積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324350 4062
may.sun 發表於 2010-5-19 17:56:38 |顯示全部樓層
回復 2756# JicJicmom

有得收巳經好近喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-19 23:28:34 |顯示全部樓層
響賓賓度買0既噴水壺, 幾重身下.
買左2隻 ~~ 橙色貴d , 粉紅色平d
R1021975 (Small).JPG
橙色呢隻可以調較出水量
R1021970 (Small).JPG
打氣裝置
R1021972 (Small).JPG
尋晚仲浸左好多麩水~
R1021974 (Small).JPG
回復

miku 發表於 2010-5-20 15:13:11 |顯示全部樓層
JICJICMOM

你浸左咁多麩水呀
由排用呀
我咁耐都冇浸過
好怕臭親格離屋
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-20 23:37:25 |顯示全部樓層
回復 2763# miku

miku ~~ 我好同意浸麩水呢家野都要睇下有無影響鄰居 ~ 因為我同隔離天台係隔開0既, 我至敢用 / 浸麩水.
以前剛學種野, 施完肥第二日都要同管理員叔叔講聲 , 以免人家誤會 / 反感.
以前住村屋, 邊使咁呀....
回復

miku 發表於 2010-5-20 23:44:45 |顯示全部樓層
回復  miku

miku ~~ 我好同意浸麩水呢家野都要睇下有無影響鄰居 ~ 因為我同隔離天台係隔開0既, 我至敢用  ...
JicJicmom 發表於 2010-5-20 23:37

我都係住村屋
但係係住果d同格離屋相連果種
同對面又好近喎, 真係少少味都比格離聞倒ka....
所以.....我都好怕影響倒人
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-20 23:47:58 |顯示全部樓層
miku , 同人家孖天台又係要有d避忌.....
尤其係人地個天台空匡匡咩都無 ( 人地唔種野, 就真係唔知麩水係乜架喇.....)
回復

miku 發表於 2010-5-20 23:54:44 |顯示全部樓層
我果度十幾座, 但係好多座天台都空匡匡乜都冇ka
得3, 4伙人係會係天台種野, 真係浪費晒咁大既天台
不過我以前未種毒之前, 我個天空都係吉ka
乜都冇, 得一個bbq爐咋
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-21 00:46:50 |顯示全部樓層
早前響衫兄度買左一隻"甲殼素" 黎試下. 今次準備作為新種辣椒 (花老師靚椒, 七彩靚椒, 及一些外國品種辣椒) 基肥之用.
效果未知, 因為第一次用.
大家都可以研究下 :
R1021976 (Small).JPG
R1021978 (Small).JPG
R1021980 (Small).JPG
R1021981 (Small).JPG
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-21 00:54:23 |顯示全部樓層
回復 2768# JicJicmom

積媽,

我聽日會去三兄,等我又買返包先!!!
回復

孖吉 發表於 2010-5-21 01:05:49 |顯示全部樓層
以前一直都係響10蚊店同日X城買噴水壺 , 但大部份都無玩得幾多次, 就用唔到.
10蚊店0既, $10/ 隻係個噴咀 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-19 10:49

你講果幾隻我都用過,完全同意,都係咁樣壞法。

之前唔知 BUN BUN 果隻有得較水量,下次去睇吓先
回復

孖吉 發表於 2010-5-21 01:19:47 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
以前一直都係響10蚊店同日X城買噴水壺 , 但大部份都無玩得幾多次, 就用唔到.
10蚊店0既, ...
花園仔 發表於 2010-5-19 16:13

花老師,我都有睇個帖呀,就係奇怪點解無端端會冇咗,而家明白哂。

你個設計好呀add6icon ,之但係技術要求高好多。接駁位在下面,如果手工唔好係比較容易漏水咖!
回復

花園仔 發表於 2010-5-21 12:58:51 |顯示全部樓層
回復 2771# marcuslee
花老師,我都有睇個帖呀,就係奇怪點解無端端會冇咗,而家明白哂。
你個設計好呀 ,之但係技術要求高好多。接駁位在下面,如果手工唔好係比較容易漏水咖!
===================================================

marcuslee 好!
請大家上網用<澆水器>搜尋, 咪知<淋水壺>製作原理特質囉!
唔係隨你鍾意上又得下又得亂黎嘅, 要有設計理念及數據架!

睇吓啦:

http://hk.image.search.yahoo.com ... ;fr=FP-tab-web-t-ac

http://www.google.com.hk/images? ... mp;oq=&gs_rfai=
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-21 13:45:29 |顯示全部樓層
我係大陸買嗰個打氣噴壺,比我跌爛咗個咀。本來諗住黏番,但點知唔見埋,超唔開心啊!
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-21 18:57:59 |顯示全部樓層
今日的照片~~ ^^
無花果兄弟 , 一有太陽,佢地就會快高長大~~

由此可見, 大家會明白點解今年積媽天台虫害少左...

catcat牌黃色甜椒好似要轉色了...

紅小潺2兄弟 ( 要乖乖呀~~ 移民去小寶度就發大達了.....)

插枝2星期的花老師牌蕃薯苗又生到叭叭聲

台長又出來了......

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-5-22 10:23:05 |顯示全部樓層
今早發現翠妃有囡囡了.....

送上紫到發黑的黑堇....

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-5-22 10:26:51 |顯示全部樓層

小心養雀為患呀~
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-22 10:26:56 |顯示全部樓層
積媽,你比我株翠妃,我種c咗…
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-22 10:49:47 |顯示全部樓層
回復 2776# BanbieChan

公主早晨呀~
上年我掛CD嚇雀, 就攪到成天台都係虫. 2棵紫蘇有成過百條虫 .... 墜到棵野彎哂....( 好嚇人...)
今年唔嚇雀, 咪唯有包好D瓜瓜果果囉.....
我日日都有用水洗天台石駁D雀屎 .

Alison ~~
我仲有種子, 要不我秋播留比你 ? ( 我估你天台太大風? )
回復

miku 發表於 2010-5-22 13:23:36 |顯示全部樓層
今早發現翠妃有囡囡了.....

送上紫到發黑的黑堇....
JicJicmom 發表於 2010-5-22 10:23

你棵黑堇好靚呀
我呢幾日棵風雨蘭都開花呀, 種左一季啦, 好開心^^
我今年都有種翠妃, 不過只係小苗咋, 都唔知要等到幾時先可以出花....
回復

花園仔 發表於 2010-5-22 22:00:13 |顯示全部樓層
回復 2774# JicJicmom
今日的照片~~ ^^
無花果兄弟 , 一有太陽,佢地就會快高長大~~
===========================

積媽好!

你啲<無花果兄弟>又幾大舊啵, 我棵嘢仲有两姊妹, 好似奀妹大大吓停止發育噉呀!
回復