積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324325 4062
小寶 發表於 2010-7-7 21:23:39 |顯示全部樓層
回復 2940# muitau

係囉, 同埋朶花都謝哂咯~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 00:13:22 |顯示全部樓層

今日殺殺殺  ~~ 所有瓜都殺哂~ 淨低沖繩苦瓜, 因為仲有瓜囡響度.

無辦法喇, 之前懶無做功夫, 收成真係好強差人意. 唔想再浪費心機+肥料+水, 所以清理門戶.
天氣熱加上打風, 清貨係最佳解決方法.

五月底做左一大箱堆肥, 準備做第二箱. 因為上一年春播証明, 堆肥係令植物 /泥土 "增值" 0既最佳方法. 所有泥土都混好入哂桶慢慢吽. 一共有成1X桶.

不得不提, 響天文台話呢2日都會好天0既同時, 我家天文台職員響一夜之間走左1X位出來, 各位都要留心天氣轉變呀~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 10:34:14 |顯示全部樓層
好耐無UPDATE 過喇~ 而家咁熱, 差唔多晚晚都響天台開演唱會~~ 而家番落黎0既, 真係叫捱得下架喇...
自插枝臭草

HOT LEMON CHILLI PEPPER

香水菠蘿

夜香花

各式蕃薯苗

布袋蓮

開得好靚0既紫玫瑰

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-7-19 10:47:36 |顯示全部樓層
好耐無UPDATE 過喇~ 而家咁熱, 差唔多晚晚都響天台開演唱會~~ 而家番落黎0既, 真係叫捱得下架喇...
自插枝 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-19 10:34

早呀積媽早呀咁多位,
其實你講既減產都好似我輝煌時期咁多野
紫玫香唔香架? 有一隻好似爽身粉咪咁, 不過我都唔知叫咩品種.
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 11:16:51 |顯示全部樓層
回復 2944# muitau

妹頭早晨呀~~
我有好多野都去左堆肥了~ 花架都吉左2隻出來~ 不過無影到之前之後相比你地睇之嘛~
最開心係大夫了~ 佢而家可以響天台度跳舞~~~ XDDDDD 又唔怕打風吹哂D野落街.
我呢隻紫玫又好似無乜味,我好少聞D花,尤其一早起身, 鼻塞塞, 麩水咁臭都唔太覺.... 唔好話花香....
回復

muitau 發表於 2010-7-19 11:27:34 |顯示全部樓層
回復  muitau

最開心係大夫了~ 佢而家可以響天台度跳舞JicJicmom 發表於 2010-7-19 11:16

咁熱...佢跳求雨舞定現化舞呀

積媽,咁橋我最近又係打番手工皂呀,星期六打左迷迭香綠茶皂!
我想係淘寶買EO材料,諗過買基礎油,不過運費可能好甘...你係邊到買野?都係天麗?!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 11:47:29 |顯示全部樓層

妹頭,
我同朋友一齊GROUP ORDER 去買, 詳情未知, 但一定唔係淘寶.
我學打皂, 都係跟朋友學~ 而家仲係睇書階段 (訂左D貨未到, 睇住書先...) ~ 之前第一次朋友教我, 就學做左隻茶籽粉家事皂, 好好玩~~~ ^^

評分

查看全部評分

回復

農夫 發表於 2010-7-19 12:49:53 |顯示全部樓層
jicmo早,
我屋企既落雨警報係統今日一早都有反應呀~
打皂既果隻????化納???,係唔係可士的呀?
回復

miku 發表於 2010-7-19 12:59:34 |顯示全部樓層
jicjicmon

你講開警報, 我果d今朝都有反應呀,
真係好準, 睇怕好快又會落雨了add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-19 13:04:07 |顯示全部樓層
回復 2948# 農夫
農夫~~~
係呀~~~ 係哥士的來~~
^.^
回復

cklife 發表於 2010-7-19 23:06:26 |顯示全部樓層
jicmo早,
我屋企既落雨警報係統今日一早都有反應呀~
打皂既果隻????化納???,係唔係可士的呀? ...
農夫 發表於 2010-7-19 12:49

係氫氧化鈉.... 比哥士的純度高D架....
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 09:59:37 |顯示全部樓層

尋晚上去又清左一堆野.
今日放響地下度晒, 希望今晚可以燒埋佢做草木灰.

清左1X盤野之後, 空曠左好多......

準備下星期去買角鐵, 做檯面式菜架~~~ 今年秋播要種好多沙律菜~~~
回復

muitau 發表於 2010-7-20 10:04:12 |顯示全部樓層
早呀積媽,早呀貢多位!
積媽你係咪用"銘強"裝住佢黎燒架?使唔使用咩引子? 因為我都儲咗一大抽根...(唔知個問題會唔會好低 )
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:06:37 |顯示全部樓層
回復 2953# muitau
妹頭, 早晨呀~~
我其實係放響一個食盤菜用0既大金屬兜入面燒~~~
以前曾經就咁放響地下燒, 比大夫鬧到我死~ XDDDDDD
回復

muitau 發表於 2010-7-20 10:21:12 |顯示全部樓層
回復  muitau
妹頭, 早晨呀~~
以前曾經就咁放響地下燒,  ...
JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:06

梗係鬧啦,唔係呀化燒地下? 同放火燒屋無分別, 燒黑晒啲磚之餘又要掃餐死....
估唔到係我心目中一向精明嘅積媽都會咁 add11icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:29:46 |顯示全部樓層
回復 2955# muitau
妹頭~~
我呢d係鄉下人來, 以前係點, 出到省城咪又點囉.....
add4icon
回復

農夫 發表於 2010-7-20 12:53:49 |顯示全部樓層
回復 2956# JicJicmom

1號風球啦,今晚大風唔好燒注啦,
晒乾d仲好燒啦....~^^~....
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-21 13:09:42 |顯示全部樓層
回復 2957# 農夫

農夫,
我尋晚將佢地燒哂撈哂入泥度吽喇~
今日又打風, 我無地方放佢地.....
回復

農夫 發表於 2010-7-21 13:25:35 |顯示全部樓層
回復 2958# JicJicmom

勁!坐言起行.咁新鮮都燒到?
回復

miku 發表於 2010-7-21 13:25:58 |顯示全部樓層
回復  muitau
妹頭, 早晨呀~~
以前曾經就咁放響地下燒,  ...
JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:06

add4icon add4icon , 我都曾經有諗過就咁放係地度燒,
前日我仲清左d根同泥係地度晒
點知尋晚驚打風, 局住要清左佢地, 扔左add2icon
回復