積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324435 4062
Aileena 發表於 2010-9-27 10:32:16 |顯示全部樓層
我試過攞把較剪中間剪開條馬陸, 佢嘰嘰聲咗一陣先死...
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-27 10:35:39 |顯示全部樓層
回復  農夫
早晨呀各位~~~
多謝農夫~~~ 張相影得好有意思呢~  add6icon
呢2日都忙,好朋友們上來我度開餐, 又有說不完的話題,仲有食不完的食物..... XDDDDDDDDDDDD
JicJicmom 發表於 2010-9-24 09:29

嘩~好多嘢食呀~~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-27 10:42:20 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭~~~ 早晨呀~~~
唔係大閘蟹來架~~ 係肉蟹來的~~
我唔會比大閘蟹入我家門的~   add7icon add7icon add7icon
JicJicmom 發表於 2010-9-24 10:49

點解唔俾呀大閘蟹入屋啫~本人是十分喜愛的說~
回復

花園仔 發表於 2010-9-27 11:40:20 |顯示全部樓層
回復 3657# JicJicmom
請各位食宵夜~~
自家種鷹爪蕃薯薑湯糖水~~~
特別送比花老師及將苗苗轉贈比我0既 ALISON~~
==============================

積媽好!
多謝囉! 睇見都想食呢!
我未試過用佢啲薯薯煲蕃薯糖水啵! 正嗎?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-27 11:53:46 |顯示全部樓層
回復 3664# 花園仔
老師早上好~~~~
呢隻薯薯比較硬身, 無咁易煲爛, 我覺得好香蕃薯味呀~ 呢個品種d葉又淋滑, 薯薯又大隻+多 (總共有4隻) 真係極度推介 !!! 我星期六掘佢出來時, 開心到咩咁 ~ add6icon
我備左2隻大盤再種鷹爪蕃薯苗了~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-27 11:57:34 |顯示全部樓層
回復 3663# BanbieChan

公主, 養大閘蟹真係咩化學野激素都落齊 , 唔係你以為佢D膏響邊度來?
下次見到你,我再話你知D蟹係點養出來喇.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-27 21:26:54 |顯示全部樓層
各位, 今日晚餐~~~
只係用左15分鐘就煮好哂了~~~
秋葵炒什菜
R1025166 (Large).JPG
配檸檬黑椒三文魚~
R1025172 (Large).JPG
回復

huen923 發表於 2010-9-27 21:28:57 |顯示全部樓層
好味呀!!!!
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-9-27 21:33:31 |顯示全部樓層
回復  花園仔
老師早上好~~~~
呢隻薯薯比較硬身, 無咁易煲爛, 我覺得好香蕃薯味呀~ 呢個品種d葉又淋滑,  ...
JicJicmom 發表於 2010-9-27 11:53

請問鷹爪蕃薯苗係邊度買到呀?add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-28 10:08:02 |顯示全部樓層
回復 3669# Chubby仔仔

Chubby 仔仔早晨~
隻蕃薯苗係農友分享比我的~ 街有無得賣我就唔知了~
上星期尾我剛清走左一堆舊籐, 如果唔係仲可以分享到比你.
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-28 10:17:41 |顯示全部樓層

尋日又做左3粒鐘野.....
檯面式種植真係好好 ! 我企響度不知不覺就做左3粒鐘add7icon , 唔覺累呀 ~~
移苗~
什色沙律菜

羅生 , 呢一批係自採種子,但好似生得唔係幾好..... .於是再落一盤包裝種子等佢發芽~ (CATCAT你要等等我呀~~ )

韭菜搬大屋

花老師牌細香蔥又搬屋

仲有綠茄子, 花皮蕃茄,心型迷茄都搬左大屋~~生死未卜 ~XDDD
另外又下左椒類種子~~ 今晚繼續努力, 下塊根種子~~~
回復

muitau 發表於 2010-9-28 11:35:35 |顯示全部樓層
各位, 今日晚餐~~~
只係用左15分鐘就煮好哂了~~~
秋葵炒什菜, 配檸檬黑椒三文魚~
JicJicmom 發表於 2010-9-27 21:26

咩顏色都有,見到胃口大開! 多謝晒!
你一講就記得你唔食大閘蟹,但係都咁多膏,揀得好靚喎!
回復

muitau 發表於 2010-9-28 11:41:17 |顯示全部樓層
今日清理花盤時, 發現有虫~
呢隻虫會食根的 ~ 當發現d泥出奇地鬆軟時, 一定係佢地響度攪攪陣 !!!
JicJicmom 發表於 2010-9-25 22:03

積媽早各位早,
如果唔講,我會以為係蛆...不過dennis比啲汁0即埋入口,感覺超核突,不過我都笑左出黎!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-28 13:45:55 |顯示全部樓層
回復 3672# muitau
妹頭~~~
我食野偏淡味+少鹽, 尤其係夜晚..... 所以, 唔多D色水, 唔用新鮮料,真係好難有慾望去食.... add7icon
回復

Nancy 發表於 2010-9-28 15:23:06 |顯示全部樓層
[quote]回復  Dennis

Dennis~~好攪笑呀你...想問下呢..D汁咩野味架...

吉祥 發表於 2010-9-26 22:37 [/q ...
Dennis 發表於 2010-9-26 22:52

EEEEEEEEE.......... 好核突呀, 比我點只崩潰, 直頭會有輕生既念頭!!
回復

Dennis 發表於 2010-9-28 19:08:25 |顯示全部樓層
積媽早各位早,
如果唔講,我會以為係蛆...不過dennis比啲汁0即埋入口,感覺超核突,不過我都笑左出黎! ...
muitau 發表於 2010-9-28 11:41

EEEEEEEEE.......... 好核突呀, 比我點只崩潰, 直頭會有輕生既念頭!!
Nancy 發表於 2010-9-28 15:23

唉....我都唔知點解當時個咀會微微張開 ...
by the way....同你地分享吓.....D汁係深啡色架
回復

muitau 發表於 2010-9-29 10:56:50 |顯示全部樓層
唉....我都唔知點解當時個咀會微微張開 ...
by the way....同你地分享吓.....D汁係深啡色架 ...
Dennis 發表於 2010-9-28 19:08

早呀積媽,dennis & 各位,
咦~~~積媽煮乜都無用啦   
回復

muitau 發表於 2010-9-29 10:57:54 |顯示全部樓層
尋日又做左3粒鐘野.....
檯面式種植真係好好 ! 我企響度不知不覺就做左3粒鐘 , 唔覺累呀 ~~
JicJicmom 發表於 2010-9-28 10:17

係呢積媽,
會唔會有個架既全相睇呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-29 12:15:41 |顯示全部樓層
回復 3678# muitau

妹頭~ 早+午安~~~
我就係唔敢比全相(隻架呀...)你地睇呀....... 我未整防虫網, 家下同來遮蔭擋雨多~~~
用文件鐵夾+綠色網夾實冚住 ......
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-29 12:18:26 |顯示全部樓層
回復 3677# muitau

DENNIS , 妹頭及大家早+午安~~~
唔唔, DENNIS 唔該試左咩味至比個全面報告我地呀~~ 唔該哂~~~~~~~~~~~add7icon
( 我出名唔怕核突唔怕屎屎尿尿~~~ 試過好變態地一路飲紅莓汁一路睇discovery channel 真人造木乃衣...... 大夫都頂我唔順~~XDDDD)
回復