積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324437 4062
小寶 發表於 2010-10-18 21:08:18 |顯示全部樓層
咩今日? 我見你成日唔勞動過都唔c服咁
muitau 發表於 2010-10-15 05:09 PM

同意
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-25 11:08:34 |顯示全部樓層
上星期出左門幾日, 返到來...... 滿目瘡痍~陰功~~~~ 有排我執呀~
晏D再同各位分享下此行0既點點滴滴~
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-25 12:05:25 |顯示全部樓層
歡迎歸隊~~~add14icon
回復

cklife 發表於 2010-10-25 14:52:53 |顯示全部樓層
滿目瘡痍~~~有無相呀....我都好中意睇災區架....
回復

Nancy 發表於 2010-10-25 16:39:40 |顯示全部樓層

CK, 你應該鍾意幸災樂禍多ddddddddd.....
不過其實我都好想睇下...
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-25 16:45:36 |顯示全部樓層
旨意D男人就死梗~~~連續3日無淋水會點?
苦瓜, 死左一半~
菜苗, 死哂 ~
生菜苗, 死左一半
種子種起0既貓薄荷 , 鼠尾草, 謝剩頂頂幾條葉....
無影相呀, 眼冤呀 ........
回復

農夫 發表於 2010-10-25 17:28:53 |顯示全部樓層
慘~~~~~~~~~~
唔好努氣,天氣涼又好,好快種得番架啦.
(下次不如請我淋水呀)
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-25 17:36:48 |顯示全部樓層
我響上海食素菜, 有一隻叫龍豆/龍角/四角豆0既野, 好好食好清甜, 店家用來炒欖菜配袋子餅~~
鮮品
煮成素菜

好似曾經響香港見過~~ 唔知有無農友識得呢??

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-10-25 17:37:32 |顯示全部樓層
回復 3767# 農夫
農夫~~~~
好~~~~ 紀錄在案~~~ 唔該哂~~
回復

吉祥 發表於 2010-10-25 17:57:10 |顯示全部樓層
回復 3768# JicJicmom
好似曾經響香港見過~~ 唔知有無農友識得呢??
===========================
積媽~~你返黎啦.....
我個田度種左好多呢D龍豆呀..係個園主種架..
佢D花好靚架...我下次影D相比你睇丫...
回復

小寶 發表於 2010-10-25 22:32:34 |顯示全部樓層
旨意D男人就死梗~~~連續3日無淋水會點?
苦瓜, 死左一半~
菜苗, 死哂 ~
生菜苗, 死左一半
種子種起0既貓薄 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-25 04:45 PM

唔識得點安慰你囉    add8icon
....只好講俾你聽妹頭佢人在香港, 都連續三日無澆水....係咪feel better呢?
菜苗/生菜苗要咩野, 出聲就得喇!  
貓薄荷今晚種左! 掂!
我仲有蕃茜, 唐芹, 一齊種吖~
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-25 22:38:32 |顯示全部樓層
慘~~~~~~~~~~
唔好努氣,天氣涼又好,好快種得番架啦.
(下次不如請我淋水呀 )
農夫 發表於 2010-10-25 17:28

回復  農夫
農夫~~~~
好~~~~ 紀錄在案~~~ 唔該哂~~
JicJicmom 發表於 2010-10-25 17:37

x2~叫我幫手都得架~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 00:06:42 |顯示全部樓層
回復 3770# 吉祥

吉祥~~~
預早多謝你先~~~ 開左花記得影相來睇睇~~
呢隻豆好好食架~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 00:09:14 |顯示全部樓層
回復 3771# 小寶

小寶,
我今晚上左去天台勞動 , d苗好番左d, 暫時都好似救得番.
好彩呢2日涼番d,唔係就死得喇 .....
今晚仲下左彩色蘿蔔 + 小圓紅蘿蔔, 得花老師一言驚醒,我用育苗塊下種,無咁肉赤呢~~~
另外仲下左靚靚花友們送贈0既酢醬草 ~ 聽日影相比你睇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 00:09:43 |顯示全部樓層
回復 3772# BanbieChan

公主, 多謝你呀~~~
又記低佢先...... add7icon
回復

花園仔 發表於 2010-10-26 00:30:18 |顯示全部樓層
回復 3774# JicJicmom
今晚仲下左彩色蘿蔔 + 小圓紅蘿蔔, 得花老師一言驚醒,我用育苗塊下種,無咁肉赤呢~~~
=================================

積媽好!

用育苗塊下種籽嘅頭根類植物唔好太大棵至移苗呀!
原因係大多頭根類植物嘅主根就係將來嘅目的物黎架,
育苗塊有幾厚吖, 如果主根伸延到底部仲未移種噉你話點嘞!

又, 直播嘅蘿蔔類植物如有多啲種籽可以每穴放多两三粒,
原因係防止種籽出芽率低,弱苗,俾地蟲破壞....
並具備選擇壯苗續種能力!
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 00:43:49 |顯示全部樓層
回復 3776# 花園仔

老師好~~~
多謝老師指點 ~  我明白喇~ 我用育苗塊都係唔想浪費左種子,我會留意苗苗生長情況, 見機行事架喇 ~
回復

cklife 發表於 2010-10-26 09:54:26 |顯示全部樓層
我響上海食素菜, 有一隻叫龍豆/龍角/四角豆0既野, 好好食好清甜, 店家用來炒欖菜配袋子餅~~
鮮品

煮成素 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-25 17:36

依隻植物係香港見過....唔識煮唔敢買...下次見到可以買黎試下喇...
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 10:06:30 |顯示全部樓層
回復 3778# cklife
CK 早晨呀~~~
呢隻野係我響一間素食館度食到. 口感好爽脆+清甜. 因為菜館方面係做少油無味精菜式, 老闆話  :
龍豆先切好 > 出水 >  放入冰水降溫  , 咁就可以做到爽脆口感 . 我覺得用來做涼拌菜會好好食~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-26 10:12:18 |顯示全部樓層
尋晚上天台執野.... 下種子 ....
曾令我幾苦惱0既彩色蘿蔔 / 小圓紅蘿蔔 用育苗塊培苗~~

出左幾日門, 得沙律菜比較強壯D

小寶牌香蔥都幾好

芫茜簡直係呆滯不前....

皇帝菜

仲落左D酢醬草 ( 全部都係靚靚+好心花友送的, 多謝哂~~ )

評分

查看全部評分

回復