積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324438 4062
JicJicmom 發表於 2010-10-6 10:08:15 |顯示全部樓層
呢幾日涼左好多, 天台0既農作物都生得好好多~
蕃茄小苗曬左太陽之後, 粗壯左好多
花皮蕃茄

心型迷你蕃茄

青瓜

雷公仔....手粗粗比我整甩左D花瓣.....add2icon

沙律菜大左好多~

鷹爪蕃薯苗

今日開左2朵紫玫瑰

回復

JicJicmom 發表於 2010-10-8 11:20:09 |顯示全部樓層
下種3日的王帝菜

其他生菜小苗
三兄的羅生 (等我呀CATCAT ~~ )

紅葉萵苣

T&M ultimate mixed

ALISON 分享的奶油生菜 (牛生?)

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-10-11 13:40:10 |顯示全部樓層
積媽,
呢2日天陰陰又唔晒,有無咩大攪作呀你個天台?!
回復

Christyml 發表於 2010-10-11 15:23:33 |顯示全部樓層
下種3日的王帝菜

其他生菜小苗
三兄的羅生 (等我呀CATCAT ~~ )

紅葉萵苣

T&M ultimate mixed

ALISON  ...
JicJicmom 發表於 2010-10-8 11:20

請問皇帝菜種子係邊到有得買架?
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-12 09:45:06 |顯示全部樓層
回復 3724# Christyml

早晨christyml ,
王帝菜種子係響元朗黃三興買的~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-12 09:47:18 |顯示全部樓層
回復 3723# muitau

妹頭早晨呀~~
呢幾日僭建緊個菜架, 整防虫網~ 有好多野要改,未見得人住呀 ~~
前日入左衫兄, 買左D peat moss , 德國黑泥,用來改善土質. 不過又落雨乜都未整呢.....
希望今日可以做多D野喇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-12 10:37:23 |顯示全部樓層

呢幾日落雨,無乜野做到.....
香水菠蘿長多左一個頭出來.

天氣涼快+下雨, 生菜苗大左好多~
T&M colour shade mixed

羅馬生菜

T&M Ultimate mixed

仲有大量半生不死薄荷

碩果僅存萍果薄荷

星期日入左元朗,去左衫兄買左D 入口peat moss 同埋德國黑泥~ 嘩~~~ 好鬼重+大包 ! 不過2樣都係@$140 左右. 比起黎,應該同大陸0既出品差唔多價錢......
咁鬼多, 拎去同小寶分黎用~~~ ( 年中去小寶度又食又拎唔少, 係時候回饋番喇~~ add4icon )
話口未完, 又去左小寶度打劫.....
小寶牌菜心苗

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-10-12 10:58:22 |顯示全部樓層
早呀積媽,
上個月中我都買左德國黑泥, hk$120咋喎,加左價呀? 我就咁用佢溝河沙用咋
你都種好多生菜,眼花撩亂 @_@"!
我舊年買包沙律生菜+火箭菜+金莧啲種落咗1x日都無起息,
都係堆肥多囉
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-12 11:50:59 |顯示全部樓層
回復 3728# muitau

妹頭, 我唔記得左實際係幾多,應該係無加過價喇~ 因為我買左一大堆野,加埋 $468 , 減下減下係個大約價來~~
回復

金盞花 發表於 2010-10-12 12:02:55 |顯示全部樓層
回復 3728# muitau

回復 3729# JicJicmom

早前我都有到三興買泥~~~Tref, 大包 $120-(唔知係咪你哋所講嗰隻), 另外豐收1号$120-
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-12 12:07:32 |顯示全部樓層
回復 3730# 金盞花

金盞花~
我都係買呢一隻~ add7icon
回復

下午茶 發表於 2010-10-12 16:43:47 |顯示全部樓層
回復  Christyml

早晨christyml ,
王帝菜種子係響元朗黃三興買的~
JicJicmom 發表於 2010-10-12 09:45

積媽你好:
我在沙田,請問你元朗街名? 要去元朗黃三興要乘搭什麼交通一工具 ?
請賜教 ?
回復

mono 發表於 2010-10-12 23:58:40 |顯示全部樓層
積媽提一提,我都要買皇帝菜種子。
上年種咗,屋企人原來好鐘意食。
向街買返嚟食,覺得唔好食。今年要種多啲。
回復

mono 發表於 2010-10-13 00:16:28 |顯示全部樓層
積媽你好:
我在沙田,請問你元朗街名? 要去元朗黃三興要乘搭什麼交通一工具 ?
請賜教 ? ...
下午茶 發表於 2010-10-12 16:43

我試下答。
妳可以向沙田市中心搭 269D 到元朗又新街落車。問人大同餅家向邊。三兄就向隔幾個舖。
要睇路線圖清楚啲就上 KMB 個網 search 下。都好易搵到㗎!
回復

小寶 發表於 2010-10-13 00:18:44 |顯示全部樓層
回復 3727# JicJicmom
咁鬼多, 拎去同小寶分黎用~~~ ( 年中去小寶度又食又拎唔少, 係時候回饋番喇~~  )
話口未完, 又去左小寶度打劫.....

積媽你搞錯哂喇, 小寶不知攞你幾多野....十隻手指加埋十隻腳指都數唔清呀~~~
回復

金盞花 發表於 2010-10-13 00:25:07 |顯示全部樓層
黃三興
元朗阜財街53號

响好到底麵店/大同餅家附近

上黃頁一查就搵到
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 10:04:01 |顯示全部樓層
唔係同佢買廣告, 三兄啲嘢真係又平又靚, 我平時係去花墟或者大埔入貨嘅! 但兩星期前諗住去三兄睇睇, 佢比花墟啲嘢平, 雖然大埔都平, 但啲嘢唔夠佢靚, 唯一唔好處就係對我哋住响市區啲農友就比較遠咗啲, 所以一次過要入多啲貨就化算啲!
回復

zara123 發表於 2010-10-13 10:37:34 |顯示全部樓層
回復 3737# Chubby仔仔

實在太遠,想買都有心無力。
回復

chercher 發表於 2010-10-13 11:06:28 |顯示全部樓層

想請問係×平記,見到有皇帝菜同日本春菊種子係唔係一樣?add3icon
  ~~因園圃導師話,兩種〝好似〞係同一樣嘢,~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-13 11:30:06 |顯示全部樓層
回復 3734# mono

MONO , 下午茶早晨~
多謝MONO 幫忙, 我其實都唔熟沙田0個邊. 只知有朋友響粉嶺可以住小巴去元朗架咋.
回復