積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324439 4062
JicJicmom 發表於 2010-11-1 11:26:27 |顯示全部樓層
回復 3800# kinkitotoro

KINKITOTORO ,
係幾種唔同顏色0既蘿蔔 ~ 一條有幾種色.... 我唔敢食呀...
回復

吉祥 發表於 2010-11-1 12:26:39 |顯示全部樓層
回復 3799# JicJicmom
沙律菜長得好靚 ~不過款式唔夠多
===================
積媽午安呀..沙律菜種得好靚啵...
我昨日係田度..影左D龍豆相比你睇呀...

遲D有種子留D比你啦...
回復

小寶 發表於 2010-11-1 13:18:54 |顯示全部樓層
回復 3799# JicJicmom

小寶覺得積媽樣樣都種得好靚~
回復

muitau 發表於 2010-11-1 15:41:38 |顯示全部樓層
上星期想落種紫蘿卜,明明記得上次係你度有攞到,但怎樣也找不著呢…
alilovebyj 發表於 2010-10-27 22:52

Give me 5!!
上次收到積媽啲種子,專登抽起想種果啲沙律菜/芝麻菜+網友比韓國芝麻葉,懶係珍而重之咁分開擺,
上2個星期打算落種, 點知而家擺到唔知去左邊 , 我一路都唔敢air ...
回復

alilovebyj 發表於 2010-11-2 23:35:53 |顯示全部樓層
見到積媽D菜…我對今年自己秋播的成績覺得好心淡…之前兩年呢個時候都已經有D菜苗睇吓…

但係,而家可以話係苗都唔多條…總之一句,蕭條啊!
回復

小寶 發表於 2010-11-3 01:12:11 |顯示全部樓層
Give me 5!!
上次收到積媽啲種子,專登抽起想種果啲沙律菜/芝麻菜+網友比韓國芝麻葉,懶係珍而重之咁分開擺 ...
muitau 發表於 2010-11-1 03:41 PM

我都唔見左包奶油生菜, 激氣~
回復

小寶 發表於 2010-11-3 01:13:20 |顯示全部樓層
見到積媽D菜…我對今年自己秋播的成績覺得好心淡…之前兩年呢個時候都已經有D菜苗睇吓…

但係,而家可 ...
alilovebyj 發表於 2010-11-2 11:35 PM

係咪用左舊種子? 去買D新種子會好好多喎~
回復

chayote 發表於 2010-11-3 01:37:32 |顯示全部樓層
回復 3805# alilovebyj
換種la!除非你果陣買完種子入雪撌,甘就十年都得
回復

alilovebyj 發表於 2010-11-3 21:42:15 |顯示全部樓層
無去北極啊!
嗯…會積極買D新種子啦!

積媽我今日翻箱倒「籠」,終於搵翻D其中一包種子—紫蘿卜!
唔該晒你啊!
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-5 09:36:02 |顯示全部樓層
尋日見D沙律菜大左好多, 摘左D今日做晏晝~
有四種唔同款架~~

呢隻唔知係乜野品種, 響羅生0既盤度走出來......

呢隻菜好靚, 幻彩色咁 ~~~
回復

muitau 發表於 2010-11-5 10:43:23 |顯示全部樓層
回復 3810# JicJicmom

公司同事有無投以艷羨眼光呀 add6icon  ?!
回復

alilovebyj 發表於 2010-11-6 21:52:02 |顯示全部樓層
d菜好水嫩喎!
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-12 13:12:17 |顯示全部樓層
天台UPDATE @ 12-11-2010
唔知幾多日的菜心~~

皇帝菜一共移左4大盤種~

心型小蕃茄

回復

見習農夫4 發表於 2010-11-12 20:58:45 |顯示全部樓層
積媽-你d菜好有生氣呢!要努力咧...
回復

農夫 發表於 2010-11-13 13:38:07 |顯示全部樓層
最中意沙律菜.因為無蟲蟲食~
回復

見習農夫4 發表於 2010-11-15 10:09:20 |顯示全部樓層
積媽早,我都好鍾意食沙拉,請問在香港那裡買得到,我後天會去香h.k呢.
回復

惡姨 發表於 2010-11-15 12:09:21 |顯示全部樓層
JJM, 你D菜菜真一流上品, 越種越靚
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 10:23:11 |顯示全部樓層

終於得閒番少少喇~ 公事忙起上黎, 真係會癲的~~ 加上近期放工後要去上蛋糕課, 真係可以上網0既時間, 就只有返工時間~ XDDDDDDDDDDDDD
請大家食住曲奇餅先喇~
務農時間少左, 不過仍然勤力架~ 一日都有2小時磨響天台. 不過因為磨少左時間, 植物們無我0既騷擾 + 近期天氣涼涼地, 長得好大好快~ 好似D菜菜咁, 我終於有"食唔切" 0既感覺了~~~ ( XDDDDDD 其實係少響屋企煮飯, 至會食唔切  !!! XDDD) 沙律菜 , 皇帝菜, 菜心, 蕃薯苗, 芫茜 , 輪住黎食~~~ 摘葉/ 頂後一星期, 又巴巴聲生葉/橫Y出來, 真係好開心~
最中意0既午餐盒: 沙律菜 + 小蘿蔔(呢隻就係買架喇...) + 檸檬香草烤雞扒~
今季種0既蕃茄 , 有心型迷你茄, 有機品種長蕃茄,迷你羅馬茄, 花老師牌小蕃茄 ,除左心型迷茄因為早轉盤 (種子好貴呀 !!!! 咪偏心佢一D囉.....) 加上係蔓性,家下好大林, 仲有好多菖花,應該會有幾多收成架. 其他0既, 因為遲轉盤, 而家仲好努力咁生長緊, 不過棵棵都有花苞了~
心型小蕃茄
今年第一次試種的彩色蘿蔔 , 橙色小圓球紅蘿蔔.  都轉左大盤了~ 本來未有發芽的,可能響天氣轉涼之下, 都開始發力, 又多左十幾個苗, 呢個星期六日又有得忙了~
回復

muitau 發表於 2010-11-19 10:41:01 |顯示全部樓層
務農時間少左, 不過仍然勤力架~ 一日都有2小時磨響天台.
JicJicmom 發表於 2010-11-19 10:23

早呀積媽早呀各位!!
唔係呀?!少咗都磨2個鐘?平日你係咪"航"床喺天台zzz架
回復

JicJicmom 發表於 2010-11-19 10:49:16 |顯示全部樓層
回復 3819# muitau
妹頭, 早晨呀~ 比個時間表你睇下:
6點放工
6點半返到屋企
煮飯食飯洗碗執屋整呢整路..... 8:30上天台淋水+務農
10:30落番樓, 整餅/practice下上蛋糕課學到0既野.....準備第二日晚餐/飯盒
響廚房練功1粒鐘,  沖涼, 訓覺, 完~~~
XDDDDDDDDDDDD
回復