積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324333 4062
BanbieChan 發表於 2010-7-5 10:18:19 |顯示全部樓層

早晨呀~我朝朝都有嚟逛下架~
回復

小寶 發表於 2010-7-5 10:26:37 |顯示全部樓層
回復 2919# JicJicmom

我呢個帖無人黎睇, 就無人可以答到你喇

唔係吓嘩, 無人睇, 我唔係人咩~
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-5 10:35:48 |顯示全部樓層

呢樽嘢個樣好硬咁呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 10:37:56 |顯示全部樓層
公主, 小寶, 早晨呀 ~ add6icon
其實呢, 我係覺得佢個問題放響我呢度, 無乜事幹唔會知呢度有人問肥料問題嘛 ~
另開一帖,人地一眼睇到, 知道0既咪可以答囉~
我上星期響花墟見到有間野賣D大包裝0既豐收一號, 足足比衫兄貴左六成.
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 11:13:56 |顯示全部樓層
回復 2923# BanbieChan

公主,
上星期響屋企執到包過左期0既日本乾海藻沙律. 有一大堆無鹽0既乾海藻 , 我拎佢地浸左水後, 用攪拌機打成茸, 再澆落堆肥度.
我想D堆肥可以響9-10月用, 所以乜都整到爛哂至丟落去.....
回復

muitau 發表於 2010-7-5 11:27:27 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan

公主,
上星期響屋企執到包過左期0既日本乾海藻沙律. 有一大堆無鹽0既乾海藻 , 我拎佢 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-5 11:13

早呀大姑媽,早呀咁多位!
我個堆肥盒又係咩都請佢食,係唔比佢食生肉姐!! 比你講講吓屋企都舊年好似有包日本乾海藻沙律,睇怕都係同一命運....
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 11:39:57 |顯示全部樓層
回復 2926# muitau

妹頭, 早晨呀~~
我本來想將D海藻水用黎施肥, 不過睇到D植物就真係 即時謝哂 ( 我同D植物都係...)
不如留前鬥後, 秋播大舉出擊~
回復

mono 發表於 2010-7-5 13:49:21 |顯示全部樓層
積積媽,其實咖啡渣對乜野農作物好?
公司日日都有少量咖啡渣,要點存放好呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-5 22:17:30 |顯示全部樓層

回復 2928# mono

mono , 其實我都唔知咖啡渣有乜野特別用途.....
我係用黎放響堆肥入面, 用作調節水份濕度+辟味之用 ( 書講0既, 我唔知係唔係 .... .)
另外有版友講過, 可以用黎殺  ( or 防 ?) 蝸牛. 我未試過呀 ~~
我d咖啡渣係響星巴克拎的~~ 佢都有d用途介紹貼響收銀機附近 , 如果你行開, 可以去睇睇呀 ~~
回復

mono 發表於 2010-7-5 22:44:07 |顯示全部樓層
唔該晒!積積媽。
回復

may.sun 發表於 2010-7-6 11:30:03 |顯示全部樓層
回復 2929# JicJicmom

積媽,我入親黎都有 探妳,不過茅開聲咋
回復

muitau 發表於 2010-7-6 11:44:58 |顯示全部樓層
回復  mono

mono , 其實我都唔知咖啡渣有乜野特別用途.....
我係用黎放響堆肥入面, 用作調節水份濕度+辟 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-5 22:17

咖啡渣可以防蝸牛,不過只岩未出現之前, 辟味都好好, 舊年我都拎好多 ,
幾肥架,不過太多會令泥土變酸喎好似...
另一個問題係當用左後淋完花流出黎既水係啡色,要好小心!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-6 23:42:36 |顯示全部樓層
小寶幫左個大忙, 希望佢地可以生生性性....
R1022785 (Small).JPG
R1022786 (Small).JPG
R1022787 (Small).JPG
紅雞蛋終於要開花了~~
R1022789 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-7-6 23:44:10 |顯示全部樓層

阿花~~~ 就係呢隻喇 ~
R1022798 (Small).JPG
R1022799 (Small).JPG
R1022800 (Small).JPG
我同你講0既另一隻 lysol 都係好野來~~ 不過香港好少地方有得賣.
http://www.lysol.com/products/toilet-bowl-cleaners/with-bleach/
回復

athernas 發表於 2010-7-6 23:49:44 |顯示全部樓層
阿花~~~ 就係呢隻喇 ~
我同你講0既另一隻 lysol 都係好野來~~ 不過香港好少地方有得賣.

...
JicJicmom 發表於 2010/7/6 23:44

點好法丫,講多小小丫...
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-7 00:00:44 |顯示全部樓層
回復 2935# athernas

丸子, 我覺得呢隻野幾好用. 唧左之後隔10分鐘沖水就ok , 我地屋企個馬桶連擦都唔使擦, 好快就乾淨哂.
今日同阿花傾開呢d c 9 野, 咪介紹佢用囉  ~~
回復

athernas 發表於 2010-7-7 00:07:51 |顯示全部樓層
回復  athernas

丸子, 我覺得呢隻野幾好用. 唧左之後隔10分鐘沖水就ok , 我地屋企個馬桶連擦都唔使擦, 好 ...
JicJicmom 發表於 2010/7/7 00:00

真係丫...add14icon 我又買黎試下先,最鍾意"連擦都唔使擦" 啦.唔該晒積媽...add6icon
回復

小寶 發表於 2010-7-7 12:29:31 |顯示全部樓層
回復 2933# JicJicmom

睇黎兩個瓜女都.....
回復

muitau 發表於 2010-7-7 17:13:48 |顯示全部樓層
回復  athernas

丸子, 我覺得呢隻野幾好用. 唧左之後隔10分鐘沖水就ok , 我地屋企個馬桶連擦都唔使擦, 好 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-7 00:00

因為我本身當咗支漂白水係萬能既,又好怕買到一屋都係差唔多既野,想問積媽呢隻同自己用漂水0即上去有無分別呀?
回復

muitau 發表於 2010-7-7 17:14:49 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom

睇黎兩個瓜女都.....
小寶 發表於 2010-7-7 12:29

吓?! 唔係化?! 因為小寶你見到瓜仔有啲黃呀?!
回復