實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18743 192
yannes 發表於 2009-2-24 09:17:42 |顯示全部樓層
都睇左好多日有病病的茄子了...所以今日要旺一旺佢,
另不愉快的氣氛消除!!!現在只希望2棵茄子能健康成長~
仲有加影小紅/黃椒~不過生長速度都幾...慢...唔知有冇得快一點??

這是比較細棵一點的,現在都幾健康^^

這是比較細棵一點的,現在都幾健康^^

開花花喇~不過冇面向鏡頭...睇唔到...

開花花喇~不過冇面向鏡頭...睇唔到...

lip分享的小紅椒~

lip分享的小紅椒~

我家意外出生的小黃椒~

我家意外出生的小黃椒~
回復

lips2567 發表於 2009-2-24 09:25:42 |顯示全部樓層
第二張相入面的黃色一粒粒係咩來的...!!!好擔心呀!!索性剷左佢啦!!
回復

yannes 發表於 2009-2-24 09:33:55 |顯示全部樓層
又係喎!!!不過...一店個盆...就好多嘢走出來...會好嚇人的....
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 15:22:32 |顯示全部樓層
不如快d將出事個盆掉o左佢啦,好快會傳染架,
況且你d植物仲放得咁埋tim
回復

小寶 發表於 2009-2-24 15:34:18 |顯示全部樓層
又係喎!!!不過...一店個盆...就好多嘢走出來...會好嚇人的....
yannes 發表於 2009-2-24 09:33 AM

應該吽哂蟲在泥度, 佢地或者會食根
回復

farfeifar 發表於 2009-2-24 15:37:08 |顯示全部樓層
不如試下灌d直早數呀~我都開始灌了~
回復

yannes 發表於 2009-2-24 16:37:53 |顯示全部樓層
farfeifar - 我諗.....好可能我都係會放棄佢.......
小寶  - 知唔知因乜事突然咁多虫虫??
回復

yannes 發表於 2009-2-25 09:39:03 |顯示全部樓層
琴晚已經同傻佬一齊處理好茄子了...現在窗邊的位置空了出來不是太習慣...唉...
要走的始終要走...只好寄望另一棵茄子生生性性啦!!!!加油呀!!!!
回復

農夫 發表於 2009-2-26 12:57:04 |顯示全部樓層
yannes,下次試下用新既有機泥種呀.
泥土如果唔夠有機質,作物會有好多病架
回復

yannes 發表於 2009-2-26 16:13:39 |顯示全部樓層
會唔會好大包的??下次都可以試下~(唔太貴的話)
回復

農夫 發表於 2009-2-26 16:20:52 |顯示全部樓層
你可以買"靚土"<--牌子名,都唔係太貴,幾十蚊有交易
細包我見過hk$10包,你去花墟睇下.
回復

yannes 發表於 2009-2-27 09:00:48 |顯示全部樓層

好!!!下一次種菜菜就去花墟睇下先~謝謝你的資料~~~!!!!
另外....有冇人可以幫我買好多人都用緊的黃色蚊貼??我家的茄子現在超多蚊...
我用緊之前係大陸買的蚊貼...不過1唔係好有用,...只痴到幾隻...有時仲見到佢地...
係貼上走來走去...我諗貼力不夠吧...請各位好心人幫個忙...(我見到大家用得好好,而且又好有效!!)
我住九龍...所以好日都去唔到元郎...
回復

nuage 發表於 2009-2-27 13:53:06 |顯示全部樓層
好!!!下一次種菜菜就去花墟睇下先~謝謝你的資料~~~!!!!
另外....有冇人可以幫我買好多人都用緊的黃色蚊貼??我家的茄子現在超多蚊...
我用緊之前係大陸買的蚊貼...不過1唔係好有用,...只痴到幾隻...有時 ...
yannes 發表於 2009-2-27 09:00

你住九龍邊度呀﹗我住元朗﹗係九龍返工﹗ 或者可以幫你買﹗睇你係九龍邊度就唔就腳﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-27 13:56:18 |顯示全部樓層
響你未買到防虫貼紙0既時候 , 頂住下先喇 ~~ #2 有自制捉虫裝置
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=20370&extra=page%3D1
回復

軒軒 發表於 2009-2-27 19:17:59 |顯示全部樓層
nuage,我明天出九龍,你想唔想明天即刻要呀?但係要睇你你邊區!
回復

小寶 發表於 2009-2-27 20:23:08 |顯示全部樓層
我住元朗,可以買完寄俾你~有需要的pm我啦
回復

yannes 發表於 2009-2-28 14:52:25 |顯示全部樓層
nuage - 軒軒 :  謝謝你們~可惜我今日先見到...不過唔緊要!!咁我又唔係好急用,因為花花俾左一包植早素我用,應該好有效的!!!琴晚已經噴左一次!!所以不用麻煩你們特登拎出來(我諗都幾重吧??)
積積媽 - 我都有睇過這個POST呀~我就係這個POST開始認識蚊貼的~好有用!!!THX~我搵哂成間屋...暫時都冇黃色的樽...睇來要現在買定,用哂入面的東東,留所下一次用!!!!
小寶 - 謝謝你的幫忙~已pm你了~thx~
回復

小寶 發表於 2009-2-28 15:15:18 |顯示全部樓層
ok,已收到你的pm.明天幫你買
回復

sandylam 發表於 2009-2-28 16:57:11 |顯示全部樓層

老實一句,其實你既植物咁多問題,最好唔好再放响龍貓籠上面啦。
種野肥料殺蟲劑又有臭味,又會有蟲有菌。
蚊滋仔都會飛去有尿味既地方架。
我都同你講過種野蚊蟲臭味又真係少不免喎。
我寧願放自己床尾都唔會放近自己既寵物架。
回復

lips2567 發表於 2009-3-2 11:04:35 |顯示全部樓層
119# sandylam

其實尿尿係咪惹蚊的最大兇手之1??我家都有養貓貓,唔知佢地會唔會8厭,4圍尿尿....
回復