積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324339 4062
JicJicmom 發表於 2010-5-23 10:47:32 |顯示全部樓層
回復 2780# 花園仔

你啲<無花果兄弟>又幾大舊啵, 我棵嘢仲有两姊妹, 好似奀妹大大吓停止發育噉呀!
=====================================================
老師早上好~~~
我覺得無花果中意晒多過中意水. 呢一排落雨陽光少, 我估係咁所以唔多大.
以前積媽娘家0既無花果樹係種地0既, 大雨大水時搬唔走, 無耐d葉就會又黃又啡然後掉光.     
只要當年0既2-4月間經常落大雨, 0個一年棵樹就會做光頭仔,無葉又少果. 但一到秋冬, 佢又會發狂咁標新葉.
積媽而家種盤, 一落雨就會將佢移去花棚下, 盡量唔好比佢淋到太多雨水. 但一無乜陽光, d果果都係好似比人點左穴咁, 唔郁又唔大架.
下星期天文台話會轉晴, 老師0既兩姊妹可能又會變網球喇 ~
回復

paulpaul 發表於 2010-5-23 11:33:20 |顯示全部樓層
今日的照片~~ ^^
由此可見, 大家會明白點解今年積媽天台虫 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-21 18:57

原來你天台養雀
我天台都有雀屎, 又有蟲
我接受唔倒囉
回復

zero1 發表於 2010-5-24 09:50:03 |顯示全部樓層
積媽,我棵無花果出左粒豆鼓甘大的果果,請問要lup袋嗎?
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-24 10:19:38 |顯示全部樓層
回復 2782# paulpaul
阿棵棵, 我之前由得D雀食虫, 食到咁上下就掛D CD 碟出去嚇走佢地......
針無2頭利架喇...... 唯有日日洗雀屎. 到咁上下, 又收起D CD 碟放佢地入黎 all they can eat 囉.
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-24 10:20:58 |顯示全部樓層
回復 2783# zero1
早晨呀 ZERO1 ,
豆豉咁大我就無LUP袋, 到乒乓波咁大就要LUP . 果皮有少少紫紅紋 , D雀就會黎食架喇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-24 10:26:53 |顯示全部樓層
呢2日都陸續有囡囡花睇 .....
妃子之後就係佢(白長青瓜)喇~

頭細身大的K形水果黃瓜比左阿娘食了~~ ( 個磅壊左, 唔知有幾重...我估不足一磅.)

無花果應該今晚可以食得了....

娘家鄰居送左一隻蕃薯苗比我, 請問有人種過嘛 ?

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-5-25 09:57:32 |顯示全部樓層
今早拍的照
白長青瓜..... 我想我要整少一兩隻.....

CATCAT牌黃色甜椒轉色了

夜香花

薄荷

尋晚收左2隻無花果比阿娘食了~~~

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-5-25 10:13:58 |顯示全部樓層

早晨呀~我今朝咁啱睇到一個無花果鴨胸食譜呀~
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-25 10:22:01 |顯示全部樓層
就係呢個喇~烤焗鴨胸伴夏日沙律~

回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-25 23:21:43 |顯示全部樓層
今早拍的照

CATCAT牌黃色甜椒轉色了

夜香花

薄荷

尋晚收左2隻 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-25 09:57

積媽,

我嗰兩棵比雨打到120度瞓底咗.......而家得返個頭咋,念住由佢再生過......

同埋您隻椒椒有啲似心型,好可愛呀!
回復

小寶 發表於 2010-5-27 00:59:33 |顯示全部樓層
回復 2787# JicJicmom

今早拍的照
===================
積媽好!
依小寶經驗, 如果真係唔得的佢地會自然變黃, 另外你果隻碟......夠竟直徑有幾大? 碟和果唔合比例呀~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-27 10:07:05 |顯示全部樓層
回復 2790# Cat@.@
CATCAT 早晨呀~~
下次再種甜椒 , 你比D竹仔佢靠一靠, 好好多架~
隻椒椒今日轉左3/4黃色了~ 我估聽日收得喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-27 10:08:15 |顯示全部樓層

回復 2791# 小寶

小寶早晨呀~ 我都唔得閒理佢 ~~ 由佢順其自然囉~~ 有1條已經開始吹波咁脹緊~
裝隻無花果碟碟, 係豉油碟黎架咋~~ 2寸直徑左右喇~ XDDDDDDDDDD
呢一隻無上次咁大, 因為同一枝有3隻果. 另一分枝有5隻出緊來......
回復

惡姨 發表於 2010-5-27 14:22:14 |顯示全部樓層
積媽,我棵翠妃都仲係奀之之咋, 可能個惡田種左太多野太密喇, 上星期日先移開左翠妃, 希望佢快高長大啦, 因為我冇乜時間喇...
回復

小喇叭 發表於 2010-5-27 22:57:01 |顯示全部樓層
我都好想種無花果, 因為我勁鍾意食, 不過買又好貴, 唔知無花果難種ma? 邊度有種子或苗賣呢??
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-28 11:10:06 |顯示全部樓層
回復 2795# 小喇叭
小喇叭早晨~~
無花果我都係響花墟賓賓度買苗黎種 , 個人感覺唔係太難種, 你都可以去花園仔老師0既帖度搵一下資料.
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-28 11:22:17 |顯示全部樓層
今早收了catcat牌黃色YATE甜椒
( 呢隻種得過呀.....)

韭菜花

白長青瓜

六瓜連珠, 我估得2隻收成.

翠妃苦瓜囡開始出來了....

一些下種2星期的辣椒陸續發芽了....

羅馬生菜快可收種子了...
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-28 12:35:40 |顯示全部樓層
回復 2786# JicJicmom
K 形水果黃瓜, 阿娘用來做肉絲煮青瓜+MONSE牌芹菜, 好香呀 .....
水果黃瓜煮極都仲係脆口的, 煮唔爛架~
回復

miku 發表於 2010-5-28 12:54:29 |顯示全部樓層
jicjicmom

你果個六連珠既青瓜好正呀
我而家果棵仲係小棵咋
佢地可唔可以勁晒ka
我而家放左佢係朝早唔晒, 下午先來晒既地方
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-28 13:11:50 |顯示全部樓層
回復 2799# miku
MIKU ~~~
我D瓜剛好相反, 放響早上+中午晒, 2點後晒唔到0既地方.
一落雨佢地會大得好快. 但又好易有白粉 , 風大就易燶邊 .
回復