實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18750 192
yannes 發表於 2009-2-10 12:01:10 |顯示全部樓層
謝謝你呀~~~~小寶~~~
回復

sandylam 發表於 2009-2-10 13:31:38 |顯示全部樓層
個籠頂可以放到咁多植物,連檸檬都有,真利害.
回復

yannes 發表於 2009-2-10 20:56:19 |顯示全部樓層
82# sandylam

哈哈~有2盆是掛左係窗邊架~實仔一個...是住大屋的~所以個頂都算是有一點位置啦~
不過現在都俾我霸哂了~HEHE!!!請問現在茄子出左花蕾,要落肥嗎??要追什麼肥才好??
請指教一下!!謝謝~
回復

yannes 發表於 2009-2-14 09:50:19 |顯示全部樓層

茄子開花喇!!!

估唔到一晚的變化可以咁大,可能現在天氣回暖了吧~
唔知幾時先會見到果B呢~~?現在我會每星期都落小小不同的肥,希望對茄子有幫助!!
開左花的茄子是比較大棵的,小一點的都有一個極細的花蕾...明明泥比較多...
盆都比較大...點解小的生長速度會慢咁多??

這是琴晚12點左右影的~花蕾已經有色了!!

這是琴晚12點左右影的~花蕾已經有色了!!

今早淋水時,見到佢開左花花喇~~!!!

今早淋水時,見到佢開左花花喇~~!!!
DSC07568 (Small).JPG
回復

yannes 發表於 2009-2-18 18:30:25 |顯示全部樓層
HELP~~~~~今早佢仲好地地,.....放工一見到佢就....咁了.....
但見佢啲泥仲濕濕地........點算............

一放工就見佢謝謝地......

一放工就見佢謝謝地......
回復

小寶 發表於 2009-2-18 23:02:52 |顯示全部樓層
會唔會d肥傷親條根呀?
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-18 23:23:34 |顯示全部樓層
係唔係因為話茄子要多肥,你就下得好密好多…真係好慘喎!
回復

花園仔 發表於 2009-2-18 23:39:43 |顯示全部樓層
初時一路唔夠氮肥, 所以D葉唔夠青綠及油亮, (易患萎黃病)
個盆細D泥鬆散保唔到水, D根生得唔好,
睇到佢體弱時猛咁施肥, 好易肥傷架!
回復

yannes 發表於 2009-2-19 01:24:33 |顯示全部樓層
其實我不是咁勤力落肥...只是1個星期最少有一次淋肥水,2個星期左右先有幾粒肥(因為我都怕會有肥害......其實今日早上仲好地地的......都唔知佢咩事.....大家有冇咩方法可以救救茄子
回復

yannes 發表於 2009-2-19 09:06:53 |顯示全部樓層
請各位睇睇茄子是不是好了一點??琴日我一見到佢謝哂我就淋左小小水(雖然泥仲係濕的...)
之後過了4個鐘左右望上去好似好了一點點...我心想會不會是唔夠水(好似冇可能...)
以下的相都是今日早上影的...請大家幫幫眼望望有什麼問題......thx..........

感覺上好似有一點點精神...但始終不及以前......

感覺上好似有一點點精神...但始終不及以前......

現在的花花的莖都比琴日見佢時的硬了,沒有咁軟...

現在的花花的莖都比琴日見佢時的硬了,沒有咁軟...

這是另一棵比較小的茄子的全相

這是另一棵比較小的茄子的全相

花蕾都開始長大了

花蕾都開始長大了
回復

lips2567 發表於 2009-2-19 09:44:23 |顯示全部樓層
剪左下面兩塊黃左的葉會唔會好d呀?搶左d水同營養~
睇佢咁....早上開工,夜晚收工咁......淋左水又好d,咁分開兩次淋,早夜一次,應該會好d吧??
回復

yannes 發表於 2009-2-19 12:19:31 |顯示全部樓層
我都唔知佢點解會咁...此事來得好突然.....不過現在算是好了一點吧......
現在我只是好想回家睇下佢...希望佢冇事啦.....
回復

小寶 發表於 2009-2-19 12:24:17 |顯示全部樓層
如果轉唔到大盆,試下剪多d葉走,在盆底加個深d的底盆,淋水要淋到底盆有水~~
回復

yannes 發表於 2009-2-19 12:48:13 |顯示全部樓層
小寶~~你都覺得係唔夠水呀??
我會試下!!!
回復

yannes 發表於 2009-2-19 17:05:12 |顯示全部樓層
剛回家就見到茄子又再一次出事了......

這是茄子的腳....是不是有問題??

這是茄子的腳....是不是有問題??
回復

lips2567 發表於 2009-2-19 17:13:02 |顯示全部樓層
係咪D泥梳水功能唔好??
等D泥乾D,再一次過淋多D水俾佢,咁樣會好D吧~
回復

yannes 發表於 2009-2-20 08:55:57 |顯示全部樓層
我有聽你話,琴日冇淋水,今朝佢個樣精神左...
不過花花琴晚就掉落了...可能冇左花花就冇咁大負擔了吧.....
回復

lips2567 發表於 2009-2-23 09:29:36 |顯示全部樓層
用左3益之後點呀??影d相黎睇下??
回復

yannes 發表於 2009-2-23 12:07:00 |顯示全部樓層
今晚會影...不過現在超多蚊茲.....好恐怖...而且又有一點蚜虫
回復

yannes 發表於 2009-2-24 09:07:05 |顯示全部樓層

RE: 實仔天台花園~(24/2好殘了...!!!)

今日茄子的氣息差左...仲開左自動波...甩左2片葉...
見到佢咁,個心都灰哂...茄子..你要撐住呀!!!!!

今日氣息差左...

今日氣息差左...

白色的東東好似又多了...

白色的東東好似又多了...

是其中一片有蚜虫蛋的葉......

是其中一片有蚜虫蛋的葉......
回復