積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324348 4062
JicJicmom 發表於 2010-5-14 11:38:31 |顯示全部樓層
公主:
你咁快擦牙呀?? 呢2條之後, 仲未發現有囡囡耶.....
肥寶寶, 吉祥:
係架, 好香青瓜味呀~~ 今早清潔阿姐同阿大肚同事都話好香, 佢地話唔知原來青瓜係有香味的~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-14 11:39:10 |顯示全部樓層
回復 2740# 肥寶寶
肥寶寶, 祝你一切順利~~~ 無事無幹!!add6icon
回復

miku 發表於 2010-5-14 12:57:55 |顯示全部樓層
有瓜襯嫩食 之 Y 牌白長青瓜~~~ 多謝小寶上一年寄種子比我~~ ^^
JicJicmom 發表於 2010-5-14 10:40

jicjicmon

好可愛既白色肥青瓜kaadd6icon, 味道係點ka
我上星期先開始我今年既春播  (遲左少少)
我都有種白色青瓜,
我好鍾情於白色既農作物ka
好似白茄子, 白苦瓜咁add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-14 13:40:51 |顯示全部樓層
heehee ~~ miku , 有心唔怕遲喇~~~ 夏天都係種瓜0既時候, 都唔叫遲0既~~ 我尋日都下左d辣椒種子~~ 一齊努力喇~~ add7icon
今年無種白茄子, 白玉苦家 同 節瓜都發唔出 , 只係種左珍珠苦家 , 檸檬青瓜 , 刺青瓜, 同埋白長青瓜~~~ 可能會再種紫茄子 , 因為舊年經驗, 茄子好受到熱 ( 一定要夠水比佢) , 夏天種真係一流呀~
回復

月光光 發表於 2010-5-14 14:32:28 |顯示全部樓層
積媽,我都覺得節瓜同白苦瓜,仲有白茄子都好難出,唔知係咪天氣問題呢
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-14 14:41:03 |顯示全部樓層
回復 2745# 月光光
月光光~~~
我都唔知呀 , 今年放左成2X盤種子, 得番6-7盤有野睇 .
尋晚我下左D辣椒種子 ( 要佢地發芽仲耐..... ) 唔知有無一半發得出......
回復

miku 發表於 2010-5-14 15:53:32 |顯示全部樓層
我培左好多種子
呢幾日天氣好, 都出左好多呀
但係得苦瓜唔發芽喎
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-14 16:21:26 |顯示全部樓層
公主:
你咁快擦牙呀?? 呢2條之後, 仲未發現有囡囡耶.....
JicJicmom 發表於 2010-5-14 11:38

我唔心急嘅~不過最好快囉~
回復

肥寶寶 發表於 2010-5-14 22:36:42 |顯示全部樓層
回復  肥寶寶
肥寶寶, 祝你一切順利~~~ 無事無幹!!
JicJicmom 發表於 2010-5-14 11:39

依家已經開始禁食了。
明天一早就可以去檢查了,希望咩菌都冇啦!

要大家擔心,唔好意思。
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-16 23:07:32 |顯示全部樓層
今日星期日, 又可以日光日白影番d相 ~~
花老師牌細香蔥開0既花好靚呢 ~~

苦瓜仲未有囡囡出現呢  
回復

肥寶寶 發表於 2010-5-17 12:57:03 |顯示全部樓層
今日星期日, 又可以日光日白影番d相 ~~
花老師牌細香蔥開0既花好靚呢 ~~

苦瓜仲未有囡囡出現呢  
...
JicJicmom 發表於 2010-5-16 23:07

d花好靚呀!!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-18 11:38:04 |顯示全部樓層

回復 2750# JicJicmom
積積媽....我果棵苦瓜都有好多公花...不過突然走左兩隻瓜仔出尼...我到而家都未見過畏花係點...
另外我想請教一下你O既夜香花係咪用盆種O架呢??因為我買左一盆番尼唔係好識點處理...用長膠盆可以嗎??

p.s.:CHIVES的花花好靚呀...我果D仲係得好幼O既蔥...唔知要唔要耐唔耐剪下佢O架呢??
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-18 13:26:04 |顯示全部樓層

BTG-CARMEN , 早晨呀~
我盤夜香花係用一隻八寸圓盤種, 但我都唔知會唔會細得滯, 因為佢都上左架, 所以都費事換盤住, 等秋後才算帳~ XDD
我種響天台, 向東南, 全日照, 不過都係早上8AM-1PM 呢段時間會照到太陽, 之後都唔係直曬 . 盤0既位置係不大見光/ 曬, 所以泥土可以保持濕潤一段時間. 夜香花要比佢爬的. 我比佢爬上我個花棚度, 到咁上下就用小包膠鐵線幫一幫佢, 等佢上左棚頂, 就由得佢自由發揮喇~
如果用長膠盤, 我覺得3尺長0個隻都可能夠用.....卦~要睇下佢D根系如何囉 (我都唔大知呢....) ~ 但睇左好多版友仔經驗, 用盤種通常用8-10寸盤就一定無死0既~~
你買番來的夜香花, 要轉盤轉泥, 比段時間佢適應下先~~
chives 我睇老師0既帖, (好似) 都係教要貼泥面剪黎食. 之後生出來的, 就會生得企身又企理~ 你都係去刨下帖會好D , 我成日都會記錯野......
希望幫到你喇~~~
回復

may.sun 發表於 2010-5-18 13:57:45 |顯示全部樓層
heehee ~~ miku , 有心唔怕遲喇~~~ 夏天都係種瓜0既時候, 都唔叫遲0既~~ 我尋日都下左d辣椒種子~~ 一齊努力 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-14 13:40

白玉苦家 同 節瓜都發唔出~~~~ 我幫到手~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-18 15:41:54 |顯示全部樓層
回復 2754# may.sun
多謝呀美新BABY ~~
呢2星期公司忙左D , 過埋下星期我地約食飯喇~~ ^^ 好耐無見過你喇~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-19 10:23:11 |顯示全部樓層
昨日發現, 有一隻無花果原來食得喇.....
終於食到無花果了~~ ^^
雖然無老師0既網球咁利害, 但好歹都係一隻乒乓波~~ add7icon

好清甜多汁呢~~ add4icon

飛碟一號

飛碟二號

紅生菜花花~~~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-5-19 10:49:27 |顯示全部樓層
以前一直都係響10蚊店同日X城買噴水壺 , 但大部份都無玩得幾多次, 就用唔到.
10蚊店0既, $10/ 隻係個噴咀出問題. 唧左幾次就再唧唔出. 另外有隻 @$30/隻 , 透明樽身打氣泵款式, 呢隻用得耐少少, 但都係約3個月就玩完.
X本城仲衰, 我買0既要成30蚊一隻, 打氣泵款式, 用得1-2個月, 樽口會裂開
於是尋日響賓賓, "斥巨資" 買左2隻意大利噴水壺, 即管試下佢得唔得.
一隻係打氣泵款式(@$135), 另一隻係普通唧咀款式 ($27) .
回復

花園仔 發表於 2010-5-19 16:13:21 |顯示全部樓層
回復 2757# JicJicmom
以前一直都係響10蚊店同日X城買噴水壺 , 但大部份都無玩得幾多次, 就用唔到.
10蚊店0既, $10/ 隻係個噴咀出問題. 唧左幾次就再唧唔出. 另外有隻 @$30/隻 , 透明樽身打氣泵款式, 呢隻用得耐少少, 但都係約3個月就玩完.
X本城仲衰, 我買0既要成30蚊一隻, 打氣泵款式, 用得1-2個月, 樽口會裂開
於是尋日響賓賓, "斥巨資" 買左2隻意大利噴水壺, 即管試下佢得唔得.
一隻係打氣泵款式(@$135), 另一隻係普通唧咀款式 ($27) .
=====================================

積媽好!
睇見你種嗰啲嘢樣樣都咁靚真係好開心嘞!

講起噴水壺真係一門學問黎架, 無論係設計或製造都好複雜嘅.
就算只係用家都有研究研究嘅寬廣空間, 睇吓積媽點對應咪知囉!

我曾體工具版嗰篇DIY噴水壺帖子度發表過唔同意見,
點知個個網友大讚特讚樓主, 我見勢色唔對咪刪帖走頭啦, 嘻嘻!
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-19 16:59:57 |顯示全部樓層

回復 2758# 花園仔
睇見你種嗰啲嘢樣樣都咁靚真係好開心嘞!
講起噴水壺真係一門學問黎架, 無論係設計或製造都好複雜嘅.
就算只係用家都有研究研究嘅寬廣空間, 睇吓積媽點對應咪知囉!
我曾體工具版嗰篇DIY噴水壺帖子度發表過唔同意見,
點知個個網友大讚特讚樓主, 我見勢色唔對咪刪帖走頭啦, 嘻嘻!
==================================
多謝老師光臨呀~ ^^
老師你有所不知.....積媽種0既野, 都只係夠膽影張大頭相出來呃下收視~~~ 整棵植株都係醜怪仔唔見得人呢......
之但係一食到D收成, 又真係好鬼開心~ XDDD (睇到我阿娘食到D青瓜之後, 笑到好似懷春少女咁就知喇.... add7icon )
講番噴水壺, 上次外遊無時間搵到心儀0既水壺, 唯有托阿姨+姨丈去開幫我睇睇~ 響香港就用番細細隻呢D先.
尋日響賓賓, 我都有問店員, 點解我用開D水壺會咁爛法, 係唔係同我無倒走壺內0既水有關 ? 店員都覺得應該唔係原因, 因為佢地都係日日用, 日日都有水響入面放過夜. 隻壺都用左成年幾了..... 咁我即管買來試試.
種左成年幾(就黎2年)野 , 我好相信工欲善其事, 必先利其器. 如果一樣野係好+襟用,真係值得投資架~~~如果我KEEP住買 $30/隻水壺, 3個月用一隻 , 一年買四隻, 都要 $120呀~~ 如果$135 係用得上一年半載, 都OK呀~~ 我最主要用噴水壺黎噴發芽種子/小苗/芒類植物 , 所以一直都搵緊一隻又襟又好用的噴水壺.
本想今早拍照, 但老人痴呆乜都無做, 響天台捉左幾條虫就喇喇聲走落樓返工了..... 今晚再上傳照片喇~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-19 17:48:43 |顯示全部樓層
做左成日功課 , 眼都花喇~~ 放工去行下街街先~~ ^^
回復