實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18725 192

這是farfeifar度買的種子 ~ 8/10/08落種的~
羅勒係早幾日已經出左苗了~今日一大早就發現其他都出苗喇~!!
希望佢地快高長大~有機會再post俾大家睇~!!!

共出左3條好似線的苗!!!!這是其中一棵~

共出左3條好似線的苗!!!!這是其中一棵~

只落左2粒的羅勒都發哂芽了~

只落左2粒的羅勒都發哂芽了~

共落左3粒的茄子,現在只發現出了2棵苗~

共落左3粒的茄子,現在只發現出了2棵苗~
fianfumy 發表於 2008-10-14 09:57:25 |顯示全部樓層
羅勒入冬生長會較慢喎 !
回復

yannes 發表於 2008-10-14 10:23:19 |顯示全部樓層
係??.....不過只要佢唔死就好好了~
回復

yannes 發表於 2008-10-20 14:55:34 |顯示全部樓層

大左好多喇~~(20/10)

佢地都大得好快~唔知佢地現在可唔可以哂耐一點的呢??
簿荷係唔係就咁由佢自由發展??我見佢每棵都好似條線咁...好幼....

羅勒開始出真葉了~~

羅勒開始出真葉了~~

薄荷都出左好多了~不過不是全都發芽,唔知點解佢地好似條線咁??

薄荷都出左好多了~不過不是全都發芽,唔知點解佢地好似條線咁??

追光中的茄子~只有一發唔到芽~

追光中的茄子~只有一發唔到芽~
回復

farfeifar 發表於 2008-10-20 17:15:31 |顯示全部樓層
我d薄荷都係好似d塵咁, 唔用放大鏡都見唔到hehe~
回復

yannes 發表於 2008-10-20 18:22:54 |顯示全部樓層
佢地係唔係生得好慢的??
回復

farfeifar 發表於 2008-10-21 00:32:13 |顯示全部樓層
慢到嘔, 所以大家都係買或者插種多~
但我係唔會放棄架, 我一定要種到佢大!
回復

yannes 發表於 2008-10-21 19:53:04 |顯示全部樓層
我剛回到家....發現茄子個盆的中間有一粒直徑有5mm左右的奶白半透明的東東...
我立即叫我亞姨幫我執左去....因為我好驚這個東東的...... 早前又見到好多花友們,
在家都發現這個東東...所以我一眼就認得佢了...其實第4個post的第3張圖,佢都已經存在了...
唔知大家有冇見到???
回復

yannes 發表於 2008-11-1 09:56:26 |顯示全部樓層

大左好多了~(1/11)

麻煩大家幫下眼 , 睇下我的羅勒及茄子是不是要換盆了??
現在要落肥了嗎???

羅勒出緊第5,6塊葉喇~~~

羅勒出緊第5,6塊葉喇~~~

茄子都出緊第4塊葉了!!!

茄子都出緊第4塊葉了!!!

簿荷全貌

簿荷全貌

來個近睇!!都出左第4塊菜了!!

來個近睇!!都出左第4塊菜了!!
回復

lips2567 發表於 2008-11-1 10:26:02 |顯示全部樓層
生得唔錯WO~恭喜恭喜~add6icon
回復

farfeifar 發表於 2008-11-1 10:42:16 |顯示全部樓層
你d簿荷仲生得好過我個d呢! hehe
basil可以晒多d架~只要唔熱就ok, 而家d太陽都唔係好熱,
可以狂晒佢啦!
一齊努力啦!!!!!!!

回復

yannes 發表於 2008-11-1 10:49:46 |顯示全部樓層

回復 10# lips2567 的帖子

暫時都ok啦~仲未受咀咒......
回復

yannes 發表於 2008-11-1 10:51:22 |顯示全部樓層

回復 11# farfeifar 的帖子

薄荷都死左幾棵的了,不過佢今次有出好多芽所以唔覺佢有死過而已....
咁請問茄子和羅勒要換盆未??要落肥未???
回復

farfeifar 發表於 2008-11-1 11:04:28 |顯示全部樓層

回復 13# yannes 的帖子

而家佢地都生得咁好, 都可以換盆的了
但basil我次次換盆都會死一輪的, 請有心理準備~
茄子就ok d, 如果想棵茄子快高長大就換個巨盆啦,
佢即刻會生得勁快law! 同埋換盆時順便追肥~
有網友話燒d a4紙做肥都得架!
回復

yannes 發表於 2008-11-1 11:17:00 |顯示全部樓層

回復 14# farfeifar 的帖子

係唔係燒左之後撈落啲泥度??份量幾多??如果用廢紙得嗎??(即印上油墨的)
如果佢地可以快高長大就好了~hehe~!!如果唔用a4肥,可唔可以用紅肥??
回復

lips2567 發表於 2008-11-1 11:36:58 |顯示全部樓層
我SAVE左好多蛋殼,又可唔可以做肥呀??
回復

Minijack 發表於 2008-11-2 01:57:44 |顯示全部樓層
我有時食完d 貝類東西, 可以晒下d 殼, 再仲碎, 可以放入茄子做肥,我一放, 兩個星期後勁開花! 不過會有蟻...
回復

yannes 發表於 2008-11-2 21:48:54 |顯示全部樓層
會有蟻? 唔好呀~~~~~我好怕架~~~~~ 不過你話會勁開花....
真的有點心動.....
回復

lips2567 發表於 2008-11-2 22:37:30 |顯示全部樓層
我諗洗乾淨應該唔會有呱.....
回復

yannes 發表於 2008-11-3 01:48:31 |顯示全部樓層
我諗會有陣味的...就是佢啲海產味引啲蟻來的!!!!
回復