實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18747 192
lips2567 發表於 2009-1-4 19:37:17 |顯示全部樓層
我之前種的白菜都一樣,唔知係唔係一樣缺磷肥呢?
回復

yannes 發表於 2009-1-5 09:14:26 |顯示全部樓層
係???等我今晚回家落啲粒粒肥先!!!
回復

lammadick 發表於 2009-1-5 09:28:24 |顯示全部樓層
古早肥水好似幾好喎...又乾乾淨淨...又容易做
回復

farfeifar 發表於 2009-1-5 11:25:29 |顯示全部樓層
正常的!!!!!!
回復

yannes 發表於 2009-1-5 12:57:33 |顯示全部樓層
明天我就可以用肥水喇~
但係點解得1塊葉係咁??而且望上去成棵都好似冇咁精神(同細棵的比)
回復

農夫 發表於 2009-1-5 13:07:25 |顯示全部樓層
65# yannes

請問肥水有無臭味呀?
回復

yannes 發表於 2009-1-5 15:58:09 |顯示全部樓層
66# 農夫

明天用左話你知~ 不過浸的時候又唔覺有味...可能我唔係成日都打開個蓋所以唔覺啦~
回復

yannes 發表於 2009-1-6 08:51:56 |顯示全部樓層
66# 農夫

你好!!今日己經用左肥水了~水沒有嗅未 , 噴左都唔覺有味!!我已經再keep住浸 , 學花非花咁隔日淋~但都要keep住1-2個星期落粒粒肥!!我會先忍手唔落肥住,因為我要到星期日落一點肉骨粉俾茄子!!!花非花話咁可以有助谷花喎!!畢竟我的是遲落種的茄子...佢再唔出花就會過哂花期的了...而且又好似又涷喇...都唔知佢頂唔頂得到.........
回復

yannes 發表於 2009-2-8 19:58:08 |顯示全部樓層

RE: 實仔天台花園~(請各位師兄師姐前輩老師幫幫忙!!)

最近過了最凍的那幾天之後...發現大棵一回的茄子近泥的葉開始軟,卷起和謝謝地...
有見及始問了花非花,說最好剪了嚴重的...今日早上仲好好的...剛剛去睇下佢...
見佢謝哂咁既樣...好似唔夠水咁...(我未見過佢咁既樣的....)我就淋左小小水俾佢...
希望佢會好一點...請問各位師兄師姐....我的茄子有得醫返嗎?

早上仲好地地....我手中的葉幾天前都已經開始謝謝地....

早上仲好地地....我手中的葉幾天前都已經開始謝謝地....

晚上就謝謝地....發現頂頂有一個花蕾了...唔知高興定傷心....

晚上就謝謝地....發現頂頂有一個花蕾了...唔知高興定傷心....
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:14:35 |顯示全部樓層
你好! 試吓答你啦!

有两個可能:
一係肥傷 -- 燒壞咗根, 淋水保濕等佢慢慢生翻好D根, D根好翻咪可以恢復供水及養份俾D葉囉, 棵嘢咪生翻囉!

二係青枯病 -- 茄子發病初期白天熱翻先有部份葉片軟荏荏甚至萎凋, 到咗夜晚或淋水後又好似好翻D,
經過幾天後下位嘅葉開始脫落, 而上位葉與新葉根住萎謝, 最後成棵呈青色枯死, 所以叫青枯病.

如果係青枯病, 咪試吓體泥面噴灑石灰或三益試吓殺唔殺到泥土內嘅細菌, 睇吓救唔救得翻棵嘢啦!
回復

yannes 發表於 2009-2-8 21:19:52 |顯示全部樓層
70# 花園仔

好多謝老師的幫忙!!!!可能是上個月我放左2匙仔肉骨粉??
咁我先試下唔俾咁多水先!!!謝謝你!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:29:40 |顯示全部樓層
71# yannes

唔使客氣!
加肥要注意呀! 加骨粉,肉骨粉或麩粉時要離開主莖遠D --
最好係體盆邊揾两點或四點, 將D乜粉物粉用泥輕輕撈勻後再體上面冚翻薄泥咪OK囉!
回復

yannes 發表於 2009-2-8 21:36:58 |顯示全部樓層
72# 花園仔

謝謝你!!!經過今次...我下次會加多注意的了!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:42:57 |顯示全部樓層
71# yannes

好多謝老師的幫忙!!!!可能是上個月我放左2匙仔肉骨粉??
咁我先試下唔俾咁多水先!!!謝謝你!!!!

----------------------------------------------------------

一定要泥土濕潤亞, 棵嘢主莖咁幼, D葉又多又大塊需要好多水份同養份黎支持架!
肉骨粉含磷較高對根莖都帮助好大架, 如果基肥有落佢就好過而家臨急抱佛脚嘞!
回復

yannes 發表於 2009-2-8 22:05:46 |顯示全部樓層
謝謝老師同我上左咁多課!!!現在茄子個樣好似好左一點咁!!!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-9 11:15:02 |顯示全部樓層
係呀, 種野真係好鬼煩,成日死o左都唔知咩事,
一種野要試死幾10次先成功,
不過成功o左時的確會好happy呢!
回復

yannes 發表於 2009-2-9 13:45:47 |顯示全部樓層
76# farfeifar [/b

是啦....我都失敗左年幾先有現在的成績.......所以對佢地期望都幾高......
佢地千其唔好死住.....
回復

yannes 發表於 2009-2-9 13:58:28 |顯示全部樓層
家中的布層塔及檸檬都出左好多花花喇~!!!

九層塔開花喇~~~!!!

九層塔開花喇~~~!!!
DSC07509 (Small).JPG

檸檬又出好多花花喇!!!

檸檬又出好多花花喇!!!
DSC07511 (Small).JPG
回復

yannes 發表於 2009-2-10 09:15:03 |顯示全部樓層

有花花睇~~

唔知茄子是不是要援粉的???咁相中的是男定女??
DSC07517 (Small).JPG

茄子有花花喇~~

茄子有花花喇~~

檸檬有好多花堆的!!!

檸檬有好多花堆的!!!
回復

小寶 發表於 2009-2-10 11:45:05 |顯示全部樓層
hi, 實仔, 茄子唔洗授粉, 係雌雄同花架, 但係佢地要好多肥料~
回復