積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324340 4062
miku 發表於 2010-5-28 13:28:30 |顯示全部樓層
回復  miku
MIKU ~~~
我D瓜剛好相反, 放響早上+中午晒, 2點後晒唔到0既地方.
一落雨佢地會大得好快. 但 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-28 13:11

白粉病真係好煩ka, 成日都野到周圍都係
我而家d瓜都只係小苗咋, 仲未比佢地上架爬, 不過我又再培左絲瓜同埋胡蘆瓜, 仲有茄子同埋西瓜, 哈蜜瓜,
諗住大量種植, 起碼都有得食, 不過係唔夠盤.仲未得閒入貨
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-7 10:18:37 |顯示全部樓層

因為舊年家中有要事忙, 所以響園藝工作上出現"斷層" , 今年春播成績差左好多.....
泥土太貧瘠 , 堆肥用哂又無再堆....... 結果:
瓜類開出來的花果, 又細又少又易掉/ 枯 ;
上一年種苦瓜位置 , 被朱頂蘭用左, 今年種唔到雷公仔了 ;
翠妃苦瓜因為泥土唔好, 結出來的瓜好細隻. 上一年成尺長瓜瓜不復見......
所以, 積媽而家決定休耕. 用呢幾個月重新規劃過天台, 處理過所有的泥土 , 繼續上年未有實行的堆肥箱(舊膠衣箱)計劃 , 同埋規劃檯面式種植.
第一件事就要先處理好泥土 ~~ 多謝小寶送我一大堆膠桶, 昨日返到屋企馬上開工:

清理哂所有花盤舊泥出來, 加石灰+甲殼素+茶籽粉(殺虫) + 豐收一號撈好後, 按照花園仔老師0既資料, 加入腐熟發酵好的花生麩水:
先放好1/3泥入桶, 澆一圈花生麩水 ; 再放入第二層 1/3 泥土, 又再澆一圈花生麩水, 然後放上最後1/3層泥蓋面.
待今次春播的瓜瓜都收工後, 就會再處理好其他0既泥, 第二次吽0既呢一批泥, 就會加入埋草木灰一齊吽.
由而家到秋播, 仲有2-3個月,我想應該夠時間0既.....
早前留種的沙律生菜, 都清理好了, 先掛起佢地等乾左之後就採收種子....

雖然要休耕, 但都仲有少少野睇~
小寶牌hot lemon chilli pepper

南薑

花老師牌細香蔥
( 一盤自己 ,另一盤已送比catcat)

評分

查看全部評分

回復

花果山 發表於 2010-6-7 12:09:50 |顯示全部樓層
因為舊年家中有要事忙, 所以響園藝工作上出現"斷層" , 今年春播成績差左好多.....
泥土太貧瘠 , 堆肥用哂 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-7 10:18

積媽,你好!
想請問你,一個膠衣箱既泥,大約會放幾多豐收一號做基肥呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-7 12:30:18 |顯示全部樓層
回復 2803# 花果山

花果山,
我用豐收一號都係求求其其的, 比例大約係1(豐收一號) :4 OR 5 (泥)咁上下.
但其實響個包裝袋上面都有指引教你用幾多份量的~~你跟佢個比例去撈會好D.
回復

花果山 發表於 2010-6-7 14:27:00 |顯示全部樓層
回復  花果山

花果山,
我用豐收一號都係求求其其的, 比例大約係1(豐收一號) :4 OR 5 (泥)咁上下.
但其 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-7 12:30

唔該晒積媽!因為我除番個包裝說明,所要份量好似好小咁.所以就請教吓積媽
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-7 14:51:44 |顯示全部樓層
回復 2805# 花果山
哎呀, 我睇漏左野..... 你用豐收一號做基肥, 我好少用佢黎做基肥架, 通常都係追肥.
回復

花果山 發表於 2010-6-7 15:09:13 |顯示全部樓層
回復  花果山
哎呀, 我睇漏左野..... 你用豐收一號做基肥, 我好少用佢黎做基肥架, 通常都係追肥. ...
JicJicmom 發表於 2010-6-7 14:51

積媽,因為我無咁多地方吽泥,老公鐘意上天台飲咖啡同睇報紙,所以要留番d地方俾佢.
噚日佢先問我:你攪咩呀add3icon 點解有陣陣嗅味咁既... (吽咗兩桶)
所以想試吓就咁用豐收一號做基肥,睇吓得唔得囉
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-7 16:21:12 |顯示全部樓層

回復 2807# 花果山
我吽泥, 都會用一D密封0既存器去吽. 我都怕有味道會影響鄰居 , 所以會用洗衣粉桶/ 膠衣箱去吽. 洗衣粉桶就絕對密封. 膠衣箱呢, 我會加番D類似保鮮紙0既"拉伸膜"響面 (響D書店/包裝用品文具店有售) 至再KUM蓋. 因為相對黎講我覺得膠衣箱無咁存氣.
人人0既天台都唔同規畫, 你要搵個地方去放呢D吽泥筒, 而又唔會影響他人0既. 我就會放響最通風0既方向, 大風一吹, 乜味都無喇~
豐收一號係牛屎肥來, 我都唔知佢會唔會有味, 因為我未試過呀.
你可以去參考下花園仔老師的帖:
http://www.hkplants.com/thread-11235-148-1.html
唔吽泥, 都有其他方法的.

評分

查看全部評分

回復

花果山 發表於 2010-6-7 17:07:05 |顯示全部樓層
回復  花果山
我吽泥, 都會用一D密封0既存器去吽. 我都怕有味道會影響鄰居 , 所以會用洗衣粉桶/ 膠衣箱去 ...
JicJicmom 發表於 2010-6-7 16:21

真係唔該晒積媽..仲搵埋資料出嚟add14icon
我係用紅A桶吽,等我都試吓搵膠膜冚冚佢先
謝謝積媽add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-8 23:29:00 |顯示全部樓層

今日下午早左收工, 返西貢娘家整左一堆好野 : 草木灰~
因為聽日好似會落雨喇, 所以見到門口一大堆乾葉 , 順便燒埋佢, 清垃圾防水浸+堆肥一舉兩得~
登登登 !
R1022294 (Small).JPG
成盒有一磅重呢 ~
R1022295 (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2010-6-9 09:25:00 |顯示全部樓層
回復 2810# JicJicmom

醒目呀積積媽~~~
今日真係落雨喎~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 09:36:08 |顯示全部樓層
回復 2811# 小寶

早晨呀小寶~~~
我地以前住開鄉下地方, 成日都要睇天做人喇, 所以會唔會落雨, 望下海面 / 山頭,都會估中 7-8成. 尋日響娘家睇到海面水氣好重,山頭灰灰藍藍咁, 見有D時間, 咪攪攪佢囉~
尋日都係燒左10分鐘左右, 成大袋草木灰了~~
回復

小寶 發表於 2010-6-9 09:40:08 |顯示全部樓層
回復 2812# JicJicmom

嘩,聽到都好開心, 我果度剪草都好幾次,都唔知點解仲未用過草灰
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 09:48:20 |顯示全部樓層

回復 2813# 小寶
小寶太忙了~ 我要快D拎本堆肥書比你睇 .......
今年秋播想種七彩蘿蔔 / 白蘿蔔 呢D塊根類0既野, 所以想整好D泥佢~~
回復

小寶 發表於 2010-6-9 10:06:36 |顯示全部樓層
回復 2814# JicJicmom
唔係呀, d草好難燒得著,同燒得慢囉~
回復

花園仔 發表於 2010-6-9 10:11:11 |顯示全部樓層
回復 2811# 小寶
醒目呀積積媽~~~
今日真係落雨喎~~
==================

小寶, 積媽及大家好!

梗係啦! 積媽有私家天文臺吖馬, 職員又多....
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 10:13:06 |顯示全部樓層
回復 2816# 花園仔
老師早晨呀~~ add7icon
我家大夫而家日日上天(文)台度巡視, 睇下"職員"有無返工~ add4icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 10:14:58 |顯示全部樓層
回復 2815# 小寶
小寶,靜雞雞話你知..... 其實呢, 係我好懶.....成半年無掃過娘家出面地方....成地落葉.....add7icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-9 10:25:08 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
唔係呀, d草好難燒得著,同燒得慢囉~
小寶 發表於 2010-6-9 10:06

小寶, 積媽及大家好!

梗係啦! 積媽有私家天文臺吖馬, 職員又多....
花園仔 發表於 2010-6-9 10:11

回復  花園仔
老師早晨呀~~  add7icon
我家大夫而家日日上天(文)台度巡視, 睇下"職員"有無返工~  add4icon
JicJicmom 發表於 2010-6-9 10:13

早晨呀~大家好,今朝好熱鬧啊~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-9 10:33:30 |顯示全部樓層
回復 2819# BanbieChan

早晨呀公主~~~~ ^^
回復