積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324441 4062
JicJicmom 發表於 2010-11-19 10:55:05 |顯示全部樓層
回復 3816# 見習農夫4
見習農夫4早晨~
響花墟都有得賣的~ 你可以去看一下~~
回復

muitau 發表於 2010-11-19 10:57:03 |顯示全部樓層
回復 3820# JicJicmom

嘩~~~你同大夫相處時一定要好quality time啦咁...仲有積積佢地... 堅呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 11:11:31 |顯示全部樓層
回復 3822# muitau

妹頭, 務農就一定要架喇~ 但整餅, 唔會日日整架嘛~~~ XDDDDD
積積+雞包, 有時我整餅佢地都會響我腳邊捲貓餅~ 我當陪左佢地架喇~
回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 20:55:36 |顯示全部樓層
我找到了,是BUNBUN買的,ROYALFLEUR的沙拉菜,還買了球根.看!貓貓等待嘅眼神,<主人,你幾時返來呀!>
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 23:04:29 |顯示全部樓層
今日早左d返屋企, 可以影到d update 相~
先來蕃茄們
我d心型迷你茄就係咁架喇 ...... 都有成差唔多4尺幾高架....
R1027157 (Large).JPG
花花好多~~
R1027213 (Large).JPG
R1027214 (Large).JPG
果果
R1027155 (Large).JPG
花皮茄
R1027160 (Large).JPG
有花苞了~
R1027161 (Large).JPG
小寶牌迷你羅馬茄
R1027159 (Large).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 23:10:17 |顯示全部樓層
沙律菜 , 我星期二摘左一大堆.... 而家又生番哂出來....
第一盤
R1027217 (Large).JPG
R1027216 (Large).JPG
第二盤 (花老師早前0既什錦沙律菜, 實在係一見鍾情, 忘不了~~~
R1027179 (Large).JPG
R1027180 (Large).JPG
之前以為d紅葉萵苣發唔到芽, 就將d泥倒哂落菜心個盤度.... 而家....-_-"
R1027181 (Large).JPG
R1027182 (Large).JPG
R1027183 (Large).JPG
彩色紅蘿蔔 , 係唔係好大分別呢 ? 佢地同日下種, 同日轉盤 , 不過 ......
座地花盤+半日照
R1027210 (Large).JPG
檯面式種植+全日照
R1027211 (Large).JPG
回復

見習農夫4 發表於 2010-11-19 23:10:37 |顯示全部樓層
芯形茄會唔會變紅.
回復

muitau 發表於 2010-11-22 15:36:00 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭, 務農就一定要架喇~ 但整餅, 唔會日日整架嘛~~~ XDDDDD
積積+雞包, 有時我整餅佢地都 ...
JicJicmom 發表於 2010-11-19 11:11

積媽午安大家午安,
積積呢張相充滿祈盼,你睇佢眼核水晶晶咁,影得好好呀!
回復

mono 發表於 2010-11-22 21:34:52 |顯示全部樓層
積媽啲蕃茄同沙律菜好靚呀。今年我向天台種啲蕃茄,唔知點解個個細細隻巳經 pat pat 黑咗。明明落咗骨粉,魚肥同鉀。唉!
回復

chercher 發表於 2010-12-13 10:53:05 |顯示全部樓層
3種番茄都種得好靚,沙律生菜到有菇菇
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-13 09:55:47 |顯示全部樓層

回復 mono 的帖子

MONO , 早晨呀~~
你有無吽泥呀? 我通常種完一次野,就會撈骨粉+甲殼素+豐收一號+丟哂落桶度+腐熟麩水吽. 本身泥入面0既根呀盛呀都唔會理佢架喇~ 由得佢響入面吽+分解 ,  次次都起碼吽佢3-4個月架. 我自己以前有試過燒泥, 但感覺燒過D泥好削, 之後用來種野, D苗種極都唔大, 又易有病.......
蕃茄呢, 我都唔係一路咁種, 春播種過, 秋播就未必會種. 移苗0既大盤,而家一定會用至少10寸盤. 大D實有著數的~ XDDDD 我會加自家堆肥 ( 有廚餘桶 及 落葉報廢植物堆肥)
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-13 09:48:51 |顯示全部樓層

過左做到癲+忙到死0既幾星期, 終於可以停一停,透下氣~
UPDATE番下先~
蕃茄們 :

士夕多啤梨形迷茄
個人感覺: 樣靚+可愛,但.... 佢係蔓生形+大棵牙乍+唔可以修枝因為花串會響蔓尖長出來....食味普通 , 應該唔會再種了....
( 一棵生到叭叭聲咁起碼要有5尺幾.....連埋側枝呢D ..... 浪費地方..... )
strawberry tomato brunch.jpg
strawberry tomato.jpg
小寶牌MINI ROMA
mini tomato.jpg
另一款有機蕃茄
origanic tomato.jpg
沙律生菜
皇帝菜
king vegi.jpg
貓薄荷
cat mint.jpg
彩色蘿蔔
回復

小寶 發表於 2010-12-13 12:42:43 |顯示全部樓層
回復 JicJicmom 的帖子

積媽又出番來喇!!
沙律菜和番茄都好靚呀, 羅馬番茄係你嘅種子, 應該叫積媽牌呢~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-13 12:48:13 |顯示全部樓層
回復 小寶 的帖子

小寶~~~~之前2-3星期簡直係非人生活, 真係發夢都擔心D貨有無如期出到 , 煩到C呢......
而家文件船單呢D陸續咁做好寄出, 就得閒番好多喇~
回復

金盞花 發表於 2010-12-13 15:12:43 |顯示全部樓層
積媽~~~好久不見, 你好
回復

mono 發表於 2010-12-13 22:40:24 |顯示全部樓層
回復 JicJicmom 的帖子

積媽返來嘑!
我無吽泥呀。因為我個天台係一梯八伙,又有人向天台放狗。所以我唔可以種太多野同吽泥啊。
老師敎我啲巳發酵嘅肥做基肥會有改善,我已經再發過啲新嘅蕃茄苗。
因為今次個啲真係唔係太健康。比較弱。
我今次會用肉骨粉,雞屎肥,魚肥做基肥。唔知好唔好落埋豐收一號好呢?
回復

見習農夫4 發表於 2010-12-14 06:45:31 |顯示全部樓層
積媽你好!我琴日都落咗沙拉菜種子,希望可以種到好似你嘅八成咁靚就好了.
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-30 11:57:26 |顯示全部樓層

寒風之後, 蕃茄們真係差左好多......
希望佢地快d變紅, 春播時再努力.
有機蕃茄  San Marzano
花皮茄
士多啤梨形迷你茄
迷你羅馬茄
七彩什色蘿蔔有野睇了.....
呢一盤係最早轉盤的~~
#2盤
#3盤
疑似紫色蘿蔔
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-30 14:49:14 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

金盞花你好~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-12-30 14:50:33 |顯示全部樓層
回復 見習農夫4 的帖子

見習農夫4你好~~
其實沙律菜好好種架, 天氣涼就最好. 又無乜虫~~
種到菜出來影番張相大家睇下喇~
回復