實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18746 192
yannes 發表於 2009-3-8 18:50:16 |顯示全部樓層
現在我的茄子都長大了一點...但都係青青地咁既色...唔知佢幾時會變返紫色...
為什麼不發芽??是不是種子的問題??
回復

lips2567 發表於 2009-3-9 10:13:55 |顯示全部樓層
唔會咁快變色吧??點都生到食得GE SIZE先啦~
回復

yannes 發表於 2009-3-9 16:19:43 |顯示全部樓層
這個蚊貼是麻煩了小寶幫我寄來的!!好感謝你~
這2張蚊貼真的好痴...一分開佢,就痴住我個櫃...周圍痴住....真係好強!!!
是上星期放上的,現在都痴左幾隻了!!!

是小寶幫我買的蚊貼~!!

是小寶幫我買的蚊貼~!!
回復

yannes 發表於 2009-3-10 09:15:30 |顯示全部樓層
這是今日早上影的...因手快快,所以影得唔係咁清...
現在茄B都係青BB咁款,唔知係唔係唔夠肥??要唔要3-4日落簿肥??我現在是1星期落一次古早肥數粒!
早上個月(好似)已經係盆邊落左2匙左右肉骨粉,唔知現在仲要唔要落??

茄子仲係青青地...

茄子仲係青青地...

同我的手指公差不多大,不過比我的手指幼一點...

同我的手指公差不多大,不過比我的手指幼一點...

茄B個pat都幾圓~^^

茄B個pat都幾圓~^^
回復

lips2567 發表於 2009-3-10 09:27:53 |顯示全部樓層
加油呀~!!
快d出黎俾我地食~
回復

yannes 發表於 2009-3-11 09:23:21 |顯示全部樓層
我的薄荷應該是陽光不足...因為佢生得超長...
感覺佢都好粗生!!!現在我都盡量放在有陽光的位置,希望能令佢健康一點!!!
今日是抽籤日,我抽的是花墟~唔知幾時知結果??好緊張呀~~

茄子全相!!

茄子全相!!

我的薄荷...

我的薄荷...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-11 16:13:50 |顯示全部樓層
你可以買"靚土"
農夫 發表於 2009-2-26 16:20

hello 我係新手黎架!
上星期五我先買左兩包靚土(又名培養土 25升$60)我都用淨半包咋!我尋日再去花墟度買靚土,今次姐姐叫我不如買包大包裝靚土仲好啦!之後我問佢幾多錢先,佢話$140喎!我即刻打左個突,即刻同姐姐講我要一包,因為係80升$140,您話底唔底呢?但我要楂車到佢舖頭羅先得了,因我買左好多野呀!好鬼死重呀!我仲要抬上三樓天台(即四層樓梯)累得好開心
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-11 16:18:06 |顯示全部樓層
donaldyh
平過德國黑泥喎,
德國黑泥70L$150呀~~

yannes
你棵薄荷都好大個喎,種左幾耐呀?
係邊隻品種呀?
回復

yannes 發表於 2009-3-11 17:01:25 |顯示全部樓層
donaldyh - 80升真的平好多喎!!!!我種埋這一輪我都會轉用一下靚土!!!
sammyzoe  - 同茄子同年~都是上年10月,原本好似一大堆草的...點知死下死下死淨小小了...這是花非花牌薄荷...詳細的...我都不是太清楚...要等花花回來先問到了~我現在試緊可否插種!!
回復

lips2567 發表於 2009-3-12 09:48:48 |顯示全部樓層
147# donaldyh

真係好抵wo~!!!搬得咁辛苦,辛苦晒你啦~!!
我都想買,不過用唔晒咁多........
回復

農夫 發表於 2009-3-12 12:35:16 |顯示全部樓層
終於守得雲開見月明啦.
呢paul係唔係花花比你?
定係你想放棄果盆?
回復

yannes 發表於 2009-3-12 12:57:10 |顯示全部樓層
想放棄果盆已經當晚掉左了......(因為當時好多花友/老師都說放棄好了...)
呢棵是上年同花花買回來的種子種起的~雖然未變色,都可以說是守得雲開見月明啦~
要謝謝各位花友/老師/花花的大大力幫助!!!!
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-12 15:56:39 |顯示全部樓層
無緊要啦,再種過囉.
回復

yannes 發表於 2009-3-13 12:42:42 |顯示全部樓層
這是今日早上影的,因為背光...唔係咁好睇....
現在茄B都大左好多了,不過唔知點解仲青青地...佢冇咁早熟???
佢現在仲有一點小花出緊~期待結多一個果~!!

背光中....

背光中....

清晰版~

清晰版~

小花花~

小花花~
回復

lips2567 發表於 2009-3-13 14:34:00 |顯示全部樓層
難道真係白茄子??
回復

yannes 發表於 2009-3-13 14:42:51 |顯示全部樓層
應該不會吧??佢啲花花都伙紫色架喎......
回復

yannes 發表於 2009-3-14 08:51:54 |顯示全部樓層
今日收到信喇~是花壚侯補~怏一點到27號睇下有冇機會呀~~~~!!!!
琴日聽小寶講茄子要的是肥/泥/陽光...肥我就1星期都有一次,泥...佢已經是最大盆...冇得再加泥,所以...這個就唔諗...(一定冇田種的好,用的是8號盆)...陽光,最近個天好似都唔多陽光,所以我同茄子轉一轉個盆,等個茄一有陽光可以直接哂到!!又睇下有冇關先!!!!

thx~小寶的提點!!!
回復

yannes 發表於 2009-3-14 09:06:44 |顯示全部樓層
這是琴晚影的通菜~今日早上已經發左4-5隻芽了!!!
聽花花說過約一個月就有得食喇~~HEHE!!!你地要快高長大喇~~
DSC07742 (Small).JPG
回復

lips2567 發表於 2009-3-14 09:46:01 |顯示全部樓層
我家有大澳蝦膏蝦醬,準備好等食佢~
回復

yannes 發表於 2009-3-14 11:41:22 |顯示全部樓層
我用腐"雨"就OK了.......蝦膏蝦醬...我麻麻......
回復