積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324469 4062
小寶 發表於 2009-3-16 00:40:10 |顯示全部樓層
唐生菜個款似羅馬生菜add3icon
回復

nuage 發表於 2009-3-16 01:38:09 |顯示全部樓層
尋晚將幾盤長大左蕃茄苗 , 洛神葵同 "翠妃" 苦瓜苗下左盤 ~~
另外又準備其他0既盤預算下星期再將其他小苗轉盤定植 ~
我0既三款菠蘿頭 : 左起 - 北海道手撕菠蘿 , 地捫金菠蘿 , 香水菠蘿
倒 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-15 23:20

好好呀﹗佢地全部都好健康呀﹗因為有jicjicmom用心嘅照顧﹗
回復

may.sun 發表於 2009-3-16 10:02:12 |顯示全部樓層
下次聚會輪到食菠蘿 ~~好野
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:41:02 |顯示全部樓層
唐生菜個款似羅馬生菜add3icon
小寶 發表於 2009-3-16 00:40

哎呀小寶 , 個牌比風吹左去 .....都唔記得係邊一隻 ......
我只係種左唐生菜同羅馬菜 .....
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:42:02 |顯示全部樓層
好好呀﹗佢地全部都好健康呀﹗因為有jicjicmom用心嘅照顧﹗
nuage 發表於 2009-3-16 01:38

唉 阿 NUAGE 我有負你所託呀 , 海豚仔捲哂葉 , 今晚會落下藥睇下救唔救到 .......
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:42:45 |顯示全部樓層
下次聚會輪到食菠蘿 ~~好野
may.sun 發表於 2009-3-16 10:02

我買比你實 ~~~
XDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-16 14:06:57 |顯示全部樓層
我用黎春播0既泥 , 都係跟老師0既方法去吽 ~~ 種左蕃茄苦瓜洛神葵呢一批, 基肥用左豆渣 , 花生軼 , 骨粉 .
我星期六整呢一堆盤 , 仲開左積媽生平第一箱堆肥黎用 !!  ( 登登登登 !!!!!!!! ) 我吽左好耐喇 ~~ 有成半年喇 ~~~ 整左一隻3尺盤 + 9 隻高盤 就用完左一箱堆肥 !!!
次序係 : 疏水層石仔 > 泥 > 堆肥 >花生麩 + 骨粉 > 泥 > 豐收一號圍住邊落 > 泥
第一箱都唔係話好足料 , 第二箱就會正好多 : 咖啡粉 , 雞蛋殼 , 菜莢 , 果皮 ,  蒜皮 , 蒜茸 , 薑片 辣椒茸 ( 開始有D似煮野食.........其實主要係防虫 ..) 第三箱仲係儲緊料 ~~ 未攪好 ~~
回復

farfeifar 發表於 2009-3-16 14:24:23 |顯示全部樓層
哎呀小寶 , 個牌比風吹左去 .....都唔記得係邊一隻 ......
我只係種左唐生菜同羅馬菜 .....
JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:41

你個個係阿羅生來架, 唐生係有鋸齒的~
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-16 14:34:16 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-3-16 14:24

x 2
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-16 14:40:56 |顯示全部樓層
多謝小寶 阿花同公主呀 ~~
咁我落番阿羅生名先 ~~~ XD
回復

may.sun 發表於 2009-3-16 23:18:58 |顯示全部樓層
我買比你實 ~~~
XDDDDDDDDDDDDD
JicJicmom 發表於 2009-3-16 13:42

5制..我要實你種果d

farfeifar 發表於 2009-3-16 14:24

3f..你d稱呼好有禮貌呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-17 01:16:19 |顯示全部樓層
5制..我要實你種果dhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif

3f..你d稱呼好有禮貌呀
may.sun 發表於 2009-3-16 23:18

咁你唔好鬧我三年之後又三年 ~~ 我唔知幾時有果架 ~ XDDDDDDDDDDDDDDD
MAY SUN  ~~ 你之前比左D小苗我 , 有隻係青瓜, 係乜野青瓜黎架 ? 我落左大盤喇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-17 01:18:10 |顯示全部樓層

今晚將幾棵苦瓜同青瓜定植左 , 初步砌左瓜棚 ~~ 因為太夜所以今晚再繼續 .....
P1140532 (Small).JPG
全都係十蚊店貨色 , 呢隻架真係幾好用呀 !! 好似我呢d手腳不靈0既人黎講 , 用呢d架穩陣過自己扎喇 ~~~ 上年扎0既架 , 一次打風就歪哂散左一半喇 .....
P1140531 (Small).JPG
定植左0既may sun 牌青瓜 ( 左邊2盤) ~~ 右邊0既係了了瘦翠妃苦瓜 ~~~
P1140526 (Small).JPG
衫兄0既 雷公鏧苦瓜
P1140525 (Small).JPG
大緊0既青瓜苗
P1140528 (Small).JPG
monse 0既蛇莓有四粒喇 ~~~
P1140530 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-3-17 11:14:26 |顯示全部樓層
積媽,may.sun 係蕃茄&紅菜頭呀青瓜係米公主嫁
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 10:20:44 |顯示全部樓層

又黎 update 一下 ~~
P1140577 (Small).JPG
辣椒們大左好多 :
P1140575 (Small).JPG
草民兄0既秘魯紫辣椒 , 一星期會下一次肥 , 麩水同海燥肥輪住落 ~
P1140555 (Small).JPG
P1140563 (Small).JPG
紅左係唔係收得架喇 ?
P1140561 (Small).JPG
花老師靚椒 ~ 要比支竹仔佢挨下先得 ~
P1140559 (Small).JPG
滑嘟嘟送我0既辣椒 , 剪左2支頂芽即時大左壯左 ~~
( 呢棵野之前有捲葉問題 , 我同佢換左泥, 用水沖乾淨整棵植株 , 放半日照地方一星期再出番來轉全日照. 本來諗住無好轉就用"依天得" , 照睇而家唔水用囉 ~~)
P1140557 (Small).JPG
fianfumy送我0既辣椒 , 有2棵響度 , 唔知分唔分到盤呢 ........
P1140564 (Small).JPG
其他 :
花老師送0既珍珠菜~~
P1140568 (Small).JPG
P1140569 (Small).JPG
P1140570 (Small).JPG
蒜頭打哂風咁 , 唔知幾時至收得呢 .....
P1140567 (Small).JPG
"小寶神仙手"士多啤梨 , 有走莖出呀 ~~~ ( 我要學花老師咁拎黎做吊盤 !!!)
P1140572 (Small).JPG
呢棵起角0既仲唔係唐腥 (菜) ???!!!
P1140552 (Small).JPG
P1140554 (Small).JPG
苦瓜努力向上爬 ~~
P1140580 (Small).JPG
將會嫁入小寶門開"枝"又散"瓜"0既小雷公 (苦瓜)
P1140571 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2009-3-20 10:27:17 |顯示全部樓層
又黎 update 一下 ~~
辣椒們大左好多 :
草民兄0既秘魯紫辣椒 , 一星期會下一次肥 , 麩水同海燥肥輪住落 ~
紅左係唔係收得架喇 ?
花老師靚椒 ~ 要比支竹仔佢挨下先得 ~
10556 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-20 10:20 AM

多謝多謝, 我會盡快攞~
睇來留响屋企唔出嫁的待遇仲好呀!
回復

may.sun 發表於 2009-3-20 11:31:49 |顯示全部樓層
積媽好,原來種植真係有冇限驚喜加歡樂昨晚睇完本扦插的書,突然稔起小紅楓,橫掂c梗,就試插2支..wow.今朝第一件事就係睇o下乜料先,復活呀so..頭先插左好多未c的梗
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-20 11:43:39 |顯示全部樓層

回復

JicJicmom 發表於 2009-3-20 11:47:54 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gifhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gifhttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gi ...
BanbieChan 發表於 2009-3-20 11:43

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
都話佢地個個都差一忽架喇~~~ XDDDDDDDDDDDDDDD
回復

月光光 發表於 2009-3-20 11:51:27 |顯示全部樓層
公主放咁多猴子係度,我地d水蜜桃匈多吉少o
回復