積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324436 4062
JicJicmom 發表於 2010-10-13 11:32:04 |顯示全部樓層
回復 3739# chercher
chercher早晨~
好似都係菊科呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-13 11:35:26 |顯示全部樓層
回復 3738# zara123

CHUBBY 仔仔,ZARA早晨~
好多野都係衫兄做總代理 , 佢比花墟平一半架.
不過真係響市區0既農友入去買野就煩D囉, D野又唔輕.
我計落D泥, 其實係衫兄平過大陸 , 入口泥而且無大陸D咁鬆泡泡..... 不過....好重 !
回復

zara123 發表於 2010-10-13 11:38:21 |顯示全部樓層
早呀,積媽~我諗係因為元朗鋪租平過旺角所以D野可以賣平D,十年都唔入元朗一次,我地呢D"香港人"想買都無計,因為車費+時間都幾貴下。
如果佢O係香港區開間分店就正啦~
回復

chercher 發表於 2010-10-13 12:13:01 |顯示全部樓層

回復 3741# JicJicmom

早晨!
    唔該積積媽
回復

muitau 發表於 2010-10-13 12:25:36 |顯示全部樓層
午安積媽午安各位,
原來衫兄咁緊要架?! 住得咁近佢我真係幸福囉 add6icon
老闆同老闆娘都好好招呼,反而果個唔知係咪打工既肥佬就...
回復

小寶 發表於 2010-10-13 14:48:24 |顯示全部樓層
午安積媽午安各位,
原來衫兄咁緊要架?! 住得咁近佢我真係幸福囉
老闆同老闆娘都好好招呼,反而果 ...
muitau 發表於 2010-10-13 12:25 PM

唔係老闆同老闆娘呀, 佢地係BROTHER & SISTER關係, 負責種子農藥部的(矮)肥佬係叫奇哥(店員係咁叫佢架)  
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 14:49:34 |顯示全部樓層
JicJicmon,
好彩我老公有架bubu車, 可以車我入去, 咪當假日遊吓車河囉! 嗰度附近都有個車場, 都算方便嘅, 話唔定有一日會對碰妳呢!add4icon
Zara,
妳係"香港"人又真係遠咗啲, 不過既然香港區都有農友, 就應該有賣農作嘅嘢啦! 你或者上網找找啦!add10icon
回復

下午茶 發表於 2010-10-13 17:47:32 |顯示全部樓層
早呀,積媽~我諗係因為元朗鋪租平過旺角所以D野可以賣平D,十年都唔入元朗一次,我地呢D"香港人"想買都無計 ...
zara123 發表於 2010-10-13 11:38

謝謝各位朋友,
你講得對,真係十多年都冇入過元朗啦,去深圳仲易過去元朗,
回復

athernas 發表於 2010-10-14 00:45:17 |顯示全部樓層
唔係老闆同老闆娘呀, 佢地係BROTHER & SISTER關係, 負責種子農藥部的(矮)肥佬係叫奇哥(店員係咁叫佢 ...
小寶 發表於 2010/10/13 14:48

咁下次叫佢哋老闆兄,老闆妹呀?
回復

mono 發表於 2010-10-14 09:50:52 |顯示全部樓層
想請問係×平記,見到有皇帝菜同日本春菊種子係唔係一樣?
  ~~因園圃導師話,兩種〝好似〞係同一樣 ...
chercher 發表於 2010-10-13 11:06

chercher,係一樣㗎!
我們稱的皇帝菜,日本人稱為春菊(但當造期10月至4月,叫冬菊好像準確點)。春菊味道獨特,喜歡的人會很沉迷,不喜歡的碰都不會碰,趁4月仍是食用春菊的好日子。
皇帝菜不受蟲害困擾,而且只要天氣清涼,就能生長,屬粗生之物,供應穩定。皇帝菜可收成多造,播種成長後,第一造剪收上端,留下主莖基部,讓其再生橫枝,第二造剪收橫枝後,第三造的橫枝又再長出來,播一次種,可收成逾5次。每季播種2至3次,每年12月至翌年3月是皇帝菜最靚的時期。
回復

zara123 發表於 2010-10-14 10:44:22 |顯示全部樓層
回復 3748# 下午茶

你都好呀!可以去深圳,我就唔多敢返大陸,一來得自己一個、二來人生路不熟加上自己要買既野唔多,最多只買下D肥料。
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-14 11:46:37 |顯示全部樓層
謝謝各位朋友,
你講得對,真係十多年都冇入過元朗啦,去深圳仲易過去元朗, ...
下午茶 發表於 2010-10-13 17:47

下午茶,
早呀! 我都聽聞深圳有個地方好多農作嘢賣, 又平又靚, 而且仲有送貨服務0忝, 但我就唔知係邊處! 同埋最底消費幾多先有得送貨呀? 運費又唔知點計呢? 感謝回複!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-14 12:22:46 |顯示全部樓層
回復 3752# Chubby仔仔

係唔係福田紅荔路花卉世界呀?
我以前就有去, 而家無去~ 坐的士響福田口岸20雞的士就到.
送貨而家就真係唔知點安排喇, 要問一下店家可唔可以安排埋~
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-14 12:35:07 |顯示全部樓層
回復  Chubby仔仔

係唔係福田紅荔路花卉世界呀?
我以前就有去, 而家無去~ 坐的士響福田口岸20雞的士就到 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-14 12:22

多謝積媽資料!
回復

Christyml 發表於 2010-10-14 14:29:45 |顯示全部樓層
等我去元朗買返d皇帝菜種子種下先,要種幾耐先有收成架,使唔使全日照架?
回復

muitau 發表於 2010-10-14 16:42:54 |顯示全部樓層
唔係老闆同老闆娘呀, 佢地係BROTHER & SISTER關係, 負責種子農藥部的(矮)肥佬係叫奇哥(店員係咁叫佢 ...
小寶 發表於 2010-10-13 14:48

add7icon  唔怪得佢地一睇就知好親, 不過又咁有相敬如賓feel 啦, 我仲成日諗佢地兩個真係恩愛 , 好彩無亂up野咋! 我仲以為果個男既係3兄添, 我見佢講乜奇哥都聽晒佢點,好power架!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-10-14 22:58:04 |顯示全部樓層
回復 3722# JicJicmom

係嘅積媽!!!我等您呀!!!add6icon

我今日都落咗一啲您比我嘅種子,希望唔會太遲.....講起皇帝菜,真係要種多啲,用嚟打邊爐真係一流...
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-15 00:09:52 |顯示全部樓層
今日真係體力勞動到爆燈 ~ 響娘家執完野, 又返屋企務農~下星期有幾日唔響香港,好多野都唔敢下種 / 轉盤 .
上星期響三兄買左d泥炭土及德國黑泥,見早前買0既靚土鬆泡泡咁真係眼冤, 於是今晚將佢地倒哂出來混好哂~ 而家就襯機會吽定一盤盤的泥+基肥, 下星期尾返來時大展拳腳 !
早前小寶幫忙整左個防虫網, 今日又再整下佢, 終於可以靚仔返少少, 我個菜架天生有缺憾, 而家可以整到防虫網真係開心屎~ 多謝大寶及小寶意見及幫忙呀~~
聽日至貼相~

評分

查看全部評分

回復

Christyml 發表於 2010-10-15 10:32:43 |顯示全部樓層
今日係花墟搵到皇帝菜種子,好開心呀
回復

muitau 發表於 2010-10-15 17:09:54 |顯示全部樓層
今日真係體力勞動到爆燈 ~ 響娘家執完野, 又返屋企務農~下星期有幾日唔響香港,好多野都唔敢下種 / 轉盤 .
...
JicJicmom 發表於 2010-10-15 00:09

咩今日? 我見你成日唔勞動過都唔c服咁
回復