積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324343 4062
JicJicmom 發表於 2010-6-14 14:28:21 |顯示全部樓層

而家陸續咁清緊D植物 ~~
另一方面構思緊個菜盤架要點做 , 初步係:
1. 菜架全高度約1.2-1.5米高, 放菜盤高度屬檯面般高度, 約80CM 高. 上面留空約60-70CM 裝防虫網. 整個菜架用角鐵砌出來
2. 架上層放菜盤 , 下層放堆肥箱 / 吉花盤 / 工具
3. 地面留空暫不置物, 極其量是泥桶 (用碌仔車承高, 方便推出推入. 因為而家好易堆積泥/枯葉/垃圾 , 什至阻礙去水.
角鐵架類似之前砌0既呢一隻咁上下。。。。。
http://www.hkplants.com/viewthre ... ;extra=&page=22
5. 菜盤裝埋泥好重呀~ 我想用陳正記菜盤, 但好重, 怕膠盤用耐左D膠會脆左易爛.... 所以盤下支架要好實淨至得. ( 加多3-4支角鐵承重)
6. 我有幾款菜盤, 所以檯面尺寸要可以兼容哂咁多款菜盤至得.....( APPROX. 70X44X20CM 陳正記菜盤)

小寶: 有問題呀~~~~
上面留空約60-70CM 裝防虫網...
60-70cm高是包括菜盆的高度嗎, 如果菜盆高30cm, 泥面上的空間就只有30-40cm, 會否不夠高供植物生長?

待續.......
回復

小寶 發表於 2010-6-15 08:44:21 |顯示全部樓層
有問題呀~~~~
上面留空約60-70CM 裝防虫網...

60-70cm高是包括菜盆的高度嗎, 如果菜盆高30cm, 泥面上的空間就只有30-40cm, 會否不夠高供植物生長?
回復

mono 發表於 2010-6-16 13:34:42 |顯示全部樓層
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-16 23:01:41 |顯示全部樓層
小寶, MONO , 明白喇 ~~~
聽日再改改 + UPLOAD 圖上來~
MONO , 呢條LINK 0既 "菜盤, 其實係台灣務農人士開發出來做堆肥的堆肥箱~~ 小寶你揭開今日我借比你本書, 蚯蚓堆肥0個一篇, 應該係0個隻堆肥箱來呀~~
回復

小寶 發表於 2010-6-16 23:05:21 |顯示全部樓層
回復 2844# JicJicmom

係呀, 今日"立"過下見到呢個箱呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 00:15:28 |顯示全部樓層

今日錯過左好好0既太陽, 於是夜晚上天台勞動一下 :
1. 搬哂早前吽0既泥桶(8桶)出來, 準備明天開蓋晒晒泥
R1022539 (Small).JPG
2. 又清左一堆廢盤 , 將泥加入茶籽粉及矽藻素, 密封袋口放在日照充足地面, 準備明日用大太陽來"焗泥"
R1022544 (Small).JPG
3. 將所有酢醬草都收盤+收小球, 用過0既泥加入紅牛鉀肥及甲殼素, 放入桶中儲存.
R1022545 (Small).JPG
4. 將所有舊/枯植物都剪碎 , 放在發泡膠箱中, 晒幾日之後, 就可以制作草木灰
R1022543 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2010-6-20 10:07:44 |顯示全部樓層
勤力呀,俾我入左泥桶的泥就咁焗佢唔開蓋就算數咯~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 18:13:15 |顯示全部樓層
回復 2847# 小寶

小寶 ~~~ 我早前發現有蝸牛窩, 於是用過火槍燒左一輪, d泥比較易發毛. 所以我見好太陽就會拎出黎開蓋晒一晒佢, 少d毛菌嘛 ~
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-20 18:30:42 |顯示全部樓層
茶籽粉,矽藻素及甲殼素=肥料?
回復

miku 發表於 2010-6-20 18:33:12 |顯示全部樓層
回復  小寶

小寶 ~~~ 我早前發現有蝸牛窩, 於是用過火槍燒左一輪, d泥比較易發毛. 所以我見好太陽就會拎 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-20 18:13

jicjicmon

你好勤力呀
我d泥日晒雨淋, 生晒虫, 都唔知要唔要好, 仲要有蟻窩添呀
都唔知點ko d蟻同d虫
就咁落茶籽粉要溝埋水先可以入袋, 岩嗎?
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 18:37:13 |顯示全部樓層
回復 2849# kerorozIL

ANDREW ~~ 呢D都係有機殺虫0既野黎, 因為我發現我個天台0既生態開始好好咁, 有千足虫, 蝸牛, 金龜子, 蚯蚓等等, 所以響處理泥土時,會加埋呢D野落去.
至於肥料, 我係用豐收一號 (牛屎肥)草木灰 ,骨粉等等 , 撈好D泥再澆上 腐熟麩水黎吽 , 大約會吽3-4個月.
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 18:42:18 |顯示全部樓層

回復 2850# miku

MIKU ~~~ 生左虫都唔緊要架, 如果你有吽泥, 當吽泥期間發酵0既熱力, 應該可以殺左大部份0既虫 (虫蛋就唔知得唔得....)
另外我響書度睇左個密封焗泥方法 :
用膠袋將泥放入去,澆上水 (唔使太多) , 放響大太陽下狂晒 / 暴晒, 泥入面水份因太陽熱力升溫 , 咁泥入面細菌 + 虫, 某程度上都可以殺左一D架 ~~
我跟老師帖咁去吽泥, 響密封環境下, 肥料又會發酵, 真係乜都死喇 ~~ 應該唔會有虫架.

茶籽粉我問過衫兄老實人, 佢話呢隻係古方來, 可以溝水亦可以唔溝.
我就無溝水, 直接洒響泥面, 然後再撈勻佢 . 茶籽主要係殺軟體昆虫 . 另外老實人介紹我用甲殼素, 話可以防虫+肥料, 我都係剛開始試用咋~
回復

小巫 發表於 2010-6-20 18:51:25 |顯示全部樓層
積媽:你好,我昨天都整理咗d舊泥,加咗d粒肥做基肥,又用燒烤爐燒咗d枯葉,做草木灰,不過巳放咗落d泥度,不過咁早放草木灰,會否太早,仲有的是,我想放d石灰落泥中,應該在什麼時候放好,如果加咗石灰,要等幾耐才可種植??
回復

miku 發表於 2010-6-20 18:53:24 |顯示全部樓層
回復  miku

MIKU ~~~ 生左虫都唔緊要架, 如果你有吽泥, 當吽泥期間發酵0既熱力, 應該可以殺左大部份0既虫 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-20 18:42

咁我入袋既泥就加茶籽粉同甲殼素啦, 其實我仲有夕藻素, 但未開, 我諗有茶籽粉, 應該唔加都ok

咁肥方面, 我有三兄既有機骨粉, 同埋豐收一號, 兩隻加晒ok嗎?定係是但只加一隻就ok???
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 21:53:10 |顯示全部樓層
回復 2853# 小巫

小巫 ~ 我響舊盤清泥出來時, 就用過石灰撈一撈D泥 , 因為都係準備吽番幾個月,所以都無想過下左石灰幾耐至用得D泥.
不過我見好多響社區農圃種野0既農友, 下左石灰大約2星期後至開始種野 . 我唔太肯定, 你問多幾個人會好D~
至於草木灰,我又覺得無早遲之分喇, 我睇花園仔老師0既帖, 草木灰都要時間發酵,否則又係會傷到植物根部. 我估唔會怕早落...... 而且D養份又唔會揮發左, 無所謂架~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-20 21:53:41 |顯示全部樓層
回復 2854# miku

MIKU , 我係加哂咁多樣落去架~
回復

miku 發表於 2010-6-20 22:04:01 |顯示全部樓層
回復  miku

MIKU , 我係加哂咁多樣落去架~
JicJicmom 發表於 2010-6-20 21:53

原來係咁
咁我都加晒去

謝謝jicjicmom
回復

Cat@.@ 發表於 2010-6-21 01:23:32 |顯示全部樓層
回復 2846# JicJicmom

積媽好勤力呀,我原本都諗住嚟個大清洗,點知...........食完午飯瞓著咗....起身已經6:00pm....唯有嚟個小清洗,啲泥都未攪.......真羞家..
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-21 10:50:46 |顯示全部樓層
各位早晨呀~ 
你地唔好話我勤力喇, 其實係早前丟懶左, 而家要比心機追番上黎就真.
回復

肥寶寶 發表於 2010-6-21 16:01:22 |顯示全部樓層
hi呀積媽!!
d到手香大左好多,有兩盆送左入西貢等佢地吸收下d日月精華,另外兩盆就跟住我。
兩盆係西貢的,聽朋友講其中一盆因為佢去左旅行,佢老公冇幫佢淋水,所以凋謝左。另一盆就好強壯地生長中。

遲少少影相俾你睇下。
回復