 好貓捉三家 ~
佢連我地隔離3-4家人都去埋 , 捉哂D老鼠一家幾口 .......
返黎放響我屋企門口前面  .... -______-"
回復

mono 發表於 2009-3-24 12:34:17 |顯示全部樓層
寶寶真係好乖乖。我屋企個兩隻野,都會捉下蚊滋仔。有時我都唔知佢地向度撲啲乜。
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 12:41:11 |顯示全部樓層
550# JicJicmom
寶寶好乖架 ~~~ 唔止2邊走架佢 .......
娘家鄰居成日讚佢 : 好貓捉三家 ~
佢連我地隔離3-4家人都去埋 , 捉哂D老鼠一家幾口 .......
返黎放響我屋企門口前面  .... -______-"
====================================

睇見寶寶咁叻,
使我想起我地mic mic, 佢好叻仔架!
體花園捉蛇捉鼠趕雀雀最灑家, 蟾蜍佢唔攪架, 中過招丫馬....
太多人錫囉, 縱佢太過得滯....
七歲幾就走咗洛, 當時都唔記得喊咗幾耐....
而家想起個心都仲扯住痛....
對唔住, 唔好意思!
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 13:00:34 |顯示全部樓層
花老師勾起你傷心事 tim ...... micmic 得你咁掛住佢, 都係一種福氣黎 ~
有時我會覺得 , 人生在世好多事我地都係 "重質唔重量" 的 ~
我地種野, 有多收成當然好喇 ~ 收成少但質量高, 一樣咁開心.
養狗狗貓貓 , 佢地長命百歲我地當然好開心 , 但, 無論佢地幾多歲去左彩虹橋我地都係唔開心,會喊會扯住扯住. 但響佢地仲陪住我地0既時候, 大家就好似一家人咁 ( 我同大夫好多時都唔當佢地係貓架 ....當正人仔咁 .....) , 呢一d福氣 , 就唔係隻隻貓貓狗狗都可以有. 所以 micmic 得老師你咁錫咁掛佢 , 佢一定繼續去守護住老師個花園仔架 ~~~
笑番喇老師 ~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 13:08:57 |顯示全部樓層
寶寶真係好乖乖。我屋企個兩隻野,都會捉下蚊滋仔。有時我都唔知佢地向度撲啲乜。
mono 發表於 2009-3-24 12:34

寶寶係我五年前帶番屋企養 ~ 當日寶寶主人家逢巨變 , 無能力再去照顧寶寶 , 難得佢主人0既太太唔介意我三唔識七 , 就答應將寶寶比左我養.
而家都成五年喇 , 寶寶由之前好 alert , 到而家成日同我喵喵喵咋嬌 , 期間都唔知比佢抓左我幾多次.
寶寶係貓公公 , 黑毛 , 四蹄踏雪 + 大腳趾 ~ 心口有個倒三角好似著左禮服咁 ~~ 佢響娘家時, 每一日就係晒太陽同捉野味 ~~ 娘家附近有一家人好差的 , 寶寶周圍去 "辣更" , 就偏偏唔去呢一家人度. XD
寶寶以前成日拎野返屋企 : 雀雀 , 老鼠 , 蕃石榴 (???) 菠蘿頭 ( !!!!!! 真係食0既0既菠蘿0個個頭 ......)
而家可能年紀大, 開始佢0既退休生活 , 而家就只係訓 + 食 + 喵 + 痾 + 同積積嗌交 ~~
回復

may.sun 發表於 2009-3-24 15:04:51 |顯示全部樓層
[quote]

羡慕ing~~
回復

paulpaul 發表於 2009-3-24 21:50:57 |顯示全部樓層
早一輪響賓賓買0既辣椒小罐頭出芽喇  ~
JicJicmom 發表於 2009-3-24 11:09

好熟口面.....
係咪當年好友比你個盤 ???
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 22:33:34 |顯示全部樓層
好熟口面.....
係咪當年好友比你個盤 ???
paulpaul 發表於 2009-3-24 21:50

你就想喇 ~~~ 某花友比我0個棵 , 十年如一日 :
咁齋 ~
呢一盤係萬春春的 , 要左我成60蚊 !!! 話d花係生薑味喎 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-24 23:02:10 |顯示全部樓層
今日一早上左天台搬花盤, 所以好好彩無命案發生 ~個天又幫我淋左水, 洗左地, 所以今晚得閒好多 , 可以上下網 ~~
回復

sandylam 發表於 2009-3-25 13:24:00 |顯示全部樓層
積媽, 你貓貓可以上天台?
我家貓貓都好乖架,有佢無老鼠.
不過,搬左之後,膽大左,仲敢走出門口添.
以前佢鬼咁怕死,打佢都唔出門口架.
我都諗如果有機會搬去間有天台既屋,放佢上去我真怕佢會跳落街.
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-25 14:07:53 |顯示全部樓層
積媽, 你貓貓可以上天台?
我家貓貓都好乖架,有佢無老鼠.
不過,搬左之後,膽大左,仲敢走出門口添.
以前佢鬼咁怕死,打佢都唔出門口架.
我都諗如果有機會搬去間有天台既屋,放佢上去我真怕佢會跳落街. ...
sandylam 發表於 2009-3-25 13:24

我家貓貓唔上天台露天地方囉 ~~ 黑貓寶寶係響天台0既屋仔入面 , 唔係出露天架 ~~ 佢行左出去就真係嚇死我囉 ....
我養0既貓 , 由細到大最高都係響2樓 ( 我以前住單層村屋 ) , 佢地識搵安全地點返落黎 ~~  而家一搬就十樓 , 佢地唔識分架.....
回復