積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324323 4062
may.sun 發表於 2010-7-21 13:59:29 |顯示全部樓層
回復 2943# JicJicmom

見得人la~~ 果然全部靚仔靚女bor
回復

may.sun 發表於 2010-7-21 14:03:15 |顯示全部樓層
咁熱...佢跳求雨舞定現化舞呀  

積媽,咁橋我最近又係打番手工皂呀,星期六打左迷迭香綠茶皂!
我想係淘 ...
muitau 發表於 2010-7-19 11:27

點解叫打番手工皂呀??
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:47:12 |顯示全部樓層
, 我都曾經有諗過就咁放係地度燒,
前日我仲清左d根同泥係地度晒
點知尋晚驚打風, 局 ...
miku 發表於 2010-7-21 13:25

地下啲磚唔夠堅會裂開架, 而且燒完野食個爐都黑忟忟啦, 何況地下咁大範圍?!
啲根呀枯葉呀我由佢放係個吉既大花盆到,由佢淋濕囉,好天晒番乾咪先同佢火葬囉, 尋晚仲加咗一大扎食唔晒既龍眼枝葉同殼落去添, 我又唔急既, 有雨水沖沖唔惹蟻添呀 !
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:50:03 |顯示全部樓層
點解叫打打番手工皂呀??
may.sun 發表於 2010-7-21 14:03

做皂啲人係叫"打"架喎, 我估因為做皂時要將油類同氫氧化鈉溝埋再用打蛋器打發/攪, 好似整蛋糕打蛋白咁囉.
回復

cklife 發表於 2010-7-21 15:55:43 |顯示全部樓層
點解叫打打番手工皂呀??
may.sun 發表於 2010-7-21 14:03

因為唔打唔乖.....
回復

miku 發表於 2010-7-21 16:02:40 |顯示全部樓層
地下啲磚唔夠堅會裂開架, 而且燒完野食個爐都黑忟忟啦, 何況地下咁大範圍?!
啲根呀枯葉呀我由佢放係個吉 ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:47

我清出來果d係雜草果d根, d吉已經放左幾個月, 比佢地生長到仲茂盛過我d農作物呀, 所以咪連根拔起
扔佢係天台中間諗住晒死佢, 點知今日開始又落雨啦
回復

muitau 發表於 2010-7-21 16:11:25 |顯示全部樓層
因為唔打唔乖.....
cklife 發表於 2010-7-21 15:55

CK 你會唔會覺得走入來想傾種野, 點知又去返手工皂咁攪野咁呀 ?!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-21 16:12:26 |顯示全部樓層
miku , 妹頭~~
我唔忍得D野就咁HEA響度....( 可能有潔辟...=__=")
尋日下晝出街做完野, 喇喇林返屋企燒左一輪, 夜晚上天台又燒多一次, 所以至清得到.
我天台太多野喇, 唔清理下根本無地方可以再放野..... 大夫又EE哦哦 ....
回復

muitau 發表於 2010-7-21 16:12:39 |顯示全部樓層
我清出來果d係雜草果d根, d吉已經放左幾個月, 比佢地生長到仲茂盛過我d農作物呀, 所以咪連根拔起
扔佢係 ...
miku 發表於 2010-7-21 16:02

求其搵啲野裝住就得啦,不過而家都掉左咯, 唔緊要啦, 你知雜草長生長有...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 18:46:49 |顯示全部樓層
miku , 妹頭~~
我唔忍得D野就咁HEA響度....( 可能有潔辟...=__=")
尋日下晝出街做完野, 喇喇林返屋企燒左 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-21 16:12

哎呀...我同你相反...我好HEA架.....如果同你一齊住真做死你....
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-22 10:35:24 |顯示全部樓層
回復 2969# muitau

妹頭, MIKU ,早晨呀~~
我d什草開頭都係用大花盤裝住先, 心諗住燒草木灰前1-2日至倒出來曬乾~~
過多十日八日就立秋喇~~ 希望將小苗轉盤時, 佢地可以分解完成喇~
我尋日又移走多一隻花架了~~ 星期六日會度位> 買角鐵>砌檯面式菜架

打風唔成三日雨, 所以台長會不斷蒲頭?

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-7-22 10:36:25 |顯示全部樓層
回復 2970# cklife
cklife ,
咁又未必~~ 整好/ 執好左d地方, 我會好開心的~
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-22 11:16:30 |顯示全部樓層

正呀~有好多位呀~
回復

muitau 發表於 2010-7-22 11:25:06 |顯示全部樓層
回復  muitau
過多十日八日就立秋喇~~ 希望將小苗轉盤時, 佢地可以分解完成喇~
我尋日又移走多一隻花架了~~ 星期六日會度位> 買角鐵>砌檯面式菜架JicJicmom 發表於 2010-7-22 10:35

早呀積媽,早呀咁多位!!
你唔提都唔記得立秋喇又...我相信你會全方位報導角鐵檯面式菜架既誕生過程架啦,擔定凳仔喇我add4icon
回復

農夫 發表於 2010-7-22 11:34:28 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭, MIKU ,早晨呀~~
我d什草開頭都係用大花盤裝住先, 心諗住燒草木灰前1-2日至倒出來曬 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-22 10:35

真係清簡左好多呀,
積媽立秋後會種咩?
回復

cklife 發表於 2010-7-22 11:42:25 |顯示全部樓層
積積媽

正呀~有好多位呀~
BanbieChan 發表於 2010-7-22 11:16

係囉..好空礦呀.......
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-22 12:28:11 |顯示全部樓層
各位好~
我之前種0既種類太多太濫, 成本效益又低. 變成好多野響度又無乜用 ( 如福祿桐呢類觀葉植物)
打風落雨又要搬餐死, 所以黎緊會將呢類野"整"走佢~ ( 送比人/放去樓下管理處或娘家)
日後方向會主要係種瓜菜類 , 同埋一D唔多需要點打理0既球根 ( 風雨蘭, 秋冬植0既酢醬草等等) 香草.
我整0既菜架, 會類似相入面中間呢隻角鐵架咁, 上層放菜盤, 下層放吽泥桶 / 堆肥箱.
而家唯一要考慮0既係, 角鐵架高度係幾多.
如果要預埋防虫網, 我估要成1.7米或以上 (我主要唔想攣腰嘛 ... 我身高都165 , 無170以上點得 ?)  
如果唔整高身角鐵架 , 就要響菜盤度做功夫, 每一隻菜盤去造防虫網架. 功夫多左但好似會彈性好多......
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-22 12:29:38 |顯示全部樓層
回復 2975# 農夫

農夫,
今年秋播名單:
彩色蘿蔔 , 沙律菜, 綠芥蘭頭, 皇帝菜
小量車厘茄 同 辣椒.
回復

農夫 發表於 2010-7-22 14:16:48 |顯示全部樓層
回復 2977# JicJicmom

我讚成每個菜架做防蟲工功,因為夠靈活.
回復

農夫 發表於 2010-7-22 14:19:16 |顯示全部樓層
回復  農夫

農夫,
今年秋播名單:
彩色蘿蔔 , 沙律菜, 綠芥蘭頭, 皇帝菜
小量車厘茄 同 辣椒. ...
JicJicmom 發表於 2010-7-22 12:29

我都跟你,不過會種埋薯仔.
另:落神係唔係秋播?
回復