積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324434 4062
JicJicmom 發表於 2010-10-4 09:30:22 |顯示全部樓層
回復 3698# Aileena

AILEENA早晨,
火箭菜種哂+送哂比農友了~你去賓賓睇下D王冠頭,佢有得賣架~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-4 09:32:33 |顯示全部樓層
回復 3699# Nancy
NANCY早晨呀~
多謝, 而家仲係苗仔,真係生得大你至讚佢喇~
我仲下左D火箭菜同意大利生菜+另一款什色生菜,希望可以種到好似老師D咁靚 ~
回復

Nancy 發表於 2010-10-4 11:37:05 |顯示全部樓層
回復  Nancy
NANCY早晨呀~
多謝, 而家仲係苗仔,真係生得大你至讚佢喇~  
我仲下左D火箭菜同意大利生菜+ ...
JicJicmom 發表於 2010-10-4 09:32

積媽, 沙律生菜我落左兩次種子,點知第一次就比隻大蝸牛食晒,又係當場比我捉,今次囡囡不在場, 我狠狠地用個石頭扑死佢..... 第二次就比大雨淋死剩番幾棵...唉!火箭菜???係唔係同D人講想買火箭菜種子佢地就明嫁啦???
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-4 12:05:01 |顯示全部樓層
你問一下店員喇~~ 有一隻係3種菜響一包入面,有火箭菜的.
回復

Aileena 發表於 2010-10-4 23:21:24 |顯示全部樓層
今日去元朗問咗兩間都話呢排冇火箭......可能飛咗上月球LU....
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-4 23:42:56 |顯示全部樓層

大夫早2日幫我買左件架生,有呢件野佢就可以安坐屋企入面唔使上天台應酬我了~
幾好用的說,不過低低地的積媽,一開波都係唔識用, 又 SIDE 左D野......
R1025370 (Large).JPG
R1025369 (Large).JPG
R1025371 (Large).JPG
R1025372 (Large).JPG

整左d乜,聽日影左相就知 ~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-4 23:43:56 |顯示全部樓層
回復 3705# Aileena
出開去花墟就去賓賓睇下喇 ~~
我d rocket 都係響 T&M 網購.
回復

hlartezu 發表於 2010-10-5 00:11:40 |顯示全部樓層
回復 3690# marcuslee

哩度靠得住d~哩種先係土蠶呀~同甲蟲既幼蟲差好遠架~
    http://www.chinamaize.com.cn/mdesp/(S(qdjcfd454knhxxymjjsncd55)A(2ijeo-r_ygEkAAAAZjFkMTRiMTctMTQyZS00ZDJjLWFlMWMtOTZjNjc2NzIwYTg0Rg7fzBFJ01a-5Q26l2xWIPgksbc1))/ShowPest.aspx?ID=10
回復

Dennis 發表於 2010-10-5 00:34:15 |顯示全部樓層
大夫早2日幫我買左件架生,有呢件野佢就可以安坐屋企入面唔使上天台應酬我了~  
幾好用的說,不過低低地的 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-4 23:42

應該仲好多配件喎....好似D曲呀, 時間制呀, 灑水頭呀...等等....
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-5 10:54:20 |顯示全部樓層
回復 3709# Dennis

Dennis 早晨呀~~~ ^.^
我只係做小手工咋,做番條去水喉響菜盤去水口度,等多餘0既水引落去下面其他菜盤/花盤度咋.
去買電線喉0既五金店太忙唔得閒幫我鋸,咪買件野返屋企自己鋸囉~今早遲左起身,唔得閒影相
回復

muitau 發表於 2010-10-5 10:58:48 |顯示全部樓層
幾好用的說,不過低低地的 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-4 23:42

早呀積媽早呀各位!!
我睇唔明大夫買左舊咩比你添 , 唯有等睇相啦!

今日去元朗問咗兩間都話呢排冇火箭......可能飛咗上月球LU....
Aileena 發表於 2010-10-4 23:21

aileena,
rocket去花墟買啦,一包有3隻款架,舊年買25蚊一包. 我仲有半包係到,不過唔知係咪已經過期呢,落左種成個禮拜都無動靜呀...

積媽, 沙律生菜我落左兩次種子,點知第一次就比隻大蝸牛食晒,又係當場比我捉,今次囡囡不在場, 我狠狠地用 ...
Nancy 發表於 2010-10-4 11:37

nancy,
你個女仲未發現佢有個分裂阿媽呀?! add4icon
回復

Dennis 發表於 2010-10-5 11:24:32 |顯示全部樓層
回復  Dennis

Dennis 早晨呀~~~ ^.^
我只係做小手工咋,做番條去水喉響菜盤去水口度,等多餘0既水引落去下 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-5 10:54

積媽早上好~

用膠喉的話, D接駁位最好塗上膠水, 要上牙嘅地方先加水喉膠布, 冇咁易漏水......
我多口咋....
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-5 12:39:05 |顯示全部樓層
回復 3712# Dennis

多謝DENNIS教路 ~~ 我呢D女人仔做野, 多個人提點= 袋錢落我袋, 多謝都黎唔切呀~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-5 22:56:34 |顯示全部樓層

今日天氣凍左好多呀,夜晚得番23度,大家都要著多件衫呢~
出唔到去天台做野,咪響室內整下野喇 ....
睇下舊架生點用喇 ~
呢舊野係用黎切膠喉0既~我覺得0岩我呢d切三文治都會切歪哂0既人.....
呢支就係尋日唔識用時,浪費左0既一截膠喉.
R1025380 (Large).JPG
-____-""
R1025381 (Large).JPG
用法如下:
先將膠喉放響呢舊野中間,響後面擰實個手制佢.
R1025383 (Large).JPG
R1025384 (Large).JPG
上方黑色呢忽圓圓地0既野就係刀口來.
R1025385 (Large).JPG
將膠喉轉一圈, 膠喉就會大約界到 1/2 左右.
R1025387 (Large).JPG
因為界刀已經陷入左膠喉度,所以又響後面再上實少少個手制.
再轉一圈
R1025388 (Large).JPG
攪掂~
R1025389 (Large).JPG
刀口好齊架~~
R1025390 (Large).JPG
用來界粗d0既白膠喉, 一樣ok~呢隻喉薄身d, 轉一次一圈已經斷左了~
R1025393 (Large).JPG
響架生上面有注明可以界幾粗0既野.
R1025391 (Large).JPG
回復

孖吉 發表於 2010-10-5 23:03:04 |顯示全部樓層
今日天氣凍左好多呀,夜晚得番23度,大家都要著多件衫呢~
出唔到去天台做野,咪響室內整下野喇 ....
睇下舊架 ...
JicJicmom 發表於 2010-10-5 22:56

大材小用啵,人地不鏽鋼 "通" 同 鋁 "通" 都係咁開咖 (不過睇返說明書好,因為我睇相唔知件架生級數)
回復

Cat@.@ 發表於 2010-10-5 23:24:16 |顯示全部樓層

回復 3705# Aileena

唔好意思積媽, 借嗰位嚟用下!!!!

Hi Aileena / Nancy,

我有呀, check pm la.

回復

llaus 發表於 2010-10-6 06:04:44 |顯示全部樓層

電線燈喉用鉀刀就得啦
所有電燈佬都是用鉀刀唷
回復

Nancy 發表於 2010-10-6 08:45:42 |顯示全部樓層
你問一下店員喇~~ 有一隻係3種菜響一包入面,有火箭菜的.
JicJicmom 發表於 2010-10-4 12:05

Thanks....
回復

Nancy 發表於 2010-10-6 08:46:56 |顯示全部樓層
回復  Aileena

唔好意思積媽, 借嗰位嚟用下!!!!

Hi Aileena / Nancy,

我有呀, check pm la.

...
Cat@.@ 發表於 2010-10-5 23:24

Thank you very very much, Cat Cat...
回復

Nancy 發表於 2010-10-6 08:48:40 |顯示全部樓層
nancy,
你個女仲未發現佢有個分裂阿媽呀?!
---------------------------------
妹頭, 我估佢未發現? 我演技好呀!!!!!
回復