積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324424 4062
Nancy 發表於 2010-9-25 22:06:02 |顯示全部樓層
今日清理花盤時, 發現有虫~
呢隻虫會食根的 ~ 當發現d泥出奇地鬆軟時, 一定係佢地響度攪攪陣 !!!
...
JicJicmom 發表於 2010-9-25 22:03

原來佢食根嫁, 我都見過,只係覺得佢好核突...咁有咩對付方法呀?
回復

hlartezu 發表於 2010-9-25 23:08:24 |顯示全部樓層
哩d係甲蟲既幼蟲
佢地食腐植料架,佢地既消化系統係消化唔到新鮮野,所以唔會食根...除非d根已經壞死左啦
如果有留意,而家都有班人有養甲蟲架,佢地養幼蟲係用d專用泥(其實係純木屑腐化成既泥土)
唔洗擔心佢地會影響到d植物啦~

提外話...佢地養既甲蟲幼蟲好鬼大食,食完泥之後會痾返好多一粒粒既大便出o黎
而且唔易散開.....如果加落泥度既話,疏水性應該會好好...但唔知會唔會好肥呢..話晒之前都係腐熟左既木屑,又比佢地消化過喎...
如果得既話我都想諗諗開d蟲友平價買幼蟲屎XDD
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-25 23:44:00 |顯示全部樓層

回復 3642# hlartezu

hlartezu ,
多謝你d資料.
我之前都發現有幾盤植物都有呢隻虫, 佢地大部份係聚集響主根下面位置. 植株係由健康 > 掉葉 > 樹枝由頂部開始枯萎 , 一直蔓延到主莖 , 最後就會枯死.
當我拎起問題植株時, 所有植株都係無哂根的 , 然後就會響根下位置發現呢一種虫.  
係植物根爛先 , 定係佢地引起,我無深究, 只不過我通常會拎走唔應該存在0既野, 所以,我全部殺哂了~
早前係辣椒 , 珍珠菜, 然後今日發現鼠尾草, 薄荷都有, 所以我一不做二不休, 全殺, 然後將舊泥+麩水,全部放入桶內吽,直至下年春播為止才會開番出來.
回復

hlartezu 發表於 2010-9-26 00:08:12 |顯示全部樓層
回復 3643# JicJicmom

依....咁我又唔知喎...會唔會因為泥入面既腐植質唔夠,所以先會咬泥入面既根呢...
我屋企棵楊桃入面都有十幾條哩d蟲,但又未見到有咩問題住...
如果有堆肥箱既話唔知掉佢地落去得唔得呢...
回復

chercher 發表於 2010-9-26 05:39:55 |顯示全部樓層
佢叫做金龜子 BB,社區園圃導師話佢哋會咬泥入面既根,叫見一條殺一條殺殺.......
我見過個園友,佢個園圃開田時有十幾條肥大金龜子BB ,我收田時都有幾條
佢會再大條過你嗰D..肥蟲肥蟲肥蟲.............
回復

llaus 發表於 2010-9-26 07:01:40 |顯示全部樓層
見一條就會殺一條
跟著鏟去俾雀食
回復

Nancy 發表於 2010-9-26 14:14:05 |顯示全部樓層
收到啦,見一條殺一條..........
回復

mono 發表於 2010-9-26 16:13:22 |顯示全部樓層
我開田都有好多!咁多次開田都未試過有。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-26 20:59:21 |顯示全部樓層
回復 3648# mono

mono ,
我無研究過呢d虫 , 但睇左自己0既作物死狀之後, 都係將佢拎走好過.
加上我尋日日光日白, 將鼠尾草個盤倒出來時, 佢地成撮聚哂響根頭度.....好老實呀, 無佢又唔使死~~
人人有自己做法~ 各取所需喇 ~
回復

mono 發表於 2010-9-26 21:48:54 |顯示全部樓層
如果一盆有咁多比我都殺咗佢啦。我個田捉都捉唔哂。無計。
回復

Dennis 發表於 2010-9-26 22:20:54 |顯示全部樓層
今日清理花盤時, 發現有虫~
呢隻虫會食根的 ~ 當發現d泥出奇地鬆軟時, 一定係佢地響度攪攪陣 !!!
...
JicJicmom 發表於 2010-9-25 22:03

積媽, 我都有好多呢D蟲呀
我見佢個身硬硬地, 所以用個鏟襟徧佢......點知D汁吱咗入個口度呀
回復

吉祥 發表於 2010-9-26 22:37:38 |顯示全部樓層
回復 3651# Dennis

我見佢個身硬硬地, 所以用個鏟襟徧佢......點知D汁吱咗入個口度呀
======================================
Dennis~~好攪笑呀你...想問下呢..D汁咩野味架....add7icon
回復

mono 發表於 2010-9-26 22:48:54 |顯示全部樓層
積媽, 我都有好多呢D蟲呀
我見佢個身硬硬地, 所以用個鏟襟徧佢......點知D汁吱咗入個口度呀 ...
Dennis 發表於 2010-9-26 22:20

蛋白質豐富
回復

Dennis 發表於 2010-9-26 22:52:02 |顯示全部樓層
[quote]回復  Dennis

Dennis~~好攪笑呀你...想問下呢..D汁咩野味架...

吉祥 發表於 2010-9-26 22:37 [/quote

我連D口水都唔敢吞, 即刻去沖個口.....
好慘架.....一吱咗入口, 有種崩潰嘅感覺
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-26 23:49:46 |顯示全部樓層
回復 3654# Dennis

Dennis , 你..... 你下次用口罩嘛 ............
比著係我, 叫到成區都聽到都似..........
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-26 23:50:34 |顯示全部樓層
回復 3650# mono

MONO ,
唯有見一條捉一條喇 .....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-27 00:03:02 |顯示全部樓層
請各位食宵夜~~
自家種鷹爪蕃薯薑湯糖水~~~
特別送比花老師及將苗苗轉贈比我0既 ALISON~~ add6icon
R1025141 (Large).JPG
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-27 00:06:43 |顯示全部樓層
多謝積媽,咁我唔客氣啦
回復

soy 發表於 2010-9-27 02:13:47 |顯示全部樓層
D汁吱咗入個口度呀..........><
好嘔呀!!!!!!!!!!
回復

mono 發表於 2010-9-27 10:06:42 |顯示全部樓層
謝積媽糖水!好味!
回復