我的第一支蘭(迷你版)

作者: yannes 發表于 2009-1-15 13:08:17
3320 22
不知道是什麼名字的蘭呢??唔知新年前會不會開到花??
我是第一次種蘭花~請大家多多指教!!!!
DSC07090 (Medium).JPG
DSC07091 (Medium).JPG
freddywongdy 發表於 2009-1-15 13:33:29 |顯示全部樓層
市場種蝴蝶蘭呢!
比小小太陽同小小水, 新年前下面D蕾會開到.
努力!
回復

praestans 發表於 2009-1-15 15:34:22 |顯示全部樓層
好cute wo! 又唔"亞"位~
希望早日盛放~~
回復

小子 發表於 2009-1-15 16:44:37 |顯示全部樓層
好得意幾好
回復

yannes 發表於 2009-1-15 17:00:01 |顯示全部樓層
謝謝咁多位~希望新年前開得成花啦~
我就係貪佢細細棵唔阻"訂"~HEHE~不過...唔知$25/棵貴唔貴呢??
這是迷你品定係BB來架??
回復

TUPLIP28 發表於 2009-1-15 22:41:37 |顯示全部樓層
That is cheap, can not  get this price in singapore..
回復

praestans 發表於 2009-1-15 23:22:24 |顯示全部樓層
謝謝咁多位~希望新年前開得成花啦~
我就係貪佢細細棵唔阻"訂"~HEHE~不過...唔知$25/棵貴唔貴呢??
這是迷你品定係BB來架??
yannes 發表於 2009-1-15 17:00

應該不是BB啦~ BB應該未夠料開花~~
我覺得根本就是mini版蝴蝶~ 生長極應該都係咁上下大~
回復

littleicetea 發表於 2009-1-16 00:06:40 |顯示全部樓層
我都買咗ar~今日開第2朵花~第3朵開咗小小
回復

yannes 發表於 2009-1-16 09:46:54 |顯示全部樓層
TUPLIP28 : 係??咁我地就買得抵了~hehe~
praestans : 原來蘭花都有mini版~咁就好了~我家冇咁多位就最啱了!!
littleicetea : 你幾時買的??我的都仲未開呀....請問幾時先要落肥??
回復

貓貓 發表於 2009-1-17 17:21:54 |顯示全部樓層
我今日行過元朗英姐的檔口,都見到迷你版,真係好 cutie!
希望早日開花,花開富貴吉祥!!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-17 17:40:04 |顯示全部樓層
哈哈! 紅雙喜, 又幾好樣.
$25/棵, 好平啦!
回復

lips2567 發表於 2009-1-20 10:21:33 |顯示全部樓層
快D開花就好啦~好期待有開花相睇~!!
回復

yannes 發表於 2009-1-20 10:25:15 |顯示全部樓層

好開心~琴晚一回家就見到mini蘭花開左喇~~
同場加影公司的蘭花!!買左$1380~(好貴呀...)

18/1/09 仲未開

18/1/09 仲未開

19/1/09 過左一日就開喇!!!

19/1/09 過左一日就開喇!!!

已經知道是什麼樣的了~

已經知道是什麼樣的了~
DSC07320 (Medium).JPG

19/1/09 琴日公司買的大盆日本蘭花!!(裝飾前)

19/1/09 琴日公司買的大盆日本蘭花!!(裝飾前)

(裝飾後)

(裝飾後)
回復

lips2567 發表於 2009-1-20 10:29:06 |顯示全部樓層
好靚靚呀~~
開左閃光果張有點恐怖JE~
快D開多D啦~
回復

yannes 發表於 2009-1-20 10:51:55 |顯示全部樓層
貓貓 : 已經承你貴言~佢開緊第一朵喇~thx!!!
kwanyeehui : 諗諗下又真係好似好抵!!!
lips2567 :冇計...今日早上冇陽光...只好自己加閃光燈...不過佢本身唔恐怖就得啦~hehe~希望你的都早日花開富貴!!!
回復

貓貓 發表於 2009-1-20 11:10:08 |顯示全部樓層
雖然我都唔係好識,不過唔同產地的蘭花的價錢相差好遠。
我見到大陸蕙蘭香港賣 $188,韓國蕙蘭賣 $388,日本蕙蘭就賣 $2xxx。
唔識都係唔好玩咁大,係到偷下師學多 d 野先。
回復

kwanyeehui 發表於 2009-1-20 12:01:13 |顯示全部樓層
那些金色蝴蝶結同小香包繽紛有賣嗎?
星期五去花墟看看.
回復

yannes 發表於 2009-1-20 13:02:22 |顯示全部樓層
貓貓 : $1380的蘭花不是我的啦~是琴日老闆係花墟買回來的~我只玩MINI的已經好心足~
kwanyeehui : 金色絲帶係佢本身有的,小香包(膠來的)是屈店員要的...出面賣的都十分貴...如有時間可以去深水"土步"睇睇~果度都有好多架~不過唔知啱唔啱你心水......
回復

貓貓 發表於 2009-1-20 13:12:11 |顯示全部樓層
18# yannes

啊,你誤會了,我知那大盆蘭花是你老細買黎過年。
我唔係話你,我係話我自己要學多 d 野先 je,暫時唔敢買貴花。
回復

yannes 發表於 2009-1-20 16:24:40 |顯示全部樓層
哈哈~~不好意思~我誤會左TIM!!!SOR~~唔好咁客氣啦~你種嘢都好叻叻架!!!我有睇你農業版的哦~
HEHE~如果我老闆種到過左年唔要,我就可以帶回家~HEHE!!不過我最多只可以要2-3支....
回復

12下一頁