積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324344 4062
小寶 發表於 2010-6-9 10:41:08 |顯示全部樓層
回復 2818# JicJicmom

你好勤力, 日日走去餵貓~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 11:28:36 |顯示全部樓層
回復 2821# 小寶

小寶, D貓貓好乖架, 幫我捉鼠鼠+虫虫+蛇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 23:17:58 |顯示全部樓層

襯天仲有少少光, 又未落雨, 影番少少相.....
熱情果有2隻果果 ( 仲想鋸左佢tim ....)
R1022279 (Small).JPG
catcat牌黃椒有3隻 ....
R1022282 (Small).JPG
不知名瓜 ( 可能係吹波節瓜 / 檸檬青瓜 )
R1022287 (Small).JPG
一眾香草....
紫色紫蘇係小寶牌, 無咁紫0既,係廢盤中長出來
R1022285 (Small).JPG
紫羅勒
R1022286 (Small).JPG
翠妃大不如前....
R1022288 (Small).JPG
老爺牌蘭花又開左一朵
R1022289 (Small).JPG
被花老師0既照片迷倒了..... 整走無野好睇0既金錢草, 換上布袋蓮.
R1022276 (Small).JPG
回復

Cat@.@ 發表於 2010-6-9 23:33:21 |顯示全部樓層
回復 2823# JicJicmom

積媽,

我發覺亞椒有蚜蟲呀.......都話佢小氣加啦,一話比人知就出事....用咗三益,希望保得住隻椒啦......
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 23:45:43 |顯示全部樓層
回復 2824# Cat@.@

catcat 有綠油油嘛? 如果無我聽日拎比你好無 ? 三益同綠油油隔住用, 有效好多架~~
回復

Cat@.@ 發表於 2010-6-10 00:29:26 |顯示全部樓層
回復 2825# JicJicmom

積媽,

綠油油我有呀,我聽日又吱下先,多謝晒
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-10 04:11:21 |顯示全部樓層
積媽,見你咁積極規劃下季耕種,等我都要積極d吽番d肥先!

半年前吽的,用得七七八八。

嗯…甚麼三益、甲瞉素,睇黎我真係要入元朗行一轉了。add10icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-10 09:09:41 |顯示全部樓層
回復 2827# alilovebyj
ALISON , 早晨呀 ~
我就係用到D野無哂, 要乜無乜, 攪到今年無乜收成.
你度係天台都咁多虫患, 真係要入去元朗執番D野睇門口呀~~
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-10 20:43:03 |顯示全部樓層
唉…係啊…好多蝴蝶蟲啊!

運南瓜D花都唔放過…仲好似超愛添,睇黎要種到南瓜,都幾渺茫
回復

花園仔 發表於 2010-6-13 23:09:15 |顯示全部樓層
回復 2823# JicJicmom
被花老師0既照片迷倒了..... 整走無野好睇0既金錢草, 換上布袋蓮.
=====================================

積媽好!
呢個時間<布袋蓮>好易開花架!
想快啲有花睇可以買包塘泥放體盤底, 加上一粒固態肥料....

好快就噉樣啦! 今日:

回復

mono 發表於 2010-6-14 00:27:01 |顯示全部樓層
積媽黄椒好靚呀!我向田個盆啲葉黄晒。應該個種唔係夏天種。
想問我呢個係翠妃定沖繩。兩棵生到唔知邊個打邊個。我又未種過,唔識分。

回復

JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:07:14 |顯示全部樓層

回復 2830# 花園仔

老師早~~~~
佢d花真係好靚 ~~~ 中間一點黃色, 我覺得好似孔雀毛咁~~~ add7icon
上星期響某花園見過真身, 真的不得了~ 第二日馬上去花墟執左一棵返屋企.....
積媽買左布袋蓮後已經放左落盤度~ 但仍未買固態肥料 ,積媽家中只有一隻比玫瑰用0既緩解肥呀 (花墟賓賓買的) .....
見到老師帖中0既固態肥料照片, 印象中響花墟好似無見過. 未知衫兄會有嘛?
唔該哂呀老師~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:08:20 |顯示全部樓層

回復 2831# mono

MONO 早晨呀~~
我覺得翠妃同沖繩好似, 我又未種過沖繩苦瓜, 今年至係第一年種,  所以唔識分呢.....
我估佢地都係珍珠苦瓜一類 ( 外皮一粒粒凸起好明顯) .
食味呢, 我又係唔知, 因為我唔食苦瓜架, 我係種黎送比人食架..... add4icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-14 10:24:02 |顯示全部樓層
積媽黄椒好靚呀!我向田個盆啲葉黄晒。應該個種唔係夏天種。
想問我呢個係翠妃定沖繩。兩棵生到唔知邊個打邊個 。我又未種過,唔識分。
mono 發表於 2010-6-14 00:27

mono

這個是翠妃來的~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:26:19 |顯示全部樓層
回復 2834# BanbieChan

公主早晨呀~~~
點樣分翠妃同沖繩呀? add3icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-14 10:35:40 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan

公主早晨呀~~~
點樣分翠妃同沖繩呀?add3icon
JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:26

早晨呀~好易分架~

佢哋一個講日文,一個講國語架~
回復

miku 發表於 2010-6-14 10:39:44 |顯示全部樓層
積積媽

早晨呀~好易分架~

BanbieChan 發表於 2010-6-14 10:35

哈哈!~~公主, 我睇倒你呢個post都忍唔住係公司笑左出來呀!add7icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:44:37 |顯示全部樓層
回復 2837# miku

哎...... 我D瓜都唔同我講野...... add7icon
回復

miku 發表於 2010-6-14 10:56:33 |顯示全部樓層
回復  miku

哎...... 我D瓜都唔同我講野......
JicJicmom 發表於 2010-6-14 10:44

不過, 我就成日同d瓜講野ka, 叫佢地快高長大. 結多d果比我add6icon
回復

mono 發表於 2010-6-14 13:38:05 |顯示全部樓層
回復 2836# BanbieChan
積積媽
早晨呀~好易分架~
===================
公主妳.........
回復