積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324332 4062
KandT 發表於 2010-6-22 10:27:23 |顯示全部樓層
積媽,

請教一下, 我D茄子開緊花, 未結果, 不過E兩日開始D葉黃左&一撻撻, 係咪有病丫? 有解決方法嗎?
回復

muitau 發表於 2010-6-22 13:57:59 |顯示全部樓層
積媽,
端午我都為荒廢左8個月既天台清理門戶,辛苦到爆燈,
第2日返工啲同事問點解你皮膚仲黑過游完水返黎 @_@"
回復

muitau 發表於 2010-6-22 14:00:22 |顯示全部樓層
積媽,

請教一下, 我D茄子開緊花, 未結果, 不過E兩日開始D葉黃左&一撻撻, 係咪有病丫? 有解決方法嗎? ...
KandT 發表於 2010-6-22 10:27

你有無捽過葉底,手指有無變紅色?如果有就係紅蜘蛛啦,
茄子好鬼惹紅蜘蛛架.
剪左啲葉同噴綠油油先啦.
回復

小巫 發表於 2010-6-22 14:04:42 |顯示全部樓層
回復 2855# JicJicmom

明白了,唔該晒積積媽,不過我問過幾間五金店都買唔到石灰..
回復

KandT 發表於 2010-6-22 14:21:11 |顯示全部樓層
你有無捽過葉底,手指有無變紅色?如果有就係紅蜘蛛啦,
茄子好鬼惹紅蜘蛛架.
剪左啲葉同噴綠油油先啦. ...
muitau 發表於 2010-6-22 14:00

OMG, 十成十係紅蜘蛛!  哎...又要用藥....
回復

muitau 發表於 2010-6-22 14:48:18 |顯示全部樓層
OMG, 十成十係紅蜘蛛!  哎...又要用藥....
KandT 發表於 2010-6-22 14:21

以前種野我都係唔鐘意落藥,有機既都唔想,不過啲虫好衰,你忍忍佢佢地只會更加猖狂,所以而家我啲野都定期噴吓6油油/3益,預防勝於治療!
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-23 10:42:37 |顯示全部樓層
積媽,

請教一下, 我D茄子開緊花, 未結果, 不過E兩日開始D葉黃左&一撻撻, 係咪有病丫? 有解決方法嗎?
KandT 發表於 2010-6-22 10:27

以前種野我都係唔鐘意落藥,有機既都唔想,不過啲虫好衰,你忍忍佢佢地只會更加猖狂,所以而家我啲野都定期噴吓6油油/3益,預防勝於治療!
muitau 發表於 2010-6-22 14:48

呢期我棵茄子都生得好樣衰呀,不過check咗冇虫囉~

回復

JicJicmom 發表於 2010-6-24 10:22:24 |顯示全部樓層
回復 2867# BanbieChan
公主早晨~~ 你棵茄子種左幾耐呀?
我今年無種茄子了~~~~maymay舊年聖誕送我的印茄 , 收過12-13隻茄子之後, 上星期甩哂葉, 比我用左黎做堆肥了~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-24 10:24:04 |顯示全部樓層
回復 2864# 小巫
小巫早晨~
我d石灰係響元朗黃衫兄度買, 袋面註明: 園藝石灰
建材店0既石灰, 我唔知一唔一樣呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-24 10:36:29 |顯示全部樓層
回復 2866# muitau

kandt , 妹頭, 好耐無見呀 ~~ ^^
我都好似妹頭咁,而家耐唔屎會噴d 6牛牛/ 3益~~~ 有時睇少眼就黎料. 噴過下, 就算出問題, 都唔會太緊要.
回復

muitau 發表於 2010-6-24 11:05:20 |顯示全部樓層
呢期我棵茄子都生得好樣衰呀,不過check咗冇虫囉~
BanbieChan 發表於 2010-6-23 10:42

嘩,真係十分之唔妥喎,有辱國體,快啲食左佢
回復

muitau 發表於 2010-6-24 11:07:42 |顯示全部樓層
回復  muitau

kandt , 妹頭, 好耐無見呀 ~~ ^^
我都好似妹頭咁,而家耐唔屎會噴d 6牛牛/ 3益~~~ 有時睇少 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-24 10:36

早呀積媽!
熱定左我個body至勞動架   , 不過今年炎夏我都係唔種咁多瓜瓜菜菜住囉, 又好似你咁休耕下先 add5icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-24 11:18:38 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
公主早晨~~ 你棵茄子種左幾耐呀?
我今年無種茄子了~~~~maymay舊年聖誕送我的印茄 , 收過12-13隻茄子之後, 上星期甩哂葉, 比我用左黎做堆肥了~
JicJicmom 發表於 2010-6-24 10:22

早晨呀~

呢棵茄子5月初買返嚟架開頭是好好樣的說~
5月尾都仲靚靚嘅~

回復

BanbieChan 發表於 2010-6-24 11:23:50 |顯示全部樓層
嘩,真係十分之唔妥喎,有辱國體,快啲食左佢
muitau 發表於 2010-6-24 11:05

下次拎出嚟俾你食~

早呀積媽!
熱定左我個body至勞動架   , 不過今年炎夏我都係唔種咁多瓜瓜菜菜住囉, 又好似你咁休耕下先 add5icon

muitau 發表於 2010-6-24 11:07

妹頭

你凍又唔耕,熱又唔耕,好奸~
回復

muitau 發表於 2010-6-24 11:25:53 |顯示全部樓層
積積媽
早晨呀~
呢棵茄子5月初買返嚟架開頭是好好樣的說~
5月尾都仲靚靚嘅~
BanbieChan 發表於 2010-6-24 11:18

公主你有無攪錯.....身為高級園丁居然買棵"已成品"返來
又老晒都唔食
回復

muitau 發表於 2010-6-24 11:30:00 |顯示全部樓層
妹頭
你凍又唔耕,熱又唔耕,好奸~
BanbieChan 發表於 2010-6-24 11:23

啡Li 押韻喎baby~~

因為個竇口荒蕪已久比介殼虫入侵,佢地真係好離譜,整極都有
,遇過咁多虫最惡攪係佢,所以唔攪咁多野等佢地無野食+費事惹開晒!
回復

chayote 發表於 2010-6-24 11:42:09 |顯示全部樓層

早呀積媽!
熱定左我個body至勞動架   , 不過今年炎夏我都係唔種咁多瓜瓜菜菜住囉, 又好似你咁休耕下先  
=======================================================================
真係wo!e排天氣熱到乜甘,一上山種菜就比太陽曬到個囉友同背脊熟曬
回復

小寶 發表於 2010-6-24 12:05:55 |顯示全部樓層
回復 2867# BanbieChan

我d茄子都樣衰中
回復

小寶 發表於 2010-6-24 12:10:25 |顯示全部樓層
回復 2877# chayote

最熟係塊面, 興過火屎呀!
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-24 12:31:57 |顯示全部樓層
公主你有無攪錯.....身為高級園丁居然買棵"已成品"返來   
又老晒都唔食  
muitau 發表於 2010-6-24 11:25

冇計啦~樹關我自家種嗰棵仲樣衰嘛~

咪買棵返嚟平衡一下囉,佢依家仲C掉俾我睇添呀~

經已C掉的茄子~

經已C掉的茄子~

經已C掉的茄子~

經已C掉的茄子~
回復