積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324432 4062
Dennis 發表於 2010-9-29 12:50:19 |顯示全部樓層
回復 3680# JicJicmom

積媽, 妹頭, 大家午安~

報告: 我冇試過D蟲汁味道.....吱咗入口之後, 我keep住微微將開口, 即刻走去沖水
回復

Nancy 發表於 2010-9-29 17:09:03 |顯示全部樓層
哈哈...咁你條舌頭有冇'high"度d汁呢?
回復

下午茶 發表於 2010-9-29 17:29:32 |顯示全部樓層
積媽,
呢D虫虫有冇1吋長?

回復

孖吉 發表於 2010-9-29 18:01:26 |顯示全部樓層
今日清理花盤時, 發現有虫~
呢隻虫會食根的 ~ 當發現d泥出奇地鬆軟時, 一定係佢地響度攪攪陣 !!!
...
JicJicmom 發表於 2010-9-25 22:03

積媽,你果d唔係甲蟲的幼蟲來咖,佢地叫土蠶,又叫地老虎,係害蟲黎咖:

土蠶的藥劑防治

來源:新農村網 發表日期: 2008-4-14 10:08:29
   土蠶又稱地老虎,地老虎屬鱗翅目夜蛾科,食性極雜,主要為害春播(栽)蔬菜幼苗,對定植後的茄果類、瓜類、豆類及十字花科蔬菜為害較重。

防治方法

一、農業防治 早春鏟除菜地及周圍雜草,春耕耙地,秋翻曬土及冬灌,均能殺滅蟲卵、幼蟲和部分越冬蛹。

二、誘捕誘殺 (1)春季用糖醋液誘殺越冬代成蟲,糖、醋、酒、水的比例為3:4:1:2,加少量敵百蟲。將誘液放在盆內,傍晚時放到田間距地面1米處誘殺成蟲。第二天早晨收回盆或盆上加蓋,以防誘液蒸發。(2)采集新鮮泡桐樹葉,用水浸泡後於第一代幼蟲期傍晚放入被害菜田,每畝用50至70片葉,翌日清晨捕捉葉下幼蟲。也可用鮮嫩菜葉、雜草誘集。

三、人工捉治 清晨扒開斷苗周圍的表土可捉到潛伏的高齡幼蟲,連續捉治數天收效良好。

四、藥劑防治 (1)3齡前幼蟲,畝用2.5%敵百蟲粉劑1.5至2千克噴粉,或加10千克細土制成毒土,撒在植株周圍,或用80%敵百蟲可溶性粉劑1000倍液,50%辛硫磷乳油800倍液,20%氰戊菊酯乳油2000倍液噴霧。(2)蟲齡較大時,可選用50%二嗪農乳油或80%敵敵畏乳油1000至1500倍液灌根,殺死土中的幼蟲。(3)每畝用80%敵百蟲可溶性粉劑60至120克,先用少量水溶化,後與炒香的菜籽餅4至5千克拌勻,也可與切碎的鮮草20至30千克拌成毒餌,傍晚時撒在苗根附近誘殺。  
回復

oneonewe 發表於 2010-9-29 18:05:12 |顯示全部樓層
積媽,你果d唔係甲蟲的幼蟲來咖,佢地叫土蠶,又叫地老虎,係害蟲黎咖:

...
marcuslee 發表於 2010-9-29 18:01

你之前又話係獨角仙幼蟲o黎o既!? add1icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-29 18:11:01 |顯示全部樓層
回復 3684# marcuslee

四、藥劑防治

(1)3齡前幼蟲,
畝用2.5%敵百蟲粉劑1.5至2千克噴粉,
或加10千克細土制成毒土,撒在植株周圍,
或用80%敵百蟲可溶性粉劑1000倍液,
50%辛硫磷乳油800倍液,
20%氰戊菊酯乳油2000倍液噴霧。

(2)蟲齡較大時,
可選用50%二嗪農乳油
或80%敵敵畏乳油1000至1500倍液灌根,殺死土中的幼蟲。

(3)每畝用80%敵百蟲可溶性粉劑60至120克,先用少量水溶化,後與炒香的菜籽餅4至5千克拌勻,
也可與切碎的鮮草20至30千克拌成毒餌,傍晚時撒在苗根附近誘殺。

哈哈! 噉你咪試吓跟佢黎做囉!  
回復

孖吉 發表於 2010-9-29 18:11:54 |顯示全部樓層
你之前又話係獨角仙幼蟲o黎o既!?
oneonewe 發表於 2010-9-29 18:05

係呀,當時我都覺得佢地好似冇獨角仙幼蟲咁肥咁大,幾經辛苦先搵到佢係乜呀,諗住講返俾你知,好彩你見到,咁我慳返唔使搵嘞 (今冕傾過) add11icon
回復

孖吉 發表於 2010-9-29 18:14:07 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

四、藥劑防治

(1)3齡前幼蟲,
畝用2.5%敵百蟲粉劑1.5至2千克噴粉,
或加10千克細土 ...
花園仔 發表於 2010-9-29 18:11

我諗住咁咋:

(2)采集新鮮泡桐樹葉,用水浸泡後於第一代幼蟲期傍晚放入被害菜田,每畝用50至70片葉,翌日清晨捕捉葉下幼蟲。也可用鮮嫩菜葉、雜草誘集。  
回復

小寶 發表於 2010-9-29 19:44:33 |顯示全部樓層

我有唔同睇法, 曾請教漁農處, 地老虎係蛾蟲, 幼蟲係一節節的, 似毛蟲咁樣的, 灰色頭,  仲有係每次見佢都係"卷埋一餅"的,
而蠐螬, 即金龜子(甲蟲?) 幼蟲, 佢個頭有明顯紅啡色, 仲有幾對腳起頭部附近位置呢...
回復

孖吉 發表於 2010-9-29 20:19:30 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

我有唔同睇法, 曾請教漁農處, 地老虎係蛾蟲, 幼蟲係一節節的, 似毛蟲咁樣的, 灰色 ...
小寶 發表於 2010-9-29 19:44

我睇返原來我攞錯咗資料,見到 土蠶 的相,便去找 土蠶 的描述,以為 台灣政府網頁 靠得住就抄了過來。其實,積媽果d係甲蟲幼蟲 (蠐螬)。我初時以為 蠐螬 係腐食性,但原來係有 植食性、糞食性、腐食性三類。而 蠐螬 亦有人叫 土蠶 或 地老虎 (可能農民見係地裏的肥蟲所以混淆了 鱗翅目 的 土蠶 )

蠐  螬

蠐螬是鞘翅目金龜甲總科幼蟲的總稱。金龜甲按其食性可分為植食性、糞食性、腐食性三類。植食性種類中以鰓金龜科和麗金龜科的一些種類,發生普遍為害最重。

【寄主】植食性蠐螬大多食性極雜,同一種蠐螬常可為害雙子葉和單子葉糧食作物、多種蔬菜、油料、芋、棉、牧草以及花卉和果、林等播下的種子及幼苗。

【為害特點】幼蟲終生棲居土中,喜食剛剛播下的種子、根、塊根、塊莖以及幼苗等,造成缺苗斷壟。成蟲則喜食害果樹、林木的葉和花器。是一類分佈廣,為害重的害蟲。

【形態特徵】蠐螬體肥大彎曲近C形,體大多白色,有的黃白色。體壁較柔軟,多皺。體表疏生細毛。頭大而圓,多為黃褐色,或紅褐色,生有左右對稱的剛毛,常為分種的特徵。胸足3對,一般後足較長。腹部10節,第10節稱為臀節,其上生有刺毛,其數目和排列也是分種的重要特徵。

【生活習性】蠐螬年生代數因種、因地而異。這是一類生活史較長的昆蟲,一般一年一代,或2~3年1代,長者5~6年1代。如大黑鰓金龜兩年1代,暗黑鰓金龜、銅綠麗金龜一年1代,小雲斑鰓金龜在青海4年1代,大栗鰓金龜在四川甘孜地區則需5~6年1代。蠐螬共3齡。1、2齡期較短,第3齡期最長。蠐螬終生棲生土中,其活動主要與土壤的理化特性和溫濕度等有關。在一年中活動最適的土溫平均為13~18℃,高於23℃,即逐漸向深土層轉移,至秋季土溫下降到其活動適宜范圍時,再移向土壤上層。因此蠐螬對果園苗圃、幼苗及其他作物的為害主要是春秋兩季最重。

【防治方法】

(1)應做好測報工作,調查蟲口密度,掌握成蟲發生盛期及時防治成蟲,可參考大黑鰓金龜、銅綠麗金龜、蘋毛麗金龜等成蟲的防治措施。

(2)應抓好臍增的防治,如大面積秋、春耕,並隨犁拾蟲;避免施用未腐熟的廄肥,減少成蟲產卵;合理灌溉,即在蠐螬發生嚴重地塊,合理控制灌溉,或及時灌溉,促使蠐螬向土層深處轉移,避開幼苗最易受害時期。

(3)藥劑處理土壤。如用50%辛硫磷乳油每667平方米 200~250g,加水10倍,噴于25~30kg細土上拌勻成毒土,順壟條施,隨即淺鋤,或以同樣用量的毒土撒于種溝或地面,隨即耕翻,或混入廄肥中施用,或結合灌水施入;或用2%甲基異柳磷粉667平方米 2~3kg拌細土25~30kg成毒土,或用3%甲基異柳磷顆粒劑,或3% 喃丹顆粒劑,或5%辛硫磷顆粒劑,或5%地亞農顆粒劑,每667平方米2.5~3kg處理土壤,都能收到良好效果,並兼治金針蟲和螻蛄。

(4)藥劑處理種子。當前用于拌種用的藥劑主要有50%辛硫磷、50%對硫磷、20%異柳磷,其用量一般為藥劑1:水30~40:種子400~500;也可用25%辛硫磷膠囊劑或25%對硫磷膠囊劑等有機磷藥劑。或用種子重量2%的35%克百威種衣劑拌種。亦能兼冶金針蟲和螻蛄等地下害蟲。

(5)毒谷。每667平方米用25%對硫磷或辛硫磷膠囊劑150一200g拌穀子等餌料5kg左右,或50%對硫磷或辛硫磷乳油50~100g拌餌料3~4kg,撒于種溝中,兼治螻蛄、金針蟲等地下害蟲。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-29 23:41:51 |顯示全部樓層
各位好~~~
知道佢係乜就可以喇~ 大家自有辦法去解決~ 但如果要我用藥去殺虫, 我一定唔會用. 咁我做乜咁辛苦自己種菜呢 ?
我天台發現到類似0既物體, 都比我連泥帶虫,又花生麩又骨粉又麩水咁..... 撈埋一pat入左桶吽.
上2星期吽0既0個一桶,我早2日打開黎 (小寶話d虫可能吽唔死) 諗住如果仲有發現, 就將佢地剪開一半 / 丟入紫色酒精度泡死佢~點知係響泥面發現一條半捲半死 (唔多郁) , 再倒哂d泥出來, 大部份都只剩低半透明0既空殼.......桶係密封的,亦無可能有地方比成虫飛得出桶, 所以我估計佢地耐不住高溫, 死哂了~
我唔理喇,再加多一堆蠔殼粉(三兄買的,話可以防虫/殺虫) 又倒番入桶度吽,唔到下年春播, 我都唔會開出來用.......
其實我覺得昆虫咁多,邊隻好邊隻唔好,我地一定識唔哂. 當發現有問題時,要留意番植株狀態,死因, 虫0既聚集地方,去用自己個腦判斷下 , 邊d野可以留低, 邊d野唔要都無問題.
再講, 周圍都有獨角仙幼虫, 咁花墟/金魚街0既昆虫店, 實聽執笠~~
( 唔好意思, 積媽個人好直接, 如有得罪, 多多包涵)
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-29 23:47:27 |顯示全部樓層
marcuslee,
我一早都知喇, 係你地話佢係好野來, 我從無講佢地係咩好野呀~~
我棵棵野都係咁上下死狀, 唔關佢地事...打死我都唔信~
有問題0既植株 :
1. 泥土出奇地鬆軟, 就好似剛轉盤咁0既狀態
2. 植物突然掉葉及出現枯枝 , 而非一般夏季過熱缺水 ( 頭dup dup)
3. 當葉掉光時,植株0既根, 亦會無哂~ 近主根地方,全部發黑.
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-29 23:52:46 |顯示全部樓層
回復 3686# 花園仔
老師好~~~~
攪咁多野, 咪攪我~~~
倒鬼哂佢地入桶度吽過年仲乾手淨腳喇 ~~
( 整完咁多野,我d菜都唔食得喇 ......) add5icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-29 23:55:46 |顯示全部樓層
積媽,
呢D虫虫有冇1吋長?
下午茶 發表於 2010-9-29 17:29

肥蟲add9icon
回復

孖吉 發表於 2010-9-29 23:57:43 |顯示全部樓層
各位好~~~
知道佢係乜就可以喇~ 大家自有辦法去解決~ 但如果要我用藥去殺虫, 我一定唔會用. 咁我做乜咁辛 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-29 23:41

積媽,我睇過 大陸同台灣 啲網,佢地介紹的方法都係用好毒的 有機磷 殺佢地。似乎有機方式都係防範為主。其實我地用盆種己經好過地種好多,只要收成後不要留株,"西" 泥 (或者 漚過先用),不用未腐熟有機肥 (尤其是 糞肥) 己經可以減少佢o既傷害。
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-2 12:10:40 |顯示全部樓層
UPDATE一下沙律菜苗

先鼓勵一下努力成長中的羅生.....
雖然好醜....又奀....

但佢好努力架......

然後係好精神0既T牌網購沙律菜colour shade mixed

等佢大再移種同送比朋友0既小菜苗~

前日下種的T牌 ultima mixed ( 又係什色)

轉盤+重種的:
韭菜

花老師牌細香蔥 ( 長出葉來了,要加泥了~)
回復

zara123 發表於 2010-10-2 12:24:04 |顯示全部樓層
回復 3696# JicJicmom

積媽想問你圓型果個花盆O係邊度買?幾錢同直徑有幾闊同深?
回復

Aileena 發表於 2010-10-2 22:24:37 |顯示全部樓層
積媽, 你有冇火箭菜recket 呀?
回復

Nancy 發表於 2010-10-3 13:32:59 |顯示全部樓層
積媽...d沙津生菜好靚....
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-4 09:29:10 |顯示全部樓層

回復 3697# zara123

ZARA123 早晨~
D圓盤係吉之島買$10/隻,無睇佢幾大呀.....盤直徑長過一隻手掌啦~
回復