實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18745 192
yannes 發表於 2008-11-5 08:59:24 |顯示全部樓層

我又學人炒泥~

我係度見過有花友說炒下啲泥可以殺菌 , 而今次又係用舊泥 ,
所以想先少下佢應該會好一點的!!之後高人farfeifar又教我用a4紙燒左佢都溝泥都可以當基肥用的!!
咁我就試一試!!!不過我有做錯的步驟請大家指點!!!

先要準備gass,火鎗,鐵盒,廢紙及1條鐵枝

先要準備gass,火鎗,鐵盒,廢紙及1條鐵枝

先燒廢紙

先燒廢紙

再加翻用的泥,炒下燒下,再搞均就可以了!!

再加翻用的泥,炒下燒下,再搞均就可以了!!

用左7-11的思樂冰杯做羅勒新屋~

用左7-11的思樂冰杯做羅勒新屋~

已經好好將茄子及羅勒搬左新屋!!加映實仔的pat pat~

已經好好將茄子及羅勒搬左新屋!!加映實仔的pat pat~

要在這個角度先可以見到小小的羅勒...

要在這個角度先可以見到小小的羅勒...

這個角度是望唔到另一盆羅勒的

這個角度是望唔到另一盆羅勒的

茄子近鏡~

茄子近鏡~

再來多個~

再來多個~
回復

farfeifar 發表於 2008-11-5 10:50:50 |顯示全部樓層
整理得幾好啊~加油呀!
我盆薄荷比d街貓推林o左, 屎晒喇...
唉~~~~~
但我會再種過的!!!!!
回復

yannes 發表於 2008-11-5 12:51:02 |顯示全部樓層

回復 22# farfeifar 的帖子

你都唔好灰心呀~~~ 大家一齊努力啦~!!!!
回復

小寶 發表於 2008-11-5 20:57:15 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-11-5 08:59 發表
我係度見過有花友說炒下啲泥可以殺菌 , 而今次又係用舊泥 ,
所以想先少下佢應該會好一點的!!之後高人farfeifar又教我用a4紙燒左佢都溝泥都可以當基肥用的!!
咁我就試一試!!!不過我有做錯的步驟請大家指點!!! ...

我見到圖中"痴"住植物果D係毛毛定係蜘蛛網呀add3icon
回復

yannes 發表於 2008-11-6 08:35:18 |顯示全部樓層

回復 24# 小寶 的帖子

不是啦~...是實仔的毛毛來的...我已經不停整理...
但總是給毛毛纏上...而且只有茄子會被纏上,其他的都冇~
回復

yannes 發表於 2008-11-27 20:41:18 |顯示全部樓層

茄子好似有問題呀~~~!!!!

唔知點解,佢大左一點,葉都好大塊了...但底下的莖都好似冇變粗....
不過佢新出的莖(即上面)就變得粗了....是不是有問題???我要點做好??

下幼上粗。。。。。

下幼上粗。。。。。
回復

lips2567 發表於 2008-11-28 10:09:17 |顯示全部樓層
佢黑腳GE???
我D白菜都係咁WO~不過我已經加左泥埋佢入D啦~
回復

farfeifar 發表於 2008-11-28 10:45:43 |顯示全部樓層
茄子黑腳係正常架, 佢開始木質化啦嘛~
怕佢根位幼得滯咪加d泥law! 再大d就唔可以only落紅肥架喇,
因為我係三兄度睇到紅肥原來冇乜微量元素,(得氮, 磷, 鉀only)
如果想多d果果就要下d骨粉呢!
怕污joe就買阿斑比用開個隻高田牌粒粒磷肥喇!
回復

yannes 發表於 2008-11-28 12:03:16 |顯示全部樓層
好~等我今晚同佢加泥先!!!我之前是怕佢係有病啦....
好在是虛驚一場~~~謝謝2位~咁...佢大到什麼時候才用粒粒肥??
回復

lips2567 發表於 2008-11-28 12:13:08 |顯示全部樓層
我可以俾D高田牌粒粒磷肥你~我買左1包用唔晒~
我都有少少骨粉問題~我現在堆緊肥,加D落去係咪好D~?
回復

lips2567 發表於 2008-11-29 10:05:28 |顯示全部樓層
就作為我第1個post第100個回覆的紀念品啦~
小小心意~hehe
回復

yannes 發表於 2008-11-29 22:54:46 |顯示全部樓層
那我真的要謝謝回覆了你的花友囉~~HEHE!!!
回復

yannes 發表於 2008-12-4 09:55:00 |顯示全部樓層
聽左花友們的意見 , 1/12晚上已經加左泥!!!
不過個盆唔係好夠大.....所以不是埋得好深.....
而且地方有限...所以不能換更大的盆了......

加左泥了...不過個盆唔係好夠大...

加左泥了...不過個盆唔係好夠大...
DSC06602 (Small).JPG
回復

farfeifar 發表於 2008-12-4 15:33:51 |顯示全部樓層
ok架, 大有大種, 細有細種之嘛, 我有一棵茄子用5"盆都有2個茄子仔haha~
回復

yannes 發表於 2008-12-5 08:57:04 |顯示全部樓層
不過我啲泥蓋唔哂幼的部份....OK嗎??
回復

yannes 發表於 2008-12-5 13:06:43 |顯示全部樓層
這是 4/12 拍的~大左好多啦~不過仲係好幼......
琴晚我婆又好心下午見佢乾乾地 , 幫我噴下水...點知...
晚上放工回家...見到佢地噴到瞓低哂...好無奈...
希望今日回到家佢地企返起身啦....

大左好多喇~~~

大左好多喇~~~
回復

lips2567 發表於 2008-12-5 13:16:48 |顯示全部樓層
你呀婆都係好心幫下你je~唔好怪佢啦~
回復

farfeifar 發表於 2008-12-5 15:25:04 |顯示全部樓層
嘩!我都未見過自己個d種子種大係咩樣haha~
你好好地同我將佢地養育成才喇wakaka~
回復

yannes 發表於 2008-12-5 17:32:14 |顯示全部樓層

回復 37# lips2567 的帖子

我冇話佢啦~只係見到而已~
回復

yannes 發表於 2008-12-5 17:33:14 |顯示全部樓層

回復 38# farfeifar 的帖子

我會努力的~不過唔擔保佢大之前會唔會俾我婆噴死佢.....
回復