積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324337 4062
小寶 發表於 2010-7-1 23:14:33 |顯示全部樓層
回復 2886# JicJicmom
小寶都有0既風雨蘭lily pies

=======
係呀係呀, 佢前幾日又開左花...好準
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:34:15 |顯示全部樓層
回復 2901# 小寶

小寶, catcat ,
咁多款風雨蘭 , 除左黃色0既之外, 我最中意就係呢一款, 花大朵+圓, 又白又粉紅咁, 好靚~~~
最緊要佢分球能力好強, 好快會有好多球架喇 ~ 到時種滿一盤, 開花時真係好靚~~~
妹頭 ~~
下次見到你, 我比呢一款球你種喇, 好易+快開花~~
回復

Cat@.@ 發表於 2010-7-1 23:37:44 |顯示全部樓層
積媽/小寶,
我想問.........
風雨蘭怕唔怕熱同哂架???
我應該放佢响篷下面定由佢晒呀???
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:41:29 |顯示全部樓層
呢2日都焗緊泥, 響酷熱天氣警告下, 今晚10點幾倒d泥出來時, 仲係暖的 !!!!!!
又快快手咁吽左3桶泥,呢次好補架 :
1. 泥已撈石灰+茶籽粉 , 焗左2星期
2. 今晚再混左骨粉 + 紅牛鉀+豐收一號 + 甲殼素
3. 放1/3 入桶後, 倒入發酵左成年0既 "骨麩水" ( 骨粉+花生麩+水, 舊年2月吽到而家...) 及草木灰水
4. 然後再放1/3 泥, 重複骨麩水+草木灰水
5. 最後 1/3泥蓋面.
3桶野蓋好, 放響露天地方, 等大太陽晒下佢......
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:47:20 |顯示全部樓層
尋日同美女們食飯, 小寶送我瓜瓜苗, 今晚已經搬好位, 希望星期六日可以將苗苗上位.
瓜瓜苗我本來放響窗台, 今早九點上去洗衫睇下佢, 嘩 ~~~~ 謝哂 !!!! 喇喇林比d水 + 放佢地響大棵植物下 , 今日黃昏好彩都靚仔番哂~~~
回復

小寶 發表於 2010-7-1 23:51:57 |顯示全部樓層
積媽/小寶,
我想問.........
風雨蘭怕唔怕熱同哂架???
我應該放佢响篷下面定由佢晒呀??? ...
Cat@.@ 發表於 2010-7-1 11:37 PM

我放果個位係小小陰架, 不過要問下大戶CHRIS和大大戶積媽先作準
回復

小寶 發表於 2010-7-1 23:53:10 |顯示全部樓層
回復 2905# JicJicmom

係呀,我昨天放唔夠水架, 要各位美女即晚番去澆下水先掂...唔記得講添~
好彩宜家無事
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:54:10 |顯示全部樓層
回復 2906# 小寶

catcat , 我放佢響天台全日照+晒. 無點理佢......
4-5日比一次水佢.
呢排落好多雨, 我響盤底放左蘭石, 有少少吸水功能, 所以基本上唔太擔心佢地無水會死~
回復

惡姨 發表於 2010-7-2 00:39:00 |顯示全部樓層
呢2日都焗緊泥, 響酷熱天氣警告下, 今晚10點幾倒d泥出來時, 仲係暖的 !!!!!!
又快快手咁吽左3桶泥,呢次好 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:41

JJM 你真係好心機喇....同D泥玩層層疊, 你個天台一定好大風收呀
回復

muitau 發表於 2010-7-2 10:38:12 |顯示全部樓層
妹頭 ~~
下次見到你, 我比呢一款球你種喇, 好易+快開花~~JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:34

積媽早, 先多謝你!

又快快手咁吽左3桶泥,呢次好補架
1. 泥已撈石灰+茶籽粉 , 焗左2星期
2. 今晚再混左骨粉 + 紅牛鉀+豐收一號 + 甲殼素
3. 放1/3 入桶後, 倒入發酵左成年0既 "骨麩水" ( 骨粉+花生麩+水, 舊年2月吽到而家...) 及草木灰水
4. 然後再放1/3 泥, 重複骨麩3桶野蓋好, 放響露天地方, 等大太陽晒下佢......水+草木灰水
5. 最後 1/3泥蓋面.  ...
JicJicmom 發表於 2010-7-1 23:41

咁岩我尋日都同舊泥做桑拿, 又0牛啲新泥,不過我係用廚餘+紅牛+花生夫+雞屎肥, 咁9月就有正泥用喇
我想問0牛泥都要晒架?係咪等佢熱啲就發得好啲咁呀?
雖然話啲野發酵時都高溫,不過我都擔心9月我打開個蓋時會有好多蛆呀烏蠅呀飛出黎呀.
回復

Cat@.@ 發表於 2010-7-2 22:37:55 |顯示全部樓層
我放果個位係小小陰架, 不過要問下大戶CHRIS和大大戶積媽先作準
小寶 發表於 2010-7-1 23:51

唔該小寶積媽,

我細個時聽過風雨蘭响打風落雨時會開花,已經覺得好得意...而家响屋企見到佢開花真係好開心呀!!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-3 00:35:25 |顯示全部樓層

今日積媽榮陞大姑媽了~~~ 好開心~~~~
佢就係 anson bb 喇 ~~ 同阿細佬一個餅印咁~大鼻+大眼+大額頭~
然後係幾個好朋友響外地返來, 好似約埋咁送手信比我 , 好心花友又記得我, pm 要分享靚靚酢醬草比我 , 你地人人都對我咁好, 積媽真係此生無憾喇 ~~ ^^
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-3 00:40:19 |顯示全部樓層
今日錯過左好好0既太陽, 於是夜晚上天台勞動一下 :
1. 搬哂早前吽0既泥桶(8桶)出來, 準備明天開蓋晒晒泥

2 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-20 00:15

見倒都開心

我都要自己做泥 (埋埋自己落去 )
回復

小寶 發表於 2010-7-3 00:56:32 |顯示全部樓層
回復 2912# JicJicmom

ANSON B: "睇泥大姑媽真係好開心, 我都要快高長大至得."
回復

maymay靚 發表於 2010-7-3 09:54:58 |顯示全部樓層
恭喜大姑媽,,
咁岩我絰仔都係叫 anson.B 丫
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-4 00:25:31 |顯示全部樓層
今日終於吽左d堆肥 ...... 無時間去做個膠0既堆肥箱, 於是又用個舊發泡膠箱堆住先 .....
今次落左好多野落去堆 :
過期麥片, 積積食剩魚仔乾0既碎, 雞蛋殼, 舊植物, 草木灰 ,椰糠 ....
聽日拎埋龍貓木碎 同 咖啡渣黎堆埋就大功告成, 可以封箱等10月再用~
回復

paulpaul 發表於 2010-7-4 01:04:37 |顯示全部樓層
恭喜呀大姑媽!
回復

chan9909 發表於 2010-7-4 22:14:40 |顯示全部樓層
講開肥料~_~
我d花生夫n骨粉之前人地比,依家用鬼哂
有冇人知沙田區有冇得買
or九龍區邊到平~
真係唔想入屯門~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 10:05:21 |顯示全部樓層
回復 2918# chan9909

我D肥料全部都係響元朗買.
我估你不如另開一帖響版度問, 會多D人答到你?
我呢個帖無人黎睇, 就無人可以答到你喇.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 10:14:54 |顯示全部樓層

尋日0既堆肥完成了..... 今日返去封好箱佢~~
加左呢D好野落去...
咖啡渣 ( 尋日早上去探弟婦時, 拎埋D盒去醫院樓下星巴克跟店員要咖啡渣 ~ 然後5:30 時去拎番~~ )  
過期日本海藻浸水後攪成茸.....
回復